Κοσμος

Ακαδημαϊκοί και νεαροί φοιτητές ανάμεσα στα θύματα του μακελάρη της Πράγας

Σε σοκ παραμένει η Τσεχία μετά το πολύνεκρο mass shooting στο πανεπιστήμιο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεράκια στη μνήμη των θυμάτων του μακελειού στο πανεπιστήμιο της Πράγας
Πυροβολισμοί στην Πράγα: Ποια είναι τα θύματα του μακελάρη © EPA / MARTIN DIVISEK

Πυροβολισμοί στην Πράγα: Ποια είναι τα θύματα του μακελάρη - Σε πένθος η Τσεχία

Η Τσεχία θρηνεί για τα θύματα του μακελειού που καταγράφηκε την Πέμπτη (21.12) στο Πανεπιστήμιο του Καρόλου στην Πράγα. Σήμερα, Σάββατο (23.12) η κυβέρνηση κήρυξε ημέρα εθνικού πένθους. Οι αποκαλύψεις για το προφίλ του 24χρονου δράστη συνεχίζονται, τη στιγμή που έρχονται στο φως οι ιστορίες των νεκρών. Ανάμεσά τους νεαροί φοιτητές, αλλά και ακαδημαϊκός, ο οποίος υπήρξε ιδιαίτερα αγαπητός από το σύνολο της πανεπιστημιακής κοινότητας. 

Η κυβέρνηση διέταξε να κυματίσουν μεσίστιες οι σημαίες, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή το μεσημέρι σε όλη τη χώρα. Ο Τσέχος πρωθυπουργός Πετρ Φιάλα δήλωσε ότι οι καμπάνες θα χτυπούσαν σήμερα πένθιμα σε όλη τη χώρα για τα θύματα του μακελειού. Η Τσεχία βρίσκεται ακόμη σε σοκ από τη φρικτή επίθεση του ένοπλου στη Σχολή Τεχνών του πανεπιστημίου μόλις λίγες ώρες πριν οι διαλέξεις σταματήσουν για τις διακοπές των Χριστουγέννων. 

Πυροβολισμοί στην Πράγα - Ποια είναι τα θύματα του μακελάρη

Το Τμήμα Μουσικολογίας του σχολείου ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι η διευθύντριά του Lenka Hlávková ήταν ένα από τα θύματα του πυροβολισμού. Η Hlávková ήταν μια διάσημη επιστήμονας στη μουσική κουλτούρα της μεσαιωνικής κεντρικής Ευρώπης και το τμήμα σημείωσε σε δήλωσή του ότι ο θάνατός της ήταν «εξαιρετικά σκληρή» είδηση.

Μια ανάρτηση στην επίσημη σελίδα του Τμήματος Γερμανικών Σπουδών του πανεπιστημίου στο Facebook ανέφερε ότι ένας από τους λέκτορές του, ο Γιαν Ντλάσκ, σκοτώθηκε επίσης στην επίθεση. Η δήλωση περιέγραψε τον Ντλάσκ ως «έναν υπέροχο και ευγενικό άνθρωπο, ειδικό στη φινλανδική και φενο-σουηδική λογοτεχνία».

Η Lidové Noviny, μια εθνική τσεχική καθημερινή εφημερίδα, ανέφερε σε δήλωση ότι μία από τους υπαλλήλους της, διορθώτρια και πρωτοετής φοιτήτρια τσεχικής γλώσσας, η Lucie Špindlerová σκοτώθηκε στην επίθεση. Η εφημερίδα δημοσίευσε μία φωτογραφία της κοπέλας, σε αυτήν εικονίζεται χαμογελαστή να ποζάρει με μεγάλο καπέλο και να μυρίζει ανθισμένα λουλούδια.

Η Magdaléna Křístková, μια ακόμη φοιτήτρια, σκοτώθηκε επίσης, σύμφωνα με δήλωση που εξέδωσαν οι αρχές στη γενέτειρά της, το Roztoky. Η δήλωση ανέφερε ότι ήταν ενεργό μέλος της κοινότητας, λαμβάνοντας μέρος σε δημοτικές εκδηλώσεις και σε κατασκήνωση για παιδιά. «Χαρούμενη, ευγενική, απίστευτα ταλαντούχα και δημιουργική, η Majda δεν είναι πλέον μαζί μας και θα μας λείψει πάρα πολύ», ανέφερε η δήλωση.

Η Τσεχική Αθλητική Ομοσπονδία ανακοίνωσε ότι η 20χρονη σφαιροβόλος Klára Holcová ήταν επίσης μεταξύ εκείνων που δολοφονήθηκαν. Η ομοσπονδία περιέγραψε την Holcová ως μία «υποσχόμενη» νεαρή αθλήτρια που κέρδισε εννέα μετάλλια σε διάφορα τσεχικά πρωταθλήματα και εκπροσώπησε τη Δημοκρατία της Τσεχίας σε διεθνείς διοργανώσεις στίβου. 

Με πληροφορίες από CNN

Διαβάστε επίσης »»» Πράγα: Η τραγωδία στο Πανεπιστήμιο

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ