- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Επιβεβαιώνεται η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ
«Βέτο» της Ελλάδας στην Αλβανία για τον Φρέντη Μπελέρη
Επιβεβαιώνεται η προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ. «Βέτο» της Ελλάδας στην Αλβανία για τον Φρέντη Μπελέρη
Η εκ νέου επιβεβαίωση της προοπτικής ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά και η ανάγκη για συνεχείς και μη αναστρέψιμες μεταρρυθμίσεις, είναι το μήνυμα που στέλνουν οι ευρωπαίοι ηγέτες στη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Δυτικών Βαλκανίων που πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.
Περίπου ένα χρόνο μετά τη Σύνοδο στα Τίρανα το 2022, οι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν και πάλι την ευκαιρία να συναντηθούν με τους ομολόγους τους από τις έξι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων. Οι συζητήσεις αναμένεται να καταλήξουν σε μία κοινή δήλωση που θα επικεντρώνεται στη δέσμευση των χωρών της περιοχής να προχωρήσουν τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για την επιτάχυνση της ενταξιακής τους διαδικασίας στην ΕΕ.
Βασικά θέματα συζήτησης είναι:
- η μεγαλύτερη δυνατή προσέγγιση με την ΕΕ μέσα από συγκεκριμένες δεσμεύσεις
- η οικοδόμηση οικονομικών θεμελίων για το μέλλον
- ο μετριασμός των επιπτώσεων του Ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία και
- η ενίσχυση της ασφάλειας
Ιδιαίτερη σημασία δίνεται στην ευθυγράμμιση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων με την Κοινή Ευρωπαϊκή Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας της ΕΕ (ΚΕΠΠΑ), καθώς αναμένεται να ζητηθούν μεγαλύτερες προσπάθειες, κυρίως από τη Σερβία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, σε ό,τι αφορά την αποφυγή παράκαμψης των κυρώσεων κατά της Ρωσίας.
Έμφαση δίνεται και στην ανάγκη βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου, μέσω του διαλόγου μεταξύ Βελιγραδίου και Πρίστινας, ο οποίος είναι απαραίτητος για την επανέναρξη της διαδικασίας ένταξης των δύο χωρών στην ΕΕ.
Οι χώρες των Δυτικών Βαλκανίων αναμένουν για αρκετά χρόνια στον προθάλαμο της ΕΕ, χωρίς συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα για την ένταξή τους, την ώρα που οι ευρωπαίοι ηγέτες ετοιμάζονται στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (14-15 Δεκεμβρίου) να ανοίξουν ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία και τη Μολδαβία.
Η θέση της Ελλάδας αναφορικά με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας
Η πάγια θέση της Ελλάδας είναι η στήριξη της ευρωπαϊκής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων. Σε ό,τι αφορά την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας, η θέση της Ελλάδας είναι σαφής και έχει διαμηνυθεί στην αλβανική πλευρά. Η Ελλάδα δεν θα συναινέσει στην ενταξιακή διαδικασία αν δεν υπάρξει πρόοδος στο θέμα του εκλεγμένου δημάρχου Χειμάρρας, Φρέντη Μπελέρη.
Αναμένονται μεταρρυθμίσεις σε κράτος δικαίου, ανέφερε ο Σαρλ Μισέλ
Σταθερή δέσμευση της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι η προσχώρηση των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στους κόλπους της, σημείωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ.
Επισήμανε ταυτόχρονα ότι αναμένονται από αυτές τις χώρες «περισσότερες μεταρρυθμίσεις, ειδικά στον τομέα του κράτους δικαίου και στον τομέα της ανεξαρτησίας της δικαιοσύνης», αλλά και η ΕΕ από την πλευρά της πρέπει να κάνει τη δική της «εργασία».
Ο Σαρλ Μισέλ επανέλαβε τον στόχο για τη διεύρυνση μέχρι το 2030. «Γνωρίζετε την προσωπική μου δέσμευση. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι μέχρι το 2030. Είναι μία ξεκάθαρη φιλοδοξία και απαιτεί πολλή προσπάθεια και από τις δύο πλευρές», ανέφερε.
Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Εντοπίστηκε παιδικό εσώρουχο με DNA τόσο του κοριτσιού όσο και του 47χρονου υπόποτου
Ο νικητής του φετινού βραβείου θα ανακοινωθεί στις 9 Οκτωβρίου
Νέο μήνυμα από τον ανώτατο θρησκευτικό ηγέτη του Ιράν
Οι αρχές εκτιμούν ότι η συνολική αξία των χελωνών που κατασχέθηκαν ανέρχεται σε περίπου 9.000 δολάρια
Ο μυστηριώδης καλλιτέχνης δεν έχει επιβεβαιώσει ακόμα αν το έργο είναι δικό του
Η σύγκρουση με το Ιράν εκτοξεύει τις τιμές του πετρελαίου και απειλεί τη διεθνή οικονομία
Οι ΗΠΑ μειώνουν τις δυνάμεις τους στη Μέση Ανατολή
Το χρονικό της υπόθεσης
Νέα στοιχεία για τις κινήσεις του τραγουδιστή μετά τη δολοφονία της 14χρονης και τις προσπάθειες να καλύψει τα ίχνη του
Η επίθεση σημειώθηκε έπειτα από μια σειρά περιστατικών αντισημιτικού χαρακτήρα τις τελευταίες εβδομάδες
Σε κρίση οι σχέσεις Ουάσινγκτον-Βερολίνου μετά τις αιχμές Μερτς για το Ιράν
Τι δήλωσε ο κυβερνητικός σύμβουλος για την τρομοκρατία μετά την επίθεση στο Γκόλντερς Γκριν
Οι τιμές του πετρελαίου έχουν εκτοξευθεί μετά την έναρξη του πολέμου στις 28 Φεβρουαρίου
Ψέκασε με άγνωστη ουσία τρεις αστυνομικούς στο Τόκιο
Η Joby Aviation στοχεύει πλέον στο δεύτερο μισό του 2026 για την έναρξη εμπορικών πτήσεων
«Έχει χαθεί η επαφή με 11 πλοία», δηλώνουν οι ακτιβιστές
Η ιστορική μνήμη των συμβόλων ενός κόσμου που – κάπου – υπάρχει ακόμα
«Οι βασικοί θεσμοί δεν λειτουργούν», λέει ο Ντρόζντιακ για την Αμερική του Τραμπ
Eίχε κλείσει το 2024 έπειτα από περισσότερες από 23.000 καταγγελίες για εγκληματικές δραστηριότητες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.