Κοσμος

Ελεύθερος ο πατέρας του Ντίαζ της Λίβερπουλ μετά από 12 μέρες ομηρίας

Η μητέρα του είχε πέσε επίσης θύμα απαγωγής, αλλά διασώθηκε την ίδια μέρα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ελεύθερος ο πατέρας του Λουίς Ντίας της Λίβερπουλ μετά από 12 μέρες ομηρίας
Ο Ντίαζ έπαιξε και σκόραρε για τη Λίβερπουλ την Κυριακή και παρακάλεσε για την αποφυλάκιση του πατέρα του © EPA / PETER POWELL

Απελευθερώθηκε ο πατέρας του Ντίαζ της Λίβερπουλ μετά από 12 μέρες ομηρίας - Η μητέρα του είχε πέσε επίσης θύμα απαγωγής, αλλά διασώθηκε την ίδια μέρα 

Ο πατέρας του αστέρα του ποδοσφαίρου της Λίβερπουλ Λουίς Ντίαζ, ο οποίος απήχθη  από μια ομάδα Κολομβιανών ανταρτών τον περασμένο μήνα, αφέθηκε ελεύθερος την Πέμπτη 9 Νοεμβρίου και παραδόθηκε στους εκπροσώπους της Καθολικής Εκκλησίας στο Βαλεντουπάρ, σύμφωνα με την Επισκοπική Διάσκεψη της Κολομβίας. «Ευχαριστούμε τον Θεό για την απελευθέρωση του Λουίς Ντίας», δημοσίευσε στο X.

Ο Λουίς Μανουέλ Ντίας και η σύζυγός του, Μαρουλάντα, απήχθησαν από ένοπλους άνδρες του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN) με μοτοσικλέτες σε ένα βενζινάδικο στο Μπαράνκας, την πατρίδα της οικογένειας στη βόρεια Κολομβία, στις 28 Οκτωβρίου.

Η μητέρα του διασώθηκε αργότερα την ίδια μέρα, αλλά μια μεγάλη αστυνομική και στρατιωτική επιχείρηση έρευνας ήταν σε εξέλιξη σε μια προσπάθεια να βρεθεί ο πατέρας του ποδοσφαιριστή.

Ο Ντίαζ έπαιξε και σκόραρε για τη Λίβερπουλ την Κυριακή και παρακάλεσε για την αποφυλάκιση του πατέρα του μετά τον αγώνα της Πρέμιερ Λιγκ εναντίον της Λούτον Τάουν.

Η διαμάχη μεταξύ ELN και κυβέρνησης καθυστέρησε την απελευθέρωση

Η απαγωγή του Λουίς Μανουέλ Ντίας διέκοψε τις ειρηνευτικές συνομιλίες της κυβέρνησης με τον ELN, οι οποίες ξεκίνησαν ξανά πέρυσι με την ελπίδα να τερματιστεί η συμμετοχή της ομάδας στην 60χρονη σύγκρουση της Κολομβίας, στην οποία έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 450.000 ανθρώπους.  Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μια εξάμηνη κατάπαυση του πυρός τον Αύγουστο.

Η διαπραγματευτική αντιπροσωπεία της κυβέρνησης στις ειρηνευτικές συνομιλίες με τον ELN ανέφερε σε δήλωση ότι γιόρτασε την απελευθέρωση και ότι ο Ντίας ήταν σώος και αβλαβής, αλλά ότι η απαγωγή «δεν έπρεπε να είχε συμβεί ποτέ».

«Η τρέχουσα διαδικασία με τον ELN έχει προχωρήσει όσο καμία άλλη μέχρι σήμερα. Ανεξάρτητα, η αντιπροσωπεία μας θεωρεί ότι η απαγωγή του Λουίς Μανουέλ Ντίας έθεσε τον διάλογό μας σε κρίσιμη κατάσταση και γι' αυτό έχει έρθει η ώρα να ληφθούν αποφάσεις για την εξάλειψη της απαγωγής», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Όλοι οι άνθρωποι που κρατούνται από τον ELN πρέπει να απελευθερωθούν, πρόσθεσε η δήλωση, αν και δεν έδωσε στοιχεία για τους ομήρους. Οι αντάρτικες ομάδες στην Κολομβία έχουν χρησιμοποιήσει ιστορικά την απαγωγή ως τακτική συγκέντρωσης χρημάτων και πίεσης.

Ο ELN ανέφερε πριν από μια εβδομάδα ότι θα απελευθέρωσε τον Ντίαζ, αλλά η απελευθέρωσή του καθυστέρησε εν μέσω αντιπαράθεσης μεταξύ της ομάδας και της κυβέρνησης. Οι αντάρτες είπαν ότι οι στρατιωτικές επιχειρήσεις παρεμπόδιζαν τις προσπάθειες απελευθέρωσης, κάτι που ο στρατός αρνήθηκε.

Πηγή: ΑΠΕ / ΜΠΕ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ