Κοσμος

Ντάνιελ Βόζνιακ: Μέτριος ηθοποιός, άριστος δολοφόνος

Νόμιζε ότι διέθετε «υποκριτική δεινότητα» ώστε να ξεγελάσει την αστυνομία

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντάνιελ Βόζνιακ: Μέτριος ηθοποιός, άριστος δολοφόνος

Υπόθεση Ντάνιελ Βόζνιακ: Ο ηθοποιός που για το χρήμα σκότωσε δυο φιλικά του πρόσωπα, ενοχοποιώντας το ένα για τη δολοφονία του άλλου

Ο Ντάνιελ Βόζνιακ ήταν ηθοποιός του κοινοτικού θεάτρου της Κόστα Μέσα, στην Καλιφόρνια. Το 2010 ήταν αρραβωνιασμένος με τη Ρέιτσελ Μπάφετ, μια συνάδελφο ηθοποιό του θεάτρου, και έπαιζαν μαζί σε μια παραγωγή του μιούζικαλ «Nine». Σχεδίαζαν να παντρευτούν το καλοκαίρι και να κάνουν μια κρουαζιέρα για το ταξίδι του μέλιτος. Αλλά τον Μάιο, ο Ντάνιελ δεν είχε δουλειά πλήρους απασχόλησης, δεν είχε χρήματα και σε λίγο θα έμενε χωρίς σπίτι, αφού του έκαναν έξωση από το διαμέρισμα που νοίκιαζε. Χρειαζόταν απεγνωσμένα χρήματα. Και τα βρήκε διαπράττοντας δύο δολοφονίες.

Στο κτήριο κατοικιών που έμενε ο Βόζνιακ, στην Κόστα Μέσα, έμενε και ο φίλος του, ο 26χρονος βετεράνος του πολέμου του Αφγανιστάν, Σαμ Χερ. Στο διαμέρισμα του Χερ στις 21 Μαΐου 2010 βρέθηκε νεκρή, με δυο σφαίρες στο κεφάλι, η 23χρονη Τζούλι Κιμπουίσι, χορεύτρια και φοιτήτρια στο τοπικό κολέγιο, η οποία έκανε ιδιαίτερα μαθήματα στον Χερ. Οι αστυνομικοί θεώρησαν αμέσως ύποπτο τον Σαμ Χερ και τον αναζήτησαν, αλλά είχε εξαφανιστεί. Ήταν πιθανό μετά την επιστροφή του από το Αφγανιστάν να έπασχε από μετατραυματικό στρες. Ο τόπος του εγκλήματος έδειχνε ότι η Κιμπουίσι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση, και αν την είχε διαπράξει ο Χερ, είχε τραπεί στη συνέχεια σε φυγή. Άρχισε τότε ανθρωποκυνηγητό για την ανεύρεση του, αλλά ήταν άκαρπο. Λίγο καιρό μετά εμφανίστηκε η πιστωτική του κάρτα. Είχε χρεωθεί σε αυτήν μια πίτσα και οι αστυνομικοί πήγαν αμέσως στη διεύθυνση όπου παραδόθηκε η πίτσα. Ο Χερ ήταν ακόμα ο κύριος ύποπτος για τον θάνατο της Τζούλι Κιμπουίσι και οι αστυνομικοί που έκαναν έφοδο στο διαμέρισμα, στη συγκεκριμένη διεύθυνση, περίμεναν να βρουν μπροστά τους έναν διαταραγμένο άντρα. Όμως την πίτσα είχε παραγγείλει και παραλάβει ένα 17χρονο αγόρι. Είπε στους αστυνομικούς ότι ο Βόζνιακ του είχε δώσει την κάρτα ΑΤΜ και του ζητούσε κατά καιρούς να κάνει αναλήψεις χρημάτων από τον λογαριασμό του Χερ. Η αστυνομία συνέλαβε αμέσως τον Βόζνιακ, που το βράδυ εκείνο έκανε το μπάτσελορ πάρτι του, δύο ημέρες πριν από το γάμο του.

Αρχικά, ο Βόζνιακ παραδέχτηκε ότι είχε ξεγελάσει τον 17χρονο, ο οποίος βρέθηκε με την κάρτα ATM του Χερ, λέγοντάς του ότι δεν ήταν παράνομο. Ο 17χρονος δεν κατηγορήθηκε από την αστυνομία για την πράξη του. Ο Βόζνιακ είπε επίσης στην αστυνομία ότι ο Χερ εμφανίστηκε στην πόρτα του ένα βράδυ και του είπε ότι είχε σκοτώσει την Τζούλι Κιμπουίσι στο διαμέρισμά του στον επάνω όροφο. Ο Χερ ήταν ταραγμένος και είπε ότι τη σκότωσε πάνω σε ένα ξέσπασμα θυμού. Καθώς η ανάκριση συνεχιζόταν, είπε στην αστυνομία ότι βοήθησε τον Χερ να δραπετεύσει, αλλά ισχυρίστηκε ότι δεν είχε κανέναν ουσιαστικό ρόλο στη δολοφονία της Τζούλι. Όταν όμως η αστυνομία ζήτησε δείγμα από το σάλιο του για εξέταση DNA, φοβούμενος ότι θα μπορούσε να βρεθεί το DNA του στη σκηνή της δολοφονίας, ο Βόζνιακ είπε ότι βρέθηκε στο διαμέρισμα του Χερ αφού σκοτώθηκε η Κιμπουίσι και είχε δει το πτώμα της. «Ήμουν ακριβώς πάνω από το πτώμα», είπε. «Δεν την άγγιξα. Δεν έκανα τίποτα... Είδα δύο τραύματα από πυροβολισμούς στο κεφάλι της».

Όταν ο Βόζνιακ είπε ότι είδε δύο τραύματα από πυροβολισμούς, οι αστυνομικοί βεβαιώθηκαν ότι ήταν εκεί όταν η Τζούλι πυροβολήθηκε - επειδή μόνο ένα τραύμα ήταν αρχικά ορατό και στους αστυνομικούς, πριν τη νεκροψία, οπότε βρέθηκε και δεύτερο τραύμα από πυροβολισμό στο κεφάλι της Κιμπουίσι.

Southern California’s Daniel Wozniak case

Ο Βόζνιακ άλλαζε συνεχώς την ιστορία του με απίστευτη αυτοπεποίθηση και εμπιστοσύνη στην υποκριτική του δεινότητα, νομίζοντας ότι θα έπειθε τους ανακριτές. Αλλά ατύχησε. Μετά την αρχική ανάκριση, στάλθηκε στο κρατητήριο. Κάλεσε την αρραβωνιαστικιά του Ρέιτσελ Μπάφετ από το τηλέφωνο - όπου καταγράφονται όλες οι κλήσεις. Η Μπάφετ του είπε ότι είχε μιλήσει νωρίτερα με τον αδερφό του, Τιμ Βόζνιακ, ο οποίος παραδέχτηκε πως είχε στην κατοχή του ενοχοποιητικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του όπλου δολοφονίας που ο Ντάνιελ του είχε δώσει πριν πάει στο αστυνομικό Τμήμα. Κατά την ηχογράφηση αυτού του τηλεφωνήματος με τη Μπάφετ, ο Βόζνιακ την παρακάλεσε να μην πει στην αστυνομία για τα αποδεικτικά στοιχεία. Η Μπάφετ υπενθύμισε στον Βόζνιακ ότι η συνομιλία ηχογραφείτο και είπε ότι θα καλούσε αμέσως την αστυνομία. Πράγματι, αμέσως μετά το τηλεφώνημα, κάλεσε το αστυνομικό Τμήμα της Κόστα Μέσα. Μετά από 14 ώρες στο αστυνομικό Τμήμα, ο Βόζνιακ ομολόγησε ότι σκότωσε όχι μόνο την Κιμπουίσι, αλλά και τον Χερ, ο οποίος εξακολουθούσε να θεωρείται αγνοούμενος όλο εκείνο το διάστημα.

Ο Βόζνιακ γνώριζε ότι ο Χερ, όπως του είχε πει ο ίδιος, είχε οικονομίες περίπου 62.000 δολαρίων από τις πολεμικές αμοιβές του. Ο Βόζνιακ αποφάσισε να τον σκοτώσει για να αποκτήσει τα χρήματα, ώστε να πληρώσει για τον γάμο του και την πολυτελή κρουαζιέρα που είχε προγραμματίσει.

Ο Ντάνιελ Βόζνιακ είπε ότι πρώτα σκότωσε τον Σαμ Χερ, αφού τον παρέσυρε στη σοφίτα ενός κοντινού θεάτρου με το πρόσχημα ότι χρειαζόταν τη βοήθειά του για να μεταφέρει σκηνικά. Όταν ο Χερ έσκυψε για να τον βοηθήσει να σηκώσει κάτι, ο Βόζνιακ άρπαξε το όπλο και τον πυροβόλησε. Ο Χερ ήταν ακόμα ζωντανός μετά τον πρώτο πυροβολισμό και ζήτησε βοήθεια. Δεν είχε καταλάβει τι τον χτύπησε, ένιωσε κάτι σαν ηλεκτροπληξία. Τότε ο Βόζνιακ τον πυροβόλησε ξανά. Άφησε το πτώμα εκεί και στη συνέχεια έστειλε μηνύματα στην Τζούλι από το κινητό του Σαμ Χερ για να την παρασύρει στο διαμέρισμα του Χερ. Της έγραφε, ως Σαμ, ότι είναι στενοχωρημένος και χρειάζεται τη βοήθειά της, ότι έχει την ανάγκη να μιλήσει σε έναν άνθρωπο. Η Τζούλι πρόθυμα ανταποκρίθηκε στην έκκληση του Σαμ και μόλις έφτασε στο σπίτι του, ο Βόζνιακ την πυροβόλησε και τη σκότωσε. Μετά, σκηνοθέτησε τον τόπο του εγκλήματος ώστε να φανεί ότι η Κιμπουίσι είχε δεχτεί σεξουαλική επίθεση από τον Χερ που είχε διαπράξει και τον φόνο της και τράπηκε σε φυγή. Λίγες ώρες μετά τους φόνους, πήγε στο κοινοτικό θέατρο και έπαιξε στη βραδινή παράσταση του μιούζικαλ «Nine». Την άλλη μέρα διαμέλισε το πτώμα του Χερ αφαιρώντας τα άκρα και το κεφάλι και πέταξε μερικά από τα κομμάτια σε πάρκο του Λονγκ Μπιτς.

Daniel Wozniak:  "I'm crazy and I did it"

Πέντε χρόνια μετά τη διάπραξη των φόνων και μετά από πολλές ανακρίσεις, απαγγέλθηκαν στον Βόζνιακ κατηγορίες για δυο ανθρωποκτονίες και η υπόθεση οδηγήθηκε στο δικαστήριο. Στις 16 Δεκεμβρίου 2015 το δικαστήριο έκρινε τον Ντάνιελ Βόζνιακ ένοχο για δύο φόνους εκ προμελέτης. Ο εισαγγελέας Ματ Μέρφι της κομητείας Όραντζ, γνωστός για τις καταδίκες πολλών κακοποιών, ζήτησε να του επιβληθεί η θανατική ποινή. Είπε στην αγόρευσή του ότι ο Βόζνιακ είναι το είδος δολοφόνου για τον οποίο ακριβώς θεσπίστηκε η ποινή του θανάτου: Οι δολοφονίες που διέπραξε ήταν τόσο φρικτές και αχρείαστες και ο πόνος που προκάλεσε τόσο βαθύς, για τον πιο ασήμαντο λόγο, ώστε έπρεπε να του επιβληθεί η εσχάτη των ποινών.

Ο Ντάνιελ Βόζνιακ καταδικάστηκε σε θάνατο τον Σεπτέμβριο του 2016 (προτού ο κυβερνήτης της Καλιφόρνιας κηρύξει μορατόριουμ στη θανατική ποινή στην πολιτεία).

Μια ξεχωριστή δίκη έγινε για τη Ρέιτσελ Μπάφετ. Το δικαστήριο την έκρινε ένοχη τον Νοέμβριο του 2018 για συνέργεια, αφού είπε ψέματα στους ανακριτές για να βοηθήσει τον Βόζνιακ που ήταν τότε αρραβωνιαστικός της. Καταδικάστηκε σε 32 μήνες φυλάκιση.

Η Ρέιτσελ Μπάφετ στο δικαστήριο © Mark Rightmire/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images
Η Ρέιτσελ Μπάφετ στο δικαστήριο © Mark Rightmire/MediaNews Group/Orange County Register via Getty Images

Η υπόθεση έχει καλυφθεί από πολλές δημοσιογραφικές εκπομπές στις ΗΠΑ, όπως: Dr Phil («Actress Accused: Was She an Accessory to Murder?»), Dateline («Plot Twist», «Final Curtain», «Secrets Uncovered»), Oxygen («Closing Night») 20/20 («Mystery in Apartment 410»), Crime Watch Daily, Investigation Discovery, 48 Hours («Killer Performance») κ.ά.

Το τραγούδι «Killer» του Eminem είναι επίσης εμπνευσμένο από τις δολοφονίες του Βόζνιακ.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ