Κοσμος

Σίλα Μπέλας: Η δολοφονία της από τον εμμονικό πρώην σύζυγο

Τα τετράδυμα περπατούσαν για ώρες πάνω στο αίμα της δολοφονημένης μητέρας

28058828_10215807199198740_8716476474297011906_n.jpg
Μιμή Φιλιππίδη
5’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σίλα Μπέλας: Η δολοφονία της από τον εμμονικό πρώην σύζυγο

Υπόθεση Σίλα Μπέλας: Μια ιστορία στυγερού εγκλήματος που συγκλόνισε τις ΗΠΑ

Στις 7 Νοεμβρίου 1997 η μικρή κόρη της Σίλα Μπέλας από τον πρώτο της γάμο, η 13χρονη Στήβι, επιστρέφοντας από το σχολείο στο σπίτι της στη Φλόριντα ανυπομονούσε να ανακοινώσει στη μητέρα της ότι θα έβγαινε ραντεβού με ένα αγόρι που ήταν ερωτευμένη. Το καθιστικό ήταν ασυνήθιστα ήσυχο. Φώναζε τη μητέρα της, αλλά δεν έπαιρνε απάντηση. Πήγε στην κουζίνα, όπου βρισκόταν και το πλυντήριο ρούχων. Απόρησε βλέποντας το καλάθι με τα πλυμένα ρούχα αναποδογυρισμένο στο πάτωμα, τα ρούχα σκορπισμένα και ματωμένα και τα τετράδυμα αδέλφια της με τα πέλματα γεμάτα αίματα. Πίσω από τον πάγκο της κουζίνας αντίκρυσε τη μητέρα της νεκρή. Η Σίλα Μπέλας ήταν πεσμένη στο πάτωμα, μέσα σε μια λίμνη αίματος. Η Στήβι κάλεσε την αστυνομία λέγοντας: «Η μητέρα μου είναι νεκρή… Υπάρχει αίμα πάνω στο τηλέφωνο…Κάποιος της έκοψε τον λαιμό».

Inside The Murder Plot of a Mom of Quadruplets | PEOPLE

Η 35χρονη Σίλα Μπέλας είχε γίνει γνωστή στις ΗΠΑ ως «η μαμά με τα τετράδυμα», χάρη στις τηλεοπτικές εκπομπές που την παρουσίαζαν όταν απέκτησε τετράδυμα με τον δεύτερο σύζυγό της, Τζέιμι Μπέλας. Ήταν στο σπίτι με τα τέσσερα νήπια, όταν δολοφονήθηκε. Κάποιος την είχε πυροβολήσει και της είχε κόψει με δυο μαχαιριές τον λαιμό. Η αστυνομία που έφτασε αμέσως στον τόπο του εγκλήματος ρώτησε τη Στήβι αν ήξερε ποιος ήταν ικανός να κάνει αυτό στη μητέρα της. Η Στήβι απάντησε αμέσως «ο πατέρας μου, ο Άλεν Μπλάκθορν».

Ο Άλεν Μπλάκθορν ήταν ένας γοητευτικός 42χρονος πολυεκατομμυριούχος από το Σαν Αντόνιο του Τέξας και έμενε τώρα στην έπαυλή του έξω από το Σαν Αντόνιο με την τέταρτη σύζυγό του και τα δύο παιδιά τους. Είχε κάνει περιουσία πουλώντας ιατρικό εξοπλισμό -λέγεται μάλιστα ότι έβγαλε εκατομμύρια εξαπατώντας τον πατέρα του, αρπάζοντας τα δικαιώματα μιας ηλεκτρομαγνητικής μυοχαλαρωτικής συσκευής που είχαν εφεύρει μαζί.

Η Σίλα είχε παντρευτεί τον Μπλάκθορν το 1982, στα 20 της χρόνια, κι απέκτησαν μαζί δύο κόρες. Για τον Μπλάκθορν ήταν ο τρίτος γάμος. Υπήρχαν φήμες ότι είχε κακοποιήσει τις δύο προηγούμενες συζύγους του πριν κάνει το ίδιο στη Σίλα. Στα πέντε χρόνια του γάμου τους, το 1987, συνελήφθη για τον ξυλοδαρμό της και δήλωσε ένοχος. Η Σίλα υπέβαλε αίτηση διαζυγίου και διεκδίκησε την επιμέλεια των κοριτσιών. Το διαζύγιό τους δεν ήταν συναινετικό, με τον καθένα να κατηγορεί τον άλλον για κακοποίηση των παιδιών τους. Στα χρόνια μετά το διαζύγιο, η αστυνομία κλήθηκε πολλές φορές στο σπίτι του Μπλάκθορν για να μεσολαβήσει σε διενέξεις μεταξύ των δυο πρώην συζύγων. Αυτή την ταραγμένη εποχή, η Σίλα γνώρισε τον Τζέιμι Μπέλας και σύντομα παντρεύτηκαν.

Tον Ιούλιο του 1997 ο Μπλάκθορν παραιτήθηκε ξαφνικά από τα γονικά δικαιώματα για τα οποία αγωνιζόταν επί 10 χρόνια και είπε σε έναν δικαστή ότι δεν ήθελε πια να έχει καμιά ανάμιξη στη ζωή των κοριτσιών του. Η Σίλα άλλαξε τα επώνυμα των κοριτσιών σε Μπέλας. Ο Τζέιμι Μπέλας δέχτηκε μια προαγωγή για δουλειά στη Σαρασότα της Φλόριντα, 1.200 μίλια μακριά από το Σαν Αντόνιο, και έτσι τον Σεπτέμβριο, η Σίλα, οι δύο έφηβες κόρες της -από τον γάμο της με τον Μπλάκθορν- ο δεύτερος σύζυγός της και τα σχεδόν 2 χρονών τετράδυμα τους είχαν εγκαταλείψει το Τέξας μέσα στη νύχτα για να γλιτώσουν από τη μοχθηρία του Μπλάκθορν. Εγκαταστάθηκαν στη Σαρασότα, την πόλη της Φλόριντα με τις πιο όμορφες παραλίες, σε ένα καθόλου φανταχτερό σπίτι, που ήταν όμως σε μια ακριβή και προστατευμένη περιοχή.

Αλλά ο Μπλάκθορν δεν ήταν άνθρωπος που του άρεσε να χάνει. Ενώ περνούσε τις ώρες του παίζοντας γκολφ, ενώ χαμογελούσε και χαιρετούσε τους επίσης εκατομυριούχους γείτονες, ενώ κάπνιζε με εμμονή τσιγάρα και μιλούσε στο κινητό του, κατασκόπευε την πρώην γυναίκα του. Προσπαθούσε να μάθει πού είχε εγκατασταθεί η Σίλα καλώντας διάφορες υπηρεσίες και επινοώντας διάφορα τεχνάσματα, ενώ είχε προσλάβει και ιδιωτικό ντετέκτιβ. Ο ντετέκτιβ κατάφερε να εντοπίσει τη Σίλα και έδωσε τις πληροφορίες στον Μπλάκθορν. Τρεις βδομάδες αργότερα η Σίλα Μπέλας ήταν νεκρή.

Στον τόπο του εγκλήματος είχαν βρεθεί: ένα αποτύπωμα πάνω στο αίμα της Σίλα και ένα φυσίγγιο από 45άρι αυτόματο όπλο. Αλλά το πιο σημαντικό στοιχείο προήλθε από έναν γείτονα που είχε δει ένα ύποπτο σπορ αυτοκίνητο παρκαρισμένο στη γωνία του σπιτιού των Μπέλας και είχε καταγράψει τον αριθμό της πινακίδας κυκλοφορίας, που ήταν από το Τέξας. Οι ερευνητές επικοινώνησαν με τις αρχές του Τέξας. Σε δυο μέρες εντοπίστηκε ο οδηγός του αυτοκινήτου. Ήταν ο 21χρονος Τζόι Ντελ Τόρο από το νότιο Τέξας.

Οι αστυνομικοί αναζήτησαν τον Μπλάκθορν. Την ημέρα της δολοφονίας έπαιζε γκολφ έξω από το Σαν Αντόνιο μαζί με τον φίλο του Ντάνιελ Ρότσα, όπως έκαναν συχνά, βάζοντας μάλιστα και στοιχήματα -μερικές φορές έως και 7.000 δολάρια την τρύπα. Αρνήθηκε ότι είχε οποιαδήποτε σχέση με τη δολοφονία της πρώην συζύγου του. (Η αστυνομία δεν μπόρεσε να τον συνδέσει μέχρι το 2000, οπότε οδηγήθηκε σε δίκη για τη δολοφονία της Σίλα Μπέλας).

Στις ανακρίσεις ο Ρότσα ισχυρίστηκε ότι αποφάσισε να εμπλακεί στο έγκλημα όταν ο Άλεν Μπλάκθορν του είπε ότι η Σίλα κακοποιούσε τις δυο κόρες τους. Επικοινώνησε με έναν φίλο του, τον Γκονζάλες, ο οποίος τον σύστησε στον ξάδερφό του, Τζόι Ντελ Τόρο. Ο Ντελ Τόρο συμφώνησε να κάνει τη δολοφονία για $14.000 δολάρια και στις 7 Νοεμβρίου 1997 πήγε στη Σαρασότα με αυτοκίνητο που ήταν στο όνομα της γιαγιάς του. Σταμάτησε σε ένα κατάστημα για να πάρει ρούχα παραλλαγής και σε ένα βενζινάδικο για οδηγίες προς τη διεύθυνση που του είχε δώσει ο Ρότσα. Πήγε στο σπίτι της Σαρασότα, πάρκαρε το αμάξι του στη γωνία και εισέβαλε από το γκαράζ, που επικοινωνούσε με την κουζίνα. Στην ανάκριση πριν την καταδίκη του είπε στην αστυνομία πως όταν είδε τη Σίλα με τα παιδιά της, είδε πόσο τα νοιαζόταν, και αποφάσισε να κάνει πίσω. Ήταν έτοιμος να φύγει, αλλά η Σίλα είδε την ανοιχτή πόρτα κι αμέσως είδε και τον ίδιο και άρπαξε το τηλέφωνο να καλέσει την αστυνομία. Ο Ντελ Τόρο δήλωσε ότι δεν προλάβαινε να φύγει και αναγκαστικά πυροβόλησε τη Μπέλας στο πρόσωπο και της έκοψε το λαιμό μπροστά στα τετράδυμα. Το πτώμα της βρέθηκε πέντε ώρες αργότερα που έφτασε στο σπίτι η 13χρονη Στήβι. Τα τετράδυμα περπατούσαν μέσα στο αίμα της Σίλα, αφήνοντας αιματηρά ίχνη σε όλο τον τόπο του εγκλήματος. Μερικά φορούσαν σωσίβια, τα οποία η Σίλα τους έβαζε για ασφάλεια όταν άλλαζε την πάνα του ενός παιδιού, ώστε να μην περιπλανηθούν χωρίς επίβλεψη και πνιγούν στην πισίνα της πίσω αυλής.

Ο Ντελ Τόρο είχε διαφύγει στο Μεξικό μετά τη διάπραξη του φόνου. Εκδόθηκε στις ΗΠΑ τον Ιούλιο του 1999 και ομολόγησε την ενοχή του. Καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη. Ο Γκονζάλες ομολόγησε την ενοχή του για συνωμοσία για διάπραξη φόνου, έκανε συμφωνία με την εισαγγελία και καταδικάστηκε σε 19 χρόνια φυλάκιση. Ο Ρότσα επέλεξε να πάει σε δίκη, καταδικάστηκε για φόνο πρώτου βαθμού και έλαβε ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Man involved in Sarasota murder-for-hire says he doesn't deserve life sentence

Ο Άλεν Μπλάκθορν καταδικάστηκε για συνωμοσία για διάπραξη φόνου και ενδοοικογενειακή βία -ομοσπονδιακά εγκλήματα, αφού είχαν διαπραχθεί σε άλλη πολιτεία. Έλαβε δύο ποινές ισόβιας κάθειρξης χωρίς τη δυνατότητα αποφυλάκισης. Το 2001, ο Μπλάκθορν κόντεψε να σκοτωθεί όταν δέχτηκε επίθεση με κατσαβίδι από συμμορία των φυλακών, μετά την οποία διαχωρίστηκε από τον γενικό πληθυσμό των φυλακών και τελικά μεταφέρθηκε σε άλλες φυλακές της Φλόριντα. Πέθανε σε ηλικία 59 ετών στις 18 Νοεμβρίου 2014. Η αιτία θανάτου του δεν έγινε γνωστή.

Justice for Sheila? | Full Episode

Το βιβλίο της Αν Ρουλ «Every Breath You Take» ασχολείται με την υπόθεση δολοφονίας της Σίλα Μπέλας από τον Άλεν Μπέλας, καθώς και το «The Truth is Stronger Than a Lie» της Κάρι Ίμο.

Στην υπόθεση βασίστηκαν επεισόδια πολλών σειρών αληθινού εγκλήματος (Behind Mansion Walls: "The Hired Help", American Justice: "Brutal Revenge", FBI Criminal Pursuit: "Twisted Obsession", Vengeance, Killer Millionaires: “Cashed Out”) όπως και τηλεοπτικές δημοσιογραφικές εκπομπές (48 Hours: "Justice for Sheila", Investigation Discovery: “Murder for Hire” και “Deadly Divorce”, Blood & Mone: “The Millionaire's Defense"). 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ