Κοσμος

Εγκεφαλικά νεκρή έφηβη Ιρανή που δέχτηκε επίθεση από την «αστυνομία ηθών»

Επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Εγκεφαλικά νεκρή έφηβη Ιρανή που δέχτηκε επίθεση από την «αστυνομία ηθών»

Ιράν: Εγκεφαλικά νεκρή έφηβη μετά από επίθεση από την αστυνομία - Επειδή δεν φορούσε χιτζάμπ

Μία Ιρανή έφηβη που έπεσε σε κώμα αυτόν τον μήνα μετά από σύγκρουση με αστυνομικούς επειδή παραβίασε τον νόμο της χώρας για το χιτζάμπ λέγεται ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή, όπως ανέφεραν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης την Κυριακή.

«Η παρακολούθηση της κατάστασης της υγείας της Αρμίτα Γεραβάντ δείχνει ότι είναι εγκεφαλικά νεκρή παρά τις προσπάθειες του ιατρικού προσωπικού», ανέφερε το δίκτυο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν.

Οι ιρανικές αρχές έχουν διαψεύσει τους ισχυρισμούς ομάδων για τα ανθρώπινα δικαιώματα ότι η 16χρονη τραυματίστηκε την 1η Οκτωβρίου από αστυνομικούς που της επέβαλαν τον υποχρεωτικό ισλαμικό κώδικα ένδυσης στο μετρό της Τεχεράνης.

Η είδηση του θανάτου της Γεραβάντ θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τις διαμαρτυρίες σε ολόκληρη τη χώρα μετά από αυτές που πυροδότησε ο θάνατος της 22χρονης Μαχσά Αμινί ενώ βρισκόταν υπό την εποπτεία της «αστυνομίας ηθών» τον περασμένο Σεπτέμβριο επειδή φέρεται να παραβίασε τον κώδικα ενδυμασίας.

Η είδηση ήρθε στο φως παράλληλα με αυτή που ανέφερε πως ένα ιρανικό δικαστήριο επέβαλε μακροχρόνιες ποινές φυλάκισης σε δύο δημοσιογράφους για την κάλυψη του θανάτου της Αμινί, όπως μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.

Το ιρανικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA ανέφερε ότι οι Niloofar Hamedi και Elaheh Mohammadi καταδικάστηκαν σε 13 και 12 χρόνια φυλάκισης αντίστοιχα με κατηγορίες που περιλαμβάνουν συνεργασία με την κυβέρνηση των ΗΠΑ και δράση κατά της εθνικής ασφάλειας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ