Κοσμος

Η αστυνομία ηθών επιστρέφει στο Ιράν

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Γυναίκες με μαντίλα στο Ιράν
Γυναίκες με μαντίλα στο Ιράν© Mostafa Meraji-Unsplash

Ισλαμική μαντίλα: Το Ιράν κλιμακώνει τα κατασταλτικά μέτρα σε βάρος των γυναικών - Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Διεθνούς Αμνηστίας

Το Ιράν συγκλονίστηκε για μήνες από πρωτοφανείς διαδηλώσεις που προκάλεσε ο θάνατος τον Σεπτέμβριο του 2022 της νεαρής Ιρανής, κουρδικής καταγωγής Μαχσά Αμινί, η οποία συνελήφθη από την αστυνομία Ηθών για παραβίαση των πολύ αυστηρών ενδυματολογικών κανόνων που ισχύουν στην ισλαμική δημοκρατία.

Μετά τις διαδηλώσεις αυτές, ορισμένοι Ιρανοί πολιτικοί προώθησαν την ιδέα χαλάρωσης των κανόνων αυτών και την πρόταση –που ποτέ δεν επιβεβαιώθηκε—της διάλυσης της αστυνομίας Ηθών.

Ισλαμική μαντίλα: Νέα εκστρατεία καταστολής μετά τις διαδηλώσεις

Ωστόσο, από τον Απρίλιο και ενώ μειώθηκε η ένταση των διαδηλώσεων, οι αρχές ξεκίνησαν νέα εκστρατεία καταστολής σε ό,τι αφορά τους ενδυματολογικούς κανόνες για τις γυναίκες, σύμφωνα με την Αμνηστία.

«Οι αρχές στο Ιράν εντείνουν σημαντικά την καταστολή κατά των Ιρανών γυναικών και κοριτσιών που αψηφούν την ταπεινωτική νομοθεσία που επιβάλλει τη χρήση μαντίλας», ανέφερε η Αμνηστία σε έκθεσή της.

Μετά την ισλαμική επανάσταση του 1979, οι γυναίκες ήταν υποχρεωμένες να καλύπτουν το κεφάλι και το σώμα του έως κάτω από το γόνατο. Αλλά μετά τις διαδηλώσεις, σε ένδειξη διαμαρτυρίας, πολλές γυναίκες αγνοούν τους κανόνες και κάνουν τις καθημερινές τους δουλειάς έχοντας ακάλυπτο το κεφάλι τους.

Αστυνομία ηθών στο Ιράν
Αστυνομία ηθών στο Ιράν© EPA/MAVHAZ DAEI

Αστυνομία ηθών: Επαναφέρει τις περιπολίες

Στα μέσα Ιουλίου, η ιρανική αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα επαναφέρει τις περιπολίες με οχήματα και πεζή για την επιβολή της υποχρεωτικής χρήσης της μαντίλας σε όλη τη χώρα. Οι γυναίκες που αγνοούν τους κανόνες θα αντιμετωπίζουν σοβαρές κυρώσεις.

Σύμφωνα με την Αμνηστία, που επικαλείται στοιχεία που αποδίδονται σε εκπρόσωπο της ιρανικής αστυνομίας: μεταξύ 15 Απριλίου και 14 Ιουνίου, απεστάλησαν «σχεδόν έναν εκατομμύριο SMS που περιλαμβάνουν προειδοποιητικά μηνύματα και απευθύνονται σε γυναίκες που φωτογραφήθηκαν χωρίς μαντίλα στα αυτοκίνητά τους», «133.174 SMS που δίνουν εντολή για την (προσωρινή) ακινητοποίηση του οχήματος», ενώ «κατασχέθηκαν» 2.000 οχήματα και 4.000 «υπότροποι» «παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη».

Η μκο ανέφερε ότι εκατοντάδες επιχειρήσεις έκλεισαν επειδή δεν τήρησαν τους νόμους για υποχρεωτική χρήση της μαντίλας ενώ σε γυναίκες απαγορεύθηκε η πρόσβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα, τις τραπεζικές υπηρεσίες και τα δημόσια μέσα μεταφοράς.

«Η αστυνομία ηθών επιστρέφει στο Ιράν», δήλωσε η Ανιές Καλαμάρ, γενική γραμματέας της Διεθνούς Αμνηστίας, με την καταπίεση να «εντείνεται με τεχνολογίες μαζικής παρακολούθησης που μπορούν να αποκαλύψουν την ταυτότητα γυναικών που δεν φορούν μαντίλα στο αυτοκίνητό τους ή σε περιοχές πεζών».

«Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να μείνει απαθής ενώ οι ιρανικές αρχές εντείνουν την καταπίεση τους στις γυναίκες και τα κορίτσια», δήλωσε η ίδια.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ