Κοσμος

Αμερικανικό F-16 κατέρριψε τουρκικό drone στη Συρία

Τουρκική επιδρομή στον κουρδικό θύλακα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αμερικανικό F-16 κατέρριψε τουρκικό drone στη Συρία
Τουρκικές αεροπορικές επιδρομές στη Συρία © ΑΠΕ

Συρία: Αμερικανικό F-16 κατέρριψε τουρκικό drone - Χτύπημα από την Άγκυρα στον κουρδικό θύλακα - Εκατόμβη στη Χομς

Tουρκικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος που πετούσε κοντά σε περιοχή όπου βρίσκονταν Αμερικανοί στρατιώτες στη βορειοανατολική Συρία καταρρίφθηκε από F-16 της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με το Reuters.

Όπως αναφέρει η ίδια πηγή, η οποία επικαλείται δύο Αμερικανούς αξιωματούχους που θέλησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση προειδοποίησε κατ’ επανάληψη την ηγεσία των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων πως στη συγκεκριμένη περιοχή είχαν αναπτυχθεί Αμερικανοί στρατιώτες.

H Άγκυρα διαψεύδει ότι το drone ήταν τουρκικό

Ωστόσο, από την πλευρά της η Άγκυρα διαψεύδει ότι ήταν τουρκικό το μη επανδρωμένο αεροσκάφος που καταρρίφθηκε. «Δεν είναι δικό μας», είπε αξιωματούχος του τουρκικού υπουργείου Άμυνας όταν ρωτήθηκε εάν το UAV ανήκε στις ένοπλες δυνάμεις της Τουρκίας.




Νωρίτερα, το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι ο υποστηριζόμενος από τις ΗΠΑ στρατιωτικός συνασπισμός κατέρριψε ένα τουρκικό UAV που πετούσε κοντά σε βάση της βορειοανατολικής Συρίας.

Τουλάχιστον 8 νεκροί σε επιδρομές τουρκικών drone 

Τουλάχιστον οκτώ άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επιδρομές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών την Πέμπτη στην ελεγχόμενη από τους Κούρδους ζώνη της βορειοανατολικής Συρίας, δήλωσε τοπική πηγή ασφαλείας, μετά τις απειλές της Άγκυρας κατά των κουρδικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη Συρία και το Ιράκ.

Όπως δήλωσε στο Reuters η ίδια πηγή, δύο σκοτώθηκαν σε επίθεση σε αυτοκίνητο κοντά σε στρατιωτική εγκατάσταση και άλλοι έξι σε μεταγενέστερη επίθεση σε στρατιωτικό φυλάκιο κοντά στην πόλη Αμούντα.

Η Τουρκία δήλωσε την Τετάρτη ότι όλες οι εγκαταστάσεις των Κούρδων μαχητών στη Συρία και το Ιράκ αποτελούν «νόμιμους» στόχοι αφού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δύο δράστες που πυροδότησαν βόμβα μπροστά από κυβερνητικά κτίρια στην Άγκυρα το περασμένο Σαββατοκύριακο είχαν έρθει από τη Συρία.

Ωστόσο, οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις, η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ δύναμη που κυριαρχείται από το κουρδικό YPG και η οποία πρωτοστάτησε σε μια πολυετή εκστρατεία κατά του Ισλαμικού Κράτους, αρνήθηκε ότι οι βομβιστές πέρασαν από δικά της εδάφη. 

Πάνω από 100 οι νεκροί στο Χομς 

Tην ίδια ώρα συνεχίζει να αυξάνεται ο αριθμός των θυμάτων από την επίθεση με drones εναντίον στρατιωτικής ακαδημίας της Χομς στην κεντρική Συρία, σύμφωνα με τον νεότερο απολογισμό από το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πληροφορίες ο αριθμός των νεκρών ξεπερνά τους 100 σε αριθμό, ενώ οι τραυματίες ανέρχονται σε 125. 

Η επίθεση έγινε σήμερα, Πέμπτη, (5/10) την ώρα που διεξαγόταν τελετή προαγωγής αξιωματικών του συριακού στρατού.

Ανάμεσα στους νεκρούς είναι απόφοιτοι της στρατιωτικής ακαδημίας και 12 πολίτες, ανέφερε η μη κυβερνητική οργάνωση.

«Τρομοκρατικές οργανώσεις στόχευσαν μια τελετή προαγωγής αξιωματικών στη στρατιωτική ακαδημία της Χομς, χρησιμοποιώντας drones φορτωμένα με εκρηκτικά, αμέσως μετά τη λήξη της τελετής», ανέφερε νωρίτερα ο συριακός στρατός.

Μάλιστα, την ίδια ώρα έκανε λόγο για πολλούς νεκρούς και δεκάδες τραυματίες, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί και πολίτες. 

Ακόμη, ο στρατός διεμήνυσε ότι «θα απαντήσει αποφασιστικά σε αυτή τη δειλή, πρωτοφανή τρομοκρατική επίθεση».

Σημειώνεται πως δεν έχει υπάρξει μέχρι στιγμής ανάληψη ευθύνης για την επίθεση, ωστόσο, τζιχαντιστικές οργανώσεις που ελέγχουν μέρος της συριακής επικράτειας χρησιμοποιούν ορισμένες φορές οπλισμένα drones.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ