Κοσμος

Συνεχίζονται οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον στόχων του PKK στο βόρειο Ιράκ

Οι επιθέσεις έγιναν γύρω στις 7 το βράδυ κι ελήφθησαν μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων

62224-137655.jpg
Newsroom
4’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αεροπορικές επιδρομές Τούρκων στο βόρειο Ιράκ
Στιγμιότυπο από τις αεροπορικές επιδρομές στο βόρειο Ιράκ © TWITTER

Toυρκία: Συνεχίζονται για τρίτο βράδυ οι αεροπορικές επιδρομές εναντίον Κούρδων του PKK - Ελήφθησαν μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις εξαπέλυσαν σήμερα αεροπορικές επιδρομές εναντίον θέσεων του PKK στο βόρειο Ιράκ, καταστρέφοντας 22 στόχους, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας.

Τα αεροπορικά πλήγματα εξαπολύθηκαν γύρω στις 7 το βράδυ στις περιοχές Μετίνα, Γκάρα, Χακούρκ, Καντίλ και Άσος. Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Άμυνας, ελήφθησαν μέτρα για να αποφευχθούν απώλειες αμάχων.

Η επιχείρηση εντάσσεται στο πλαίσιο των αντιποίνων για την πρόσφατη τρομοκρατική επίθεση στην Άγκυρα, την ευθύνη για την οποία ανέλαβε το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK).

Υπενθυμίζεται ότι τουρκικά αεροπορικά πλήγματα στο βόρειο Ιράκ «εξουδετέρωσαν» αργά το βράδυ της Κυριακής πολλούς Κούρδους ενόπλους και κατέστρεψαν τις αποθήκες και τα καταφύγιά τους, δήλωσε το υπουργείο Άμυνας της Τουρκίας, ώρες μετά την ανάληψη της ευθύνης από την κουρδική οργάνωση για την χθεσινή επίθεση αυτοκτονίας στην Άγκυρα.

Το παράνομο Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση.

Σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, δύο τρομοκράτες εξαπέλυσαν βομβιστική επίθεση μπροστά από την πύλη εισόδου της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας του υπουργείου Εσωτερικών στην Άγκυρα.

Ένας από τους δύο επιτιθέμενους ανατινάχθηκε και ο άλλος σκοτώθηκε με μια σφαίρα στο κεφάλι. Δύο αστυνομικοί τραυματίστηκαν, όμως η ζωή τους δεν διατρέχει κίνδυνο, όπως δήλωσε χθες ο υπουργός Εσωτερικών Αλί Γερλικαγιά.

Ο ένας από τους δράστες σκοτώθηκε από την έκρηξη και οι αρχές σκότωσαν τον δεύτερο, ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών.

«Συνολικά καταστράφηκαν 20 στόχοι, που περιελάμβαναν σπηλιές, καταφύγια και αποθήκες που χρησιμοποιούνταν από την αυτονομιστική τρομοκρατική οργάνωση», ανακοίνωσε το υπουργείο Άμυνας προσθέτοντας ότι πολλοί ένοπλοι «εξουδετερώθηκαν»--δηλαδή σκοτώθηκαν.

Οι επιχειρήσεις διεξήχθησαν στις περιοχές του βόρειου Ιράκ Μετίνα, Χακούρκ, Καντίλ και Γκάρα στις 9 μμ και ελήφθησαν όλα τα μέτρα για να αποφευχθούν οι αρνητικές επιπτώσεις στους πολίτες και στο περιβάλλον, αναφέρει το υπουργείο.

Πώς έγινε το τρομοκρατικό χτύπημα στην Άγκυρα

Η ιστοσελίδα ANF News, η οποία συνδέεται με το PKK, επικαλέστηκε ανακοίνωση της οργάνωσης σύμφωνα με την οποία μια ομάδα από το Τάγμα των Αθανάτων πραγματοποίησε την επίθεση.

Tο PKK έχει χαρακτηριστεί τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία, τις Ηνωμένες Πολιτείες και την ΕΕ.

Βίντεο που ελήφθη μετά την επίθεση δείχνει ένα βαν μάρκας Renault στον τόπο της έκρηξης με σπασμένα τζάμια και ανοιχτές τις πόρτες, και γύρω από αυτό συντρίμμια, στρατιώτες, ασθενοφόρα, οχήματα της πυροσβεστικής και θωρακισμένα οχήματα.

Ανώτερος Τούρκος αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι οι δράστες είχαν κλέψει το αυτοκίνητο αφού προηγουμένως σκότωσαν τον οδηγό του στο Καϊσέρι, μια πόλη που βρίσκεται σε απόσταση 260 χιλιομέτρων νοτιοανατολικά της Άγκυρας.

Το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση αυτοκτονίας που εξαπολύθηκε σήμερα (1.10) το πρωί στην Άγκυρα, μπροστά από το κτίριο του υπουργείου Εσωτερικών.

«Μια πράξη θυσίας διαπράχθηκε εναντίον του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών από μια ομάδα που συνδέεται με την Ταξιαρχία μας των Αθανάτων», ανέφερε η ένοπλη ομάδα στο μέσο ενημέρωσης ANF που πρόσκειται στην κουρδική οργάνωση.

Το PKK χαρακτηρίζεται τρομοκρατική οργάνωση από την Τουρκία και από πολλές χώρες της Δύσης.

Ερντογάν: H Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την ΕΕ

«Οι τρομοκράτες δεν θα επιτύχουν ποτέ τους σκοπούς τους», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώπιον του κοινοβουλίου, μερικές ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση μπροστά από το υπουργείο Εσωτερικών στην Άγκυρα.

«Οι κακούργοι που απειλούν την ειρήνη και την ασφάλεια των πολιτών δεν πέτυχαν τους σκοπούς τους και δεν θα τους επιτύχουν ποτέ», είπε, μετά τον τραυματισμό δύο αστυνομικών στην επίθεση, κατά την οποία οι δύο επιτιθέμενοι σκοτώθηκαν.

«Η Τουρκία δεν περιμένει πλέον τίποτα από την Ευρωπαϊκή Ένωση που μας έκανε να υπομένουμε στην πόρτα της 40 χρόνια», είπε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Τούρκος πρόεδρος.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ