Κοσμος

«Καμπανάκι» από Τούρκο ιστορικό: «Η Αγία Σοφία πρέπει να κλείσει για πάντα για να μην καταρρεύσει»

«Το μνημείο καταπονείται από την είσοδο επισκεπτών», συμπλήρωσε ο Ιλμπερ Ορταϊλί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Αγία Σοφία
© EPA / TOLGA BOZOGLU

Αγία Σοφία: Ιστορικός «φωτίζει» τον κίνδυνο κατάρρευσης και εκτιμά ότι η είσοδος επισκεπτών καταπονεί το μνημείο

Ο Τούρκος ιστορικός Ιλμπερ Ορταϊλί εκτίμησε ότι η Αγία Σοφία θα πρέπει να κλείσει, αφού είναι ορατός ο κίνδυνος να καταρρεύσει. Ο ιστορικός σχολίασε ότι η ελεύθερη είσοδος δεκάδων χιλιάδων επισκεπτών καταπονεί το μνημείο.

«Αν δεν κλείσουν την Αγία Σοφία, θα καταρρεύσει. Πρέπει να κλείσει για πάντα και να γίνουν μόνιμα έργα αποκατάστασης», σχολίασε ο κ. Ιλμπερ Ορταϊλί, συμπληρώνοντας ότι «δεν αντέχει σίγουρα τόσους πολλούς επισκέπτες»

Σε συνέντευξή του σε τουρκικό μέσο, οΙλμπερ Ορταϊλί ρωτήθηκε από δημοσιογράφο: «Μπορεί να επιτραπεί η είσοδος τόσων ανθρώπων σε ένα κτίριο 1.500 ετών;» Με τον ιστορικό να απαντά:  «Φυσικά και όχι. Γι' αυτό πρέπει να την κλείσουν και να αποκατασταθεί. Aιώνια αποκατάσταση. Μέχρι τώρα ασχολούνταν με την αποκατάσταση στα επάνω σημεία. Αυτά ήταν για μόστρα. Πρέπει να ασχοληθούν με τη βάση, τα θεμέλια. Οι υπόγειες στοές της (Αγίας Σοφίας) φτάνουν μέχρι το παλάτι (Τοπκαπί). Αν έχουν μυαλό θα την κλείσουν. Αυτό δεν είναι θέμα για πλάκα. Αν δεν κλείσει θα καταρρεύσει! Θα αρχίσει η κατάρρευση. Για παράδειγμα, το ίδιο συμβαίνει στην Αγία Ειρήνη όπου πέφτουν ολόκληρες πέτρες». 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ