Κοσμος

Αγία Σοφία Αυτοκρατορική Πύλη - Πώς έγινε η ζημιά - Τι ισχυρίζεται η Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων

«Καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα»

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Οι ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία
Οι ζημιές στην Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία @Twitter

Για την Αγία Σοφία και την Αυτοκρατορική Πύλη στην Κωνσταντινούπολη η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίζεται ότι η ζημιά οφείλεται σε φθορά του χρόνου.

Ανακοίνωση για την Αγία Σοφία και τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη εξέδωσε η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων. Όπως αναφέρει η καταστροφή στο κυκλικό ξύλινο στοιχείο στην κεντρική είσοδο της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη οφείλεται σε φυσιολογική φθορά από τον χρόνο.

Στην ίδια ανακοίνωση η τουρκική Γενική Διεύθυνση Ιδρυμάτων ισχυρίζεται πως οι εργασίες συντήρησης και αναβίωσης του συμπλέγματος στην Αγία Σοφία εξακολουθούν να πραγματοποιούνται με επιμέλεια.

Η Αγία Σοφία προστατεύεται από 150 κάμερες ασφαλείας και 68 φύλακες

«Ο μεντρεσές της Αγίας Σοφίας -που πρόσφατα εγκαινιάστηκε από τον πρόεδρο μας- αποτελεί παράδειγμα (αυτής της επιμέλειας). Το κυκλικό ξύλινο στοιχείο στη θύρα της Αγίας Σοφίας υπέστη φυσιολογική φθορά από τον χρόνο και καταστράφηκε από ένα απλό άγγιγμα. Σήμερα η συντήρηση της αυτοκρατορικής πύλης ολοκληρώθηκε και υπήρξε αποκατάσταση. Επιπρόσθετα, πέρα από την εισαγγελική έρευνα, ανατέθηκε η εξέταση του θέματος σε δύο επιθεωρητές που θα ενεργήσουν σε διοικητικό και τεχνικό επίπεδο» αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Και προστίθεται: «Το σύμβολο του έθνους και του κράτους, το σύμπλεγμα του μεγάλου τζαμιού της Αγίας Σοφίας, προστατεύεται επιμελώς στον ύψιστο βαθμό από 150 κάμερες ασφαλείας, 68 φύλακες ασφαλείας, καθώς και τουριστική αστυνομία και δεν τίθεται θέμα αδυναμίας ασφαλείας όσον αφορά τη ζημιά. Όπως μπορείτε να εκτιμήσετε, σε καθεστώς μουσείου δέχονταν 18 με 19.000 επισκέπτες και με τη μετατροπή σε τζαμί ο αριθμός ανήλθε σε 40 με 45.000.

«Η Αγία Σοφία που αποτελεί παγκόσμια κληρονομιά, μνημείο της UNESCO, κληροδότημα και παρακαταθήκη του Πορθητή, είναι μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές δομές στην ιστορία της αρχιτεκτονικής. Η Αγία Σοφία όπως παρέμεινε όρθια για 1484 χρόνια έτσι θα μεταβιβαστεί με την ίδια μεγαλοπρέπεια και στο μέλλον» καταλήγει η ανακοίνωση.

Υπενθυμίζεται ότι ένα 24ωρο νωρίτερα εξέδωσε ανακοίνωση το ελληνικό ΥΠΕΞ για τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.