Κοσμος

Αγία Σοφία: Ο βανδαλισμός στην Αυτοκρατορική Πύλη - Η καταγγελία (εικόνα)

Η ξύλινη πύλη μετρά 1.400 χρόνια ιστορίας - Η ανακοίνωση από το ΥΠΕΞ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη
Η Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη © EPA/POOL

Στην Αγία Σοφία η Αυτοκρατορική Πύλη υπέστη μεγάλη ζημιά. Η καταγγελία για τον βανδαλισμό που έγινε στην Κωνσταντινούπολη. Η ανακοίνωση του ελληνικού ΥΠΕΞ.

Έντονες αντιδράσεις προκαλεί η φωτογραφία από την Αγία Σοφία στην Κωνσταντινούπολη, η οποία δείχνει τη φθορά που έχει υποστεί η Αυτοκρατορική Πύλη. Η συγκεκριμένη είσοδος, την οποία χρησιμοποιούσε ο εκάστοτε Βυζαντινός Αυτοκράτορας για να μπει στην Αγία Σοφία, έχει ιστορία 1.400 ετών.

Η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης ανήρτησε την επίμαχη φωτογραφία που δείχνει τη ζημιά που έχει υποστεί η ξύλινη είσοδος. Για τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη το Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση.

Σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης αναφέρεται ότι η ζημιά στην Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία προκλήθηκε από συνωστισμό. Υπενθυμίζεται ότι η Αγία Σοφία μετατράπηκε σε τζαμί το 202Ο με απόφαση του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η συγκεκριμένη κίνηση είχε προκαλέσει παγκόσμιες αντιδράσεις.

Ο Μαχίρ Πολάτ, αναπληρωτής γενικός γραμματέας στον Δήμο Κωνσταντινούπολης, δήλωσε για την Αυτοκρατορική Πύλη: «Το άτομο ή τα άτομα που προκάλεσαν αυτήν την καταστροφή, θα πρέπει να ταυτοποιηθούν μέσω κάμερας. Το θέμα θα πρέπει να οδηγηθεί στον εισαγγελέα, καθώς σκόπιμα προκάλεσαν ζημιά στο Νούμερο 1 ιστορικό κτίριο, την Αγία Σοφία».

«Ανακαλύψαμε ότι η ιστορική Αυτοκρατορική Πύλη της Αγίας Σοφίας βρίσκεται σε μία τέτοια κατάσταση και τη φωτογραφίσαμε, γύρω στις 20:45 σήμερα το βράδυ (18.04.2022)» αναφέρει η Ένωση Ιστορίας της Τέχνης. Παράλληλα, γνωστοποιεί ότι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία αδιαφόρησε για τη συγκεκριμένη καταγγελία, δηλώνοντας παράλληλα άγνοια για τον βανδαλισμό.

Εικόνες σοκ – Ζημιές στην αυτοκρατορική πύλη της Αγίας Σοφίας   |  Ειδήσεις Μεσημβρινό Δελτίο

Αδιαφορία από τον υπεύθυνο ασφαλείας στην Αγία Σοφία για την καταστροφή στην Αυτοκρατορική Πύλη

«Δυστυχώς, ακούσαμε την ανατριχιαστική δήλωση του ατόμου που λέει ότι ονομάζεται κ. Ταλίπ και είναι ο υπεύθυνος ασφαλείας στην Αγία Σοφία, ότι δεν είχε καμία πληροφορία σχετικά και ότι δεν υπάρχει βίντεο από κάμερα, καθώς και ότι "δεν ήταν τίποτα μην ανησυχείτε, θα το φτιάξουμε"…

» Όταν είπαμε ότι θα το καταγγείλουμε στον εισαγγελέα για να βρούμε τον ένοχο, μας απάντησε ότι ήμασταν κακοπροαίρετοι και ότι το μόνο που θέλουμε είναι να κάνουμε φασαρία» προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία με τη ζημιά στην αριστερή θύρα
Η Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία με τη ζημιά στην αριστερή θύρα © Νεκταρία Ζαγοριανάκου

«Ποτέ δεν δεχόμαστε και δεν θα δεχθούμε ένας τέτοιος άνθρωπος να είναι υπεύθυνος για το τζαμί της Αγίας Σοφίας, ένα από τα σημαντικότερα αρχιτεκτονικά έργα στον κόσμο. Θα υποβάλλουμε μήνυση, τόσο για να εντοπίσουμε αυτούς που κατέστρεψαν την ιστορική πύλη όσο και για να εκδιωχθεί αυτό το άτομο από αυτό το πόστο το συντομότερο δυνατό» καταλήγουν τα μέλη της Ένωσης για τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία.

Ανακοίνωση ΥΠΕΞ για τον βανδαλισμό στην Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία

Την ακόλουθη ανακοίνωση εξέδωσε το Υπουργείο Εξωτερικών για τον βανδαλισμό της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας, Μνημείου της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς.

«Οι εικόνες του βανδαλισμού της Αυτοκρατορικής Πύλης της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη, Μνημείου Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς μας προκαλεί αποτροπιασμό και λύπη.

» Καλούμε τις αρμόδιες αρχές να πράξουν τα δέοντα ούτως ώστε οι υπεύθυνοι να οδηγηθούν ενώπιον της δικαιοσύνης, καθώς και να αποκατασταθούν άμεσα οι ζημιές στο Μνημείο».

Αυτοκρατορική Πύλη στην Αγία Σοφία - 4+1 στοιχεία για το σπουδαίο μνημείο

  1. Η Αυτοκρατορική Πύλη είναι η μεγαλύτερη πύλη της Αγίας Σοφίας.
  2. Η Αυτοκρατορική Πύλη έχει ύψος 7 μέτρα.
  3. Είναι η κεντρική πύλη εισόδου στην Αγία Σοφία.
  4. Τη χρησιμοποιούσε μόνο ο Βυζαντινός Αυτοκράτορας.
  5. Η ξύλινη πόρτα κατασκευάστηκε, σύμφωνα με τον μύθο, από τα ξύλα της Κιβωτού του Νώε, τα οποία ήταν από βελανιδιά.

Ακολουθήστε την Athens Voice στο Google News κι ενημερωθείτε πρώτοι για όλες τις ειδήσεις

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ