Κοσμος

Δύο παιδιά ανάμεσα στους νεκρούς από το δυστύχημα στη Βενετία - Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες

Οι πρώτες εκτιμήσεις για τα αίτια - «Δεν βρέθηκαν ίχνη φρεναρίσματος»

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Πυροσβέστες κοντά στα συντρίμμια του λεωφορείου που έπεσε από οδογέφυρα στη Βενετία
© EPA / ANDREA MEROLA

Βενετία: Πτώση λεωφορείου με 21 νεκρούς - Εκτιμήσεις για τα αίτια και οι μαρτυρίες

Οι ιταλικές αρχές επιβεβαίωσαν τον θάνατο 21 ατόμων στο δυστύχημα που καταγράφηκε το βράδυ της Τρίτης (3.10) στο Μέστρε της Βενετίας, όταν λεωφορείο έπεσε από οδογέφυρα στις γραμμές τρένου. Επιπλέον, 15 άτομα έχουν τραυματιστεί, εκ των οποίων οι πέντε νοσηλεύονται σε ιδιαίτερα βαριά κατάσταση. 

Κατά την πτώση του λεωφορείου από την οδογέφυρα κοντά στη Βενετία και την πυρκαγιά που ξέσπασε αμέσως μετά, έχασαν τη ζωή τους και δυο ανήλικα παιδιά. Οι νεκροί ήταν Ουκρανοί, Γερμανοί, Γάλλοι και Κροάτες τουρίστες, οι οποίοι επέστρεφαν σε κάμπινγκ της περιοχής Μαργκέρα, λίγο έξω από τν Βενετία. Σήμερα το πρωί, η εισαγγελία της πόλης -στην οποία σήμερα κηρύχθηκε πένθος- ξεκίνησε έρευνα για τα αίτια του φοβερού αυτού δυστυχήματος. Για να εξακριβωθεί αν ήταν βλάβη του οχήματος ή ξαφνικό πρόβλημα υγείας του οδηγού αυτό που προκάλεσε την πτώση του πάνω στις σιδηροδρομικές γραμμές του Μέστρε.

Ποιες οι πρώτες εκτιμήσεις για την τραγωδία στη Βενετία

Σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα των ερευνών, ο οδηγός (ένας Ιταλός 40 ετών, ο οποίος έχασε τη ζωή του) δεν φαίνεται να προσπάθησε να πατήσει φρένο, όσο το λεωφορείο βρισκόταν πάνω στην οδογέφυρα. Το υπεραστικό λεωφορείο, το οποίο ήταν υβριδικό (είχε κινητήρες φυσικού αερίου, αλλά και ηλεκτρικούς), τυλίχτηκε αμέσως στις φλόγες. Πολλοί επιβάτες βρέθηκαν απανθρακωμένοι από τους πυροσβέστες που έσπευσαν στο σημείο του δυστυχήματος, μαζί με πάνω από σαράντα ασθενοφόρα των πρώτων βοηθειών.

Οι συγγενείς των θυμάτων φτάνουν τις ώρες αυτές στη Βενετία για τη δύσκολη διαδικασία της ταυτοποίησης των αγαπημένων τους προσώπων.

Συγκλονίζουν οι μαρτυρίες για το φρικτό δυστύχημα με το λεωφορείο

Η Ιταλία παραμένει σοκαρισμένη για την τραγωδία το βράδυ της Τρίτης. Όσο περνούν οι ώρες έρχονται στο φως νέα στοιχεία για το δυστύχημα και μαρτυρίες από αυτόπτες μάρτυρες. Συγκλονιστική είναι η μαρτυρία του Λεονάρντο ο οποίος βρίσκονταν στο σημείο της τραγωδίας. «Άκουσα ένα δυνατό φρενάρισμα, σκέφτηκα ότι μπορεί να ήταν τρένο. Μετά ακούστηκε ο θόρυβος της σύγκρουσης, η πρόσκρουση. Σοκαρίστηκα και κοιτάζοντας κάτω είδα καπνό και άκουσα ανθρώπους να φωνάζουν για βοήθεια. Ήθελα να βοηθήσω, αλλά με σταμάτησε ένας φίλος μου και μια αστυνομικός επειδή το λεωφορείο εξακολουθούσε να καίγεται και υπήρχε κίνδυνος έκρηξης. Οι διασώστες έφτασαν μετά από περίπου 20 λεπτά».

Ο δήμαρχος της Βενετίας, Λουίτζι Μπρουγκνάρο, ο οποίος από την πρώτη στιγμή βρέθηκε στο σημείο, σε ανάρτησή του στο Twitter, μιλά για σκηνικό αποκάλυψης. Μάλιστα κήρυξε τη σημερινή ημέρα πένθους για τη Βενετία, η οποία βίωσε το χειρότερο δυστύχημα στην ιστορία της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους στον τόπο της καταστροφής, ο διοικητής της δημοτικής αστυνομίας της Βενετίας, Μάρκο Αγκοστίνι, ανέφερε ότι από τα ευρήματα δεν υπήρχαν ίχνη φρεναρίσματος στην άσφαλτο. Το λεωφορείο, ένα «ηλεκτροκίνητο όχημα», εξήγησε, «έσπασε το προστατευτικό κιγκλίδωμα και κατέληξε στον γκρεμό, παίρνοντας φωτιά κατά την πρόσκρουση στο έδαφος. Το ότι υπήρξε ασθένεια του οδηγού είναι μια υπόθεση», είπε ο Αγκοστίνι, προσθέτοντας ότι «άλλες θα πρέπει να επαληθευτούν».

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ