- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
H UNESCO δεν αναλαμβάνει την προστασία της Βενετίας
Γιατί δεν περιλαμβάνεται στη λίστα Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο
Βενετία: Εκτός λίστας Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO που διατρέχουν κίνδυνο - Η απειλή του υπερτουρισμού και τα αίτια της «κόκκινης κάρτας»
H Βενετία δεν θα συμπεριληφθεί στον κατάλογο Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο.
Την απόφαση αυτή έλαβε σήμερα, Πέμπτη (14/9) στη συνεδρίασή της η Επιτροπή Μνημείων Παγκόσμιας Κληρονομιάς του οργανισμού του ΟΗΕ, σε αντίθεση με προηγούμενες εισηγήσεις ειδικών της UNESCO.
«Η Επιτροπή έλαβε την απόφαση να μην συμπεριλάβει τη Βενετία στον Κατάλογο της Παγκόσμιας Κληρονομιάς που διατρέχουν κίνδυνο», ανακοίνωσε η UNESCO.
Ήδη, από τα τέλη Ιουλίου το Κέντρο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO είχε κάνει λόγο για «ανεπαρκή» μέτρα για την καταπολέμηση της υποβάθμισης της τοποθεσίας, ιδίως λόγω του μαζικού τουρισμού και της κλιματικής αλλαγής.
«Η περαιτέρω ανάπτυξη (της Βενετίας), οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής και του μαζικού τουρισμού απειλούν να προκαλέσουν μη αναστρέψιμες αλλαγές στην εξαιρετική παγκόσμια αξία της τοποθεσίας», τόνιζε στην έκθεσή του το Κέντρο.
Με εισιτήριο εισόδου στη Βενετία από το 2024
Οι τοπικές αρχές προσπαθούν εδώ και χρόνια να μετριάσουν τις πιέσεις από τους τεράστιους αριθμούς των τουριστών που συρρέουν καθημερινά σε αξιοθέατα, όπως η πλατεία του Αγίου Μάρκου. Το σχέδιο για την επιβολή εισιτηρίου έχει πάρει πολλές αναβολές έως τώρα, εν μέσω ανησυχιών για τις επιπτώσεις που θα έχει στα τουριστικά έσοδα και την ελευθερία της κίνησης.
Ωστόσο, πριν από δύο χρόνια η Βενετία απαγόρευσε τα μεγάλα κρουαζιερόπλοια -τα οποία έφερναν χιλιάδες επισκέπτες καθημερινά- από το κέντρο της πόλης, μεταφέροντάς τα σε ένα βιομηχανικό λιμάνι. Στόχος της απαγόρευσης ήταν, μεταξύ άλλων, να περιοριστεί και η ζημιά την οποία προκαλούν τα μεγάλα κύματα από αυτά τα πλοία, τόσο στα θεμέλια της πόλης όσο και στο ευαίσθητο οικοσύστημα των καναλιών.
Πάντως, η Βενετία παραμένει πολύ δημοφιλής, καθώς πέρυσι, 3,2 εκατ. επισκέπτες διανυκτέρευσαν στο ιστορικό κέντρο της πόλης.
Η UNESCO συμπεριέλαβε τη Βενετία στη λίστα της παγκόσμιας πολιτικής κληρονομιάς το 1987, σαν ένα «εξαιρετικό αρχιτεκτονικό αριστούργημα», αλλά προειδοποίησε για την ανάγκη «πιο βιώσιμης διαχείρισης του τουρισμού».
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Άναγνωρίστηκαν αυτόν τον μήνα από τα Guinness World Records ως το γηραιότερο εν ζωή τρίο αδελφών
«Τα ζώα μας βιώνουν το ίδιο πράγμα με εμάς: υποφέρουν φρικτά από τη ζέστη»
«Θα είμαστε απόλυτα ευθυγραμμισμένοι με τους εταίρους μας», διαβεβαίωσε ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Νεκρός ο μηχανοδηγός - 162 οι τραυματίες
Ο σεισμός σημειώθηκε σε βάθος 10 χλμ και είχε επίκεντρο την περιοχή Redwood Valley
Οι περισσότερες γυναίκες που προσέγγισε είτε τον αγνόησαν είτε απέρριψαν ευγενικά τις προσπάθειές του
Για τις προκριματικές εκλογές των Δημοκρατικών
Πενταπλασιάστηκε η εκλογική της απήχηση από το 1995 - Κατακόρυφη άνοδος την τελευταία τριετία
Το ρεκόρ κατείχε από το 1994 μέχρι σήμερα μια δασκάλα από τη Βόρεια Ιρλανδία
Δεν πρόκειται για έλλειψη χρημάτων ούτε για τεχνολογικό κενό
Ο ιδιοκτήτης του ράντσου προσφέρει αμοιβή 5.000 δολαρίων
Τα μισά θύματα είναι ανήλικοι
Μια συζήτηση με τη Ning Leng, Επίκουρη Καθηγήτρια στη Σχολή Δημόσιας Πολιτικής McCourt του Πανεπιστημίου Georgetown
Τα δυο αδέλφια αντιμετωπίζουν πληθώρα κατηγοριών μεταξύ των οποίων και trafficking
Όσκαρ Ουάιλντ και Ντέρεκ Τζάρμαν διέκριναν έναν έντονο ερωτισμό στο βλέμμα του
Το ανθρωποειδές G1 της Unitree διαθέτει και κωδικό QR για δωρεές
Έγινε ακόμη πιο γνωστή διεθνώς εξαιτίας των περιβόητων πάρτι «bunga bunga»
Οι εικόνες που καταγράφηκαν από παρευρισκόμενους έδειξαν σκηνές χάους στον χώρο αποβίβασης
Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση και έχει ξεκινήσει η διαδικασία ιχνηλάτησης των επαφών του
Απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για τη σύζυγο του πρωθυπουργού, Μπεγκόνια Γκόμεθ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.