Κοσμος

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος μεταφέρεται στο ρωσικό έδαφος»

Μετά από 18 μήνες πόλεμο φθοράς, ουκρανικά drones στο ρωσικό έδαφος

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ζελένσκι: «Ο πόλεμος μεταφέρεται στο ρωσικό έδαφος»
© Pool / Getty Images

Βολοντιμίρ Ζελένσκι: Η προειδοποίηση του Ουκρανού Προέδρου προς την πλευρά της Ρωσίας μετά την τρίτη ουκρανική επίθεση την τελευταία εβδομάδα.

Τρία ουκρανικά drones που καταρρίφθηκαν πάνω από τη Μόσχα κατέστρεψαν ένα πολυώροφο κτίριο που περιείχε κυβερνητικά γραφεία και έκλεισαν για λίγες ώρες ένα αεροδρόμιο. Ο δήμαρχος της Μόσχας Σεργκέι Σομπιάνιν δήλωσε ότι δεν τραυματίστηκε κανείς και ότι υπήρξαν μόνο μικρές ζημιές στην πρόσοψη δύο κτιρίων γραφείων στην επιχειρηματική περιοχή της πόλης της Μόσχας νωρίς την περασμένη Κυριακή. Πάντως, το κρατικό ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass μετέδωσε ότι ένας φρουρός ασφαλείας τραυματίστηκε. Σε ένα από τα κτίρια που υπέστησαν ζημιές –αρκετά χιλιόμετρα από το Κρεμλίνο– στεγάζονταν τρία ρωσικά κυβερνητικά υπουργεία, καθώς και κατοικίες επισήμων: ήταν η τρίτη ουκρανική επίθεση στη ρωσική πρωτεύουσα μέσα σε μια εβδομάδα. «Ο πόλεμος επιστρέφει στο έδαφος της Ρωσίας», προειδοποίησε ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι μετά την κατάρριψη των drones πάνω από τη Μόσχα. Ο Ουκρανός πρόεδρος είπε ότι ήταν «μια αναπόφευκτη, φυσική και απολύτως δίκαιη διαδικασία» και ότι στο εγγύς μέλλον θα στοχοποιηθούν τα συμβολικά κέντρα και οι στρατιωτικές βάσεις της Ρωσίας. Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής πρόεδρος του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας και πρώην πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ δήλωσε ότι η Μόσχα θα «αναγκαστεί» να χρησιμοποιήσει πυρηνικό όπλο αν η αντεπίθεση του Κιέβου συνεχιστεί στο ρωσικό έδαφος: «Μπροστά σε μια τέτοια κατάσταση απλώς δεν υπάρχει άλλη επιλογή».

Ζελένσκι: «Ο πόλεμος μεταφέρεται στο ρωσικό έδαφος».
© NurPhoto / Getty Images

Σε λίγες μέρες η Σαουδική Αραβία θα φιλοξενήσει μια ειρηνευτική σύνοδο κορυφής, με πρωτοβουλία της Ουκρανίας και σκοπό την έναρξης διαπραγματεύσεων. Ωστόσο, σύμφωνα με το Associated Press, που επικαλείται Σαουδάραβες αξιωματούχους, η Ρωσία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες της Τζέντα. Ο επικεφαλής του προεδρικού γραφείου της Ουκρανίας, Andriy Yermak, επιβεβαίωσε ότι οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Σαουδική Αραβία, αλλά ο Πούτιν φαίνεται να έχει το βλέμμα στραμμένο στις αφρικανικές και κινεζικές προτάσεις, που, όπως δήλωσε, «θα μπορούσαν να χρησιμεύσουν ως βάση για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης. Ο Ρώσος πρόεδρος παραχώρησε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση με Αφρικανούς ηγέτες στην Αγία Πετρούπολη, ενώ την επόμενη μέρα επαίνεσε το ρωσικό ναυτικό σε ομιλία του στην ετήσια παρέλαση της Ημέρας του Ναυτικού ανακοινώνοντας τη ναυπήγηση 30 καινούργιων πλοίων φέτος. «Η χώρα μας χτίζει τη δύναμη του ναυτικού της,» είπε ο Πούτιν.

Ζελένσκι: Αναμονή για επιθέσεις της Ρωσίας στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας

Στο μεταξύ, αφού οι ρωσικές δυνάμεις απέτρεψαν την ουκρανική απόπειρα επίθεσης στην προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία με 25 drones, ο Ζελένσκι δήλωσε ότι αναμένει από τη Ρωσία να επαναλάβει τις επιθέσεις της στο ενεργειακό σύστημα της Ουκρανίας όταν ο καιρός ψυχράνει το φθινόπωρο. Αλλά το μείζον πρόβλημα παραμένει ο πολεμικός τόνος του Μεντβέντεφ και οι απειλές περί πυρηνικής σύγκρουσης. Τον περασμένο Απρίλιο, είχε προειδοποιήσει ξανά για ρωσική πυρηνική επέκταση σε περίπτωση που η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στο ΝΑΤΟ. Το Ελσίνκι εντάχθηκε στην αμυντική συμμαχία αργότερα τον ίδιο μήνα, ενώ ο δρόμος της Στοκχόλμης προς την ένταξη στο ΝΑΤΟ άνοιξε αφού η Τουρκία απέσυρε τις αντιρρήσεις της. Τον προσεχή Σεπτέμβριο, σύμφωνα με τον Μεντβέντεφ, τα στρατηγικά πυρηνικά όπλα θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την άμυνα των εδαφών που έχουν ενσωματωθεί στη Ρωσία από την Ουκρανία.

Παρατηρητές φοβούνται ότι η Ρωσία να χάσει τον συμβατικό πόλεμο μετά από σχεδόν 18 μήνες φθοράς κι ότι η Ρωσία έχει μεταφέρει μια πρώτη παρτίδα τακτικών πυρηνικών όπλων στη Λευκορωσία. Εξάλλου, ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο δήλωσε ότι «ενόψει της ουκρανικής επιθετικότητας, δεν θα έδειχνε κανένα δισταγμό» στη χρήση των ρωσικών τακτικών πυρηνικών όπλων που βρίσκονται στο έδαφος της χώρας. Ωστόσο, ανώτεροι Αμερικανοί αξιωματούχοι αμφιβάλλουν ότι ο Λουκασένκο έχει έλεγχο στο οπλοστάσιο. Η Ρωσία διαθέτει περίπου 4.477 πυρηνικές κεφαλές, συμπεριλαμβανομένων περίπου 1.900 τακτικών πυρηνικών όπλων.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ