Κοσμος

Ο Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών αν πετύχει η ουκρανική αντεπίθεση

Τι δήλωσε ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 Ουκρανία - Μεντβέντεφ: Ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικού όπλου
© EPA/EKATERINA SHTUKINA

Πόλεμος στην Ουκρανία: Ο Ντμίτρι Μεντβέντεφ άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο χρήσης ενός πυρηνικού όπλου

Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας, Ντμίτρι Μεντβέντεφ, ο οποίος μερικές φορές έχει αναφερθεί στο ενδεχόμενο της χρήσης πυρηνικών όπλων στην Ουκρανία, ανάφερε σήμερα ότι η Μόσχα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα πυρηνικό όπλο, στην περίπτωση που η εξελισσόμενη πολεμική αντεπίθεση του Κιέβου θα είναι επιτυχής.

Ο Μεντβέντεφ, που είναι επίσης, αντιπρόεδρος το Ρωσικού Συμβουλίου Ασφάλειας, στο οποίο προεδρεύει ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ανέφερε σήμερα σε μία ανάρτηση στους επίσημους λογαριασμούς των μέσων κοινωνικής δικτύωσης που διαθέτει, ότι η Ρωσία θα μπορούσε να πιεστεί και να υπαναχωρήσει έναντι του πυρηνικού της δόγματος, σε ένα τέτοιο σενάριο.

«Φανταστείτε αν… η αντεπίθεση, η οποία υποστηρίζεται από το ΝΑΤΟ ήταν μία επιτυχία και απέκοπταν ένα τμήμα των εδαφών μας, τότε, θα αναγκαζόμασταν να χρησιμοποιήσουμε ένα πυρηνικό όπλο, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα από ένα διάταγμα του Ρώσου προέδρου».

Επιθέσεις με drone στη Μόσχα τα ξημερώματα

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας ανακοίνωσε ότι κατέρριψε τρία ουκρανικά τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα, που επιχείρησαν να επιτεθούν στη Μόσχα.

Δεν υπάρχουν τραυματισμοί και μόνο μικρής έκτασης ζημιές προκλήθηκαν στην πρόσοψη δύο κτιρίων με γραφεία στην επιχειρηματική συνοικία Moskva-Citi, δήλωσε ο δήμαρχος της ρωσικής πρωτεύουσας Σεργκέι Σομπιάνιν.

Η περιοχή, που βρίσκεται σε αρκετή απόσταση από το Κρεμλίνο, είναι γνωστή για τα σύγχρονα πολυώροφα κτίριά της και ένα κτίριο που υπέστη ζημιές στέγαζε υπηρεσίες τριών υπουργείων της ρωσικής κυβέρνησης καθώς και διαμερίσματα κατοικιών, όπως ανέφεραν ρωσικά ΜΜΕ.

Το γεγονός ότι εχθρικά drones έχουν αρχίσει να φθάνουν στην καρδιά της ρωσικής πρωτεύουσας τους τελευταίους μήνες, ακόμη κι αν δεν προκαλούν σοβαρές ζημιές, προκαλεί αμηχανία στις αρχές που έχουν πει στον κόσμο πως η Ρωσία έχει τον πλήρη έλεγχο αυτής που αποκαλούν «ειδική στρατιωτική επιχείρηση» εναντίον της Ουκρανίας.

Το συμβάν ακολουθεί εκείνο που σύμφωνα με τη Ρωσία ήταν μια παρόμοια απόπειρα της Ουκρανίας να επιτεθεί στη Μόσχα με δύο drones την περασμένη Δευτέρα, 24 Ιουλίου, ένα από τα οποία καταρρίφθηκε κοντά στα κεντρικά γραφεία του υπουργείου Άμυνας. Είχε πει τότε ότι θα λάβει σκληρά ανταποδοτικά μέτρα εναντίον της Ουκρανίας.

Ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης Μιχαΐλο Φεντόροφ είχε πει μετά την απόπειρα επίθεσης της Δευτέρας πως θα ακολουθούσαν και άλλες επιθέσεις με drones. Προς το παρόν δεν υπάρχει αντίδραση από το Κίεβο στο πιο πρόσφατο συμβάν.

«Δεν υπάρχουν απώλειες ή τραυματισμοί», ανέφερε ο Σομπιάνιν σε μια σύντομη δήλωση.

Οι πτήσεις προς και από το αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας αναστάληκαν για λίγο, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων TASS.

Το υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως δύο drones συνετρίβησαν στη συνοικία Moskva-Citi αφού εξουδετερώθηκαν με τη χρήση ραδιοηλεκτρονικού εξοπλισμού. Η αντιαεροπορική άμυνα κατέστρεψε άλλο ένα στον αέρα πάνω από το Οντιντσόβο στην περιοχή της Μόσχας, ανέφερε.

«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 30ής Ιουλίου, αποτράπηκε απόπειρα του καθεστώτος του Κιέβου να εξαπολύσει τρομοκρατική επίθεση με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους στην πόλη της Μόσχας», ανέφερε στην ανακοίνωσή του το υπουργείο.

Σε μια ξεχωριστή εξέλιξη, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε επίσης ότι αντέκρουσε με επιτυχία επίθεση στη διάρκεια της νύχτας στη χερσόνησο της Κριμαίας στη Μαύρη Θάλασσα, την οποία προσάρτησε η Ρωσία από την Ουκρανία το 2014, από 25 ουκρανικά drones τα οποία όπως είπε είτε κατέρριψε είτε τα ανάγκασε να συντριβούν. Κανείς δεν τραυματίστηκε και δεν σημειώθηκαν ζημιές στο επεισόδιο στην Κριμαία, είπε.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ