Κοσμος

Λύθηκε το μυστήριο με τον τεράστιο κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία

Ποιο είναι το πιθανότερο σενάριο για την προέλευσή του

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Λύθηκε το μυστήριο με τον τεράστιο κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία

«Δεν υπάρχει κανένα μυστήριο», λέει ο επικεφαλής της ινδικής διαστημικής υπηρεσίας για το αντικείμενο που βρέθηκε στην Αυστραλία

Λύση φαίνεται ότι δόθηκε στο μυστήριο με τον τεράστιο κύλινδρο που ξεβράστηκε σε παραλία στην Αυστραλία, καθώς όλα δείχνουν ότι προέρχεται από πύραυλο.

Ο επικεφαλής της διαστημικής υπηρεσίας της Ινδίας (Ιsro) δήλωσε με βεβαιότητα ότι το αντικείμενο προέρχεται από πύραυλο. «Δεν ξέρουμε αν είναι δικό μας όμως, αν δεν το αναλύσουμε», ανέφερε ο S. Somanath στο BBC.

Υπήρξαν διάφορα σενάρια για το αντικείμενο, από τότε που ανακαλύφθηκε στην παραλία Green Head, περίπου 250 χιλιόμετρα βόρεια του Περθ, το Σαββατοκύριακο.

Κάποιοι μάλιστα ισχυρίστηκαν ότι μπορεί να προέρχεται από την τελευταία εκτόξευση της Ινδίας στο φεγγάρι την περασμένη Παρασκευή, αλλά οι ειδικοί απέκλεισαν γρήγορα κάτι τέτοιο.

Το κυλινδρικό αντικείμενο, πλάτους περίπου 2,5 μέτρων και μήκους μεταξύ 2,5 με 3 μέτρα, έχει προκαλέσει μεγάλο ενθουσιασμό στους κατοίκους της παραλίας Green Head. Αρχικά εικάστηκε ότι τα συντρίμμια θα μπορούσαν να είναι μέρος του MH370 – ενός αεροπλάνου που χάθηκε στα ανοιχτά της δυτικής ακτής της Αυστραλίας το 2014 με 239 επιβάτες.

Ωστόσο, οι ειδικοί της αεροπορίας διευκρίνισαν σύντομα ότι το αντικείμενο δεν θα μπορούσε να προέρχεται από εμπορικό αεροσκάφος και ότι πιθανώς επρόκειτο για δεξαμενή καυσίμου από πύραυλο που είχε πέσει στον Ινδικό Ωκεανό.

Η αυστραλιανή Διαστημική Υπηρεσία είπε τότε ότι ήταν πιθανό ο γιγάντιος κύλινδρος να είχε πέσει από ένα «ξένο όχημα εκτόξευσης στο διάστημα».

Κύριος «ύποπτος» η Ινδία

Αυτό οδήγησε σε εικασίες ότι το αντικείμενο ήταν μια δεξαμενή καυσίμου ενός PSLV – των Polar Satellite Launch Vehicles που χρησιμοποιεί τακτικά ο Ινδικός Οργανισμός Διαστημικής Έρευνας (Isro) για την εκτόξευση δορυφόρων στο διάστημα.

Δεδομένου ότι ένας τέτοιος πύραυλος χρησιμοποιήθηκε την περασμένη Παρασκευή για να στείλει το διαστημόπλοιο Chandrayaan-3 σε τροχιά, υπήρξαν εικασίες ότι τα συντρίμμια προήλθαν από αυτό, παρά το γεγονός ότι οι ειδικοί τόνιζαν ότι το αντικείμενο βρισκόταν στο νερό για τουλάχιστον μερικούς μήνες.

Ο κ. Somanath, ο οποίος είναι επικεφαλής της Isro, είπε στο BBC ότι δεν υπάρχει «μυστήριο» σχετικά με το αντικείμενο, επιβεβαιώνοντας ότι «είναι μέρος κάποιου πυραύλου».

«Θα μπορούσε να είναι PSLV ή οποιοδήποτε άλλο και αν δεν το δούμε και το αναλύσουμε, δεν μπορεί να επιβεβαιωθεί», είπε ο επικεφαλής της Isro. Οι αυστραλιανές αρχές δεν έχουν δώσει ακόμη περισσότερες λεπτομέρειες.

Ο κ. Somanath, ωστόσο, επιβεβαίωσε ότι «ορισμένα από τα μέρη του PSLV είναι γνωστό ότι έπεσαν στη θάλασσα πέρα ​​από την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Αυστραλίας» και είπε ότι το αντικείμενο «μπορεί να επέπλεε για μεγάλο χρονικό διάστημα και τελικά να έφτασε στην ακτή».

Πρόσθεσε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος που να σχετίζεται με τα συντρίμμια.

Οι αρχές στην Αυστραλία, ωστόσο, δήλωσαν ότι αντιμετωπίζουν το αντικείμενο «ως επικίνδυνο» και η αστυνομία ζήτησε από τους ανθρώπους να τηρούν αποστάσεις ασφαλείας. Ορισμένοι ειδικοί είπαν ότι θα μπορούσε να περιέχει τοξικά υλικά.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ