Κοσμος

«Κόλαση του Δάντη» οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη

Ένας νεκρός στην Ιταλία λόγω «Κέρβερου» και «Χάροντα»

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
«Κόλαση του Δάντη» οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη
© Peter Boccia/ Unsplash

Καύσωνας: Θερμοκρασίες «κόλασης του Δάντη» στη νότια Ευρώπη - Στην Ιταλία ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, καθώς ο υδράργυρος βρίσκεται πάνω από τους 40 βαθμούς Κελσίου

Δεν είναι μόνο η Ελλάδα που υποφέρει από τον καύσωνα με την επωνυμία «Κλέων»· σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη και σε περιοχές της βορειοδυτικής Αφρικής καταγράφονται θερμοκρασίες που δεν αποκλείεται να φθάσουν σε σημεία ρεκόρ τις επόμενες ημέρες.

Στο επίκεντρο του κύματος ακραίας ζέστης τα τελευταία 24ωρα, με θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου, εκτός της Ελλάδας, βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Κροατία και η Τουρκία.

Στην Ιταλία, οι θερμοκρασίες θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τους 48,8 βαθμούς Κελσίου, με τη μετεωρολογική υπηρεσία της χώρας να έχει σημάνει «κόκκινο συναγερμό» για 10 πόλεις, μεταξύ των οποίων η Ρώμη, η Μπολόνια και η Φλωρεντία.

Ίσως δεν είναι τυχαίο που η έμπνευση για τις ονομασίες των δύο αλλεπάλληλων κυμάτων καύσωνα που πλήττουν την Ιταλία φέρουν έμπνευση από την «Κόλαση» του Δάντη – έστω κι αν έχουν αρχαιοελληνικές ρίζες: Ο ένας λέγεται «Κέρβερος», που ήταν ο φύλακας του Άδη και είχε τη μορφή ενός σκύλου με τρία κεφάλια, και ο άλλος «Χάρων», ο πορθμέας του Άδη.

Europeans seek shade as heatwave grips much of the continent

Ένας νεκρός στην Ιταλία

Την Τρίτη, ένας άνδρας γύρω στα σαράντα πέθανε μετά από κατάρρευση στη βόρεια Ιταλία.

Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ο 44χρονος εργάτης ζωγράφιζε γραμμές διάβασης ζέβρας στην πόλη Lodi, κοντά στο Μιλάνο, πριν καταρρεύσει από τη ζέστη. Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όπου αργότερα πέθανε.

«Αντιμετωπίζουμε έναν αφόρητο καύσωνα», έγραψε στο Twitter ο Ιταλός πολιτικός Νικόλα Φρατογιάννι.

«Προσπαθούμε να επιβιώσουμε» δηλώνουν τουρίστες στο Μπάρι. Αρκετοί επισκέπτες στη χώρα έχουν καταρρεύσει από θερμοπληξία, συμπεριλαμβανομένου ενός Βρετανού έξω από το Κολοσσαίο στη Ρώμη.

European heatwave: first death as Italy temperatures to hit 48C

Έως 60 βαθμοί Κελσίου στην Ισπανία

Στην Ισπανία εδώ και μέρες ο υδράργυρος έχει σκαρφαλώσει έως και τους 45 βαθμούς Κελσίου και οι θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια της νύχτας σε μεγάλο μέρος της χώρας δεν έπεσαν κάτω από τους 25 βαθμούς Κελσίου.

Σε τμήματα της Μαγιόρκα την Τετάρτη η θερμοκρασία έφθασε τους 37 βαθμούς Κελσίου στις 04:00 τα ξημερώματα.

Μια δορυφορική εικόνα που καταγράφηκε από την αποστολή Copernicus Sentinel της ΕΕ «έδειξε» ότι η θερμοκρασία της ξηράς στην περιοχή της Εστρεμαδούρα στα κεντροδυτικά της χώρας είχε φτάσει τους 60 βαθμούς την Τρίτη.

«Κόλαση του Δάντη» οι θερμοκρασίες στη νότια Ευρώπη

Η περιφερειακή κυβέρνηση της Ανδαλουσίας έχει θέσει σε λειτουργία από τις αρχές Ιουνίου μια τηλεφωνική υπηρεσία βοήθειας για άτομα που έχουν πληγεί από τη ζέστη, η οποία έχει λάβει ήδη 54.000 κλήσεις.

«Είναι αλήθεια ότι οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί, αλλά πολύ, πολύ υψηλότερες από ό,τι άλλα χρόνια», δήλωσε στο Reuters η κάτοικος της Μαδρίτης, Αλεχαντρίνα Κόι.

Φόβοι για χιλιάδες θανάτους

Οι μετεωρολόγοι αναμένουν κορύφωση των θερμοκρασιών την Παρασκευή. Δεδομένου ότι ο Ιούνιος ήταν ο πιο θερμός μήνας που έχει ζήσει ο πλανήτης ποτέ, δεν μπορεί παρά να επικρατεί ανησυχία για το φαινόμενο.

Η πιο καυτή θερμοκρασία στην Ευρώπη ιστορικά ήταν 48,8 βαθμοί Κελσίου και έχει καταγραφεί κοντά στις Συρακούσες, στο ιταλικό νησί της Σικελίας, τον Αύγουστο του 2021.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία, 61.672 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη ως αποτέλεσμα της ζέστης πέρυσι. 

Ο φόβος είναι ότι αυτός ο καύσωνας θα μπορούσε να προκαλέσει πολλούς περισσότερους θανάτους αυτό το καλοκαίρι.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ