Κοσμος

JP Morgan: Προσωρινός διακανονισμός 290 εκατ. δολαρίων με θύματα του Τζέφρι Επστάιν

Παρέμεινε πελάτης της τράπεζας παρά την ομολογία σεξουαλικών εγκλημάτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
JP Morgan: Προσωρινός διακανονισμός 290 εκατ. δολαρίων με θύματα του Τζέφρι Επσταϊν
© JUSTIN LANE/ EPA

JP Morgan: Εξωδικαστική συμφωνία εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων για την υπόθεση του Τζέφρι Επστάιν.

Προσωρινό διακανονισμό ύψους 290 εκατομμυρίων δολαρίων με θύματα του Τζέφρι Επστάιν ανακοίνωσε σήμερα Δευτέρα (12.6) η JP Morgan.

Ο Επσταϊν συνελήφθη το 2019 με ομοσπονδιακές κατηγορίες που τον κατηγορούσαν ότι πλήρωνε ανήλικα κορίτσια για μασάζ και στη συνέχεια τα κακοποιούσε σεξουαλικά στα σπίτια του στη Φλόριντα και τη Νέα Υόρκη. Βρέθηκε νεκρός στη φυλακή τον Αύγουστο του ίδιου έτους, σε ηλικία 66 ετών, με τον θάνατό του να αποδίδεται σε αυτοκτονία.

Η αγωγή που κατατέθηκε στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν τον περασμένο Νοέμβριο, «φωτογράφιζε» τη JPMorgan ως οικονομικά υπεύθυνη για την επί δεκαετίες δράση του Επσταϊν.

Η αγωγή υποστήριζε πως η JP Morgan αγνόησε προειδοποιήσεις για την εμπλοκή του χρηματιστή στην εμπορία και τη σεξουαλική κακοποίηση ανήλικων γυναικών. O Επστάιν παρέμεινε πελάτης της JP Morgan έως το 2013, πέντε χρόνια αφότου καταδικάστηκε για σεξουαλική παρενόχληση.

Ο προτεινόμενος διακανονισμός έρχεται περίπου δύο εβδομάδες μετά την κατάθεση του διευθύνοντα συμβούλου Τζέιμι Ντάιμον για την υπόθεση, κατά την οποία αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση για την εγκληματική δράση και τα απεχθή εγκλήματα του Έπσταϊν μέχρι τη σύλληψη του το 2019.

«Όλοι καταλαβαίνουμε πλέον ότι η συμπεριφορά του Επστάιν ήταν τερατώδης και πιστεύουμε ότι ο διακανονισμός αυτός είναι προς το συμφέρον όλων των μερών, ιδίως των επιζώντων, οι οποίοι υπέστησαν αφάνταστη κακοποίηση στα χέρια αυτού του ανθρώπου», ανέφερε η JPMorgan Chase σε γραπτή δήλωσή της νωρίς τη Δευτέρα (12.6).

Η τράπεζα συνέχισε να υπολογίζει τον Επστάιν ως πελάτη παρά το γεγονός ότι συνελήφθη και δήλωσε ένοχος το 2008 για σεξουαλικά εγκλήματα στη Φλόριντα.

Σύμφωνα με τις αγωγές, η JPMorgan παρείχε στον Eπσταϊν δάνεια και του επέτρεπε τακτικά να κάνει αναλήψεις μεγάλων ποσών μετρητών από το 1998 έως τον Αύγουστο του 2013, παρόλο που γνώριζε για την εμπλοκή του χρηματιστή στη διακίνηση και την κακοποίηση ανήλικων κοριτσιών. Το ανώνυμο θύμα της αγωγής, δήλωσε ότι κακοποιήθηκε σεξουαλικά από τον Eπστάιν από το 2006 έως το 2013.

Η JP Morgan έχει υποβάλλει αγωγή εναντίον του πρώην επικεφαλής της, Τζες Στάλεϊ, ο οποίος θεωρείται υπεύθυνος για τυχόν ζημιές της τράπεζας ως απόρροια των σχέσεων με τον Επστάιν.

Τον Μάιο, η Deutsche Bank δέχθηκε να καταβάλλει το ποσό των 75 εκατ. δολαρίων σε γυναίκες που κακοποιήθηκαν από τον εκλιπόντα, ύστερα από μήνυσή τους. Οι ίδιες κατηγορούσαν την τράπεζα πως είχε διευκολύνει τις δραστηριότητες εμπορίας ανηλίκων του Επστάιν.

*Με πληροφορίες από AP, Reuters

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ