Κοσμος

Αντιμέτωπος με 37 κατηγορίες ο Τραμπ - Κρατούσε απόρρητα έγγραφα ακόμα και στο μπάνιο του

Πρωτοφανής για πρώην πρόεδρο δίωξη

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Τραμπ αποκάλυψε σε Αυστραλό επιχειρηματία πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια
Ο Τραμπ αποκάλυψε σε Αυστραλό επιχειρηματία πληροφορίες για τα αμερικανικά πυρηνοκίνητα υποβρύχια © Alex Wong / Getty Images / Ideal Image

Ντόναλντ Τραμπ: Κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, κρατώντας στην ιδιωτική του έπαυλη απόρρητα έγγραφα των ΗΠΑ

Συνολικά 37 κατηγορίες αντιμετωπίζει ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, μεταξύ των οποίων για «παρακράτηση πληροφοριών που αφορούν στην εθνική ασφάλεια» και «παρακώλυση της δικαιοσύνης», σύμφωνα με το κατηγορητήριο που δόθηκε το βράδυ στη δημοσιότητα.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρώην πρόεδρος, ο οποίος πήρε μαζί του κουτιά με έγγραφα όταν αποχώρησε από τον Λευκό Οίκο, κατηγορείται επίσης για ψευδή κατάθεση και για συνέργεια με έναν βοηθό του, τον Γουόλτ Νόουτα, προκειμένου να αποκρύψει τα έγγραφα που αναζητούσε η ομοσπονδιακή αστυνομία.

Είχε στο σπίτι του απόρρητα στρατιωτικά έγγραφα

Μεταξύ των αρχείων που είχε κρατήσει παράνομα ο Τραμπ και τα μετέφερε στην έπαυλή του, στο Μαρ-α-Λάγκο της Φλόριντας, ήταν και απόρρητα έγγραφα με πληροφορίες για τις αμυντικές δυνατότητες των ΗΠΑ και ξένων χωρών και «για τα (αμερικανικά) πυρηνικά προγράμματα». Η ενδεχόμενη διαρροή τους «θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ», αναφέρουν οι εισαγγελείς.

Ένα έγγραφο που χρονολογείται από τον Δεκέμβριο του 2019 αφορούσε στη στήριξη που παρείχαν ξένες χώρες σε τρομοκρατικές ενέργειες, σε βάρος των αμερικανικών συμφερόντων. Υπήρχαν επίσης διάφορα έγγραφα σχετικά με τις ενημερώσεις που γίνονταν στον Λευκό Οίκο.

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο Τραμπ έδειξε σε ένα πρόσωπο ένα έγγραφο του υπουργείου Άμυνας που περιγράφεται ως «σχέδιο επίθεσης» εναντίον μιας άλλης χώρας. Φέρεται ότι έδειξε έναν χάρτη που αφορούσε μια στρατιωτική επιχείρηση το 2021 και είπε ότι «ως πρόεδρος, θα μπορούσα να τον αποχαρακτηρίσω (…) αλλά παραμένει ακόμη απόρρητος».

Στα έγγραφα που διατηρούσε στο σπίτι του περιλαμβάνονται, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, ορισμένα που περιέχουν ευαίσθητα στρατιωτικά απόρρητα, όπως πληροφορίες για το πυρηνικό πρόγραμμα των ΗΠΑ και τα πιθανά τρωτά σημεία της χώρας στην περίπτωση που θα δεχόταν επίθεση. Το υλικό προερχόταν από το Πεντάγωνο, τη CIA, την Υπηρεσία Εθνικής Ασφάλειας (NSA) και άλλες υπηρεσίες πληροφοριών.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης αποσφράγισε το κατηγορητήριο λίγες ώρες αφότου δύο δικηγόροι του Τραμπ υπέβαλαν τις παραιτήσεις τους από την υπόθεση αυτή. Ο Τραμπ πρόκειται να εμφανιστεί σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μαϊάμι την Τρίτη, μία ημέρα προτού κλείσει τα 77 του χρόνια.

Ο Νόουτα αντιμετωπίζει έξι κατηγορίες γιατί, σύμφωνα με τους εισαγγελείς, βοήθησε τον Τραμπ να κρύψει τα έγγραφα που είχε πάρει από τον Λευκό Οίκο. Σε μια κατάθεση που έδωσε στο FBI στις 26 Μαΐου 2022, ο Νόουτα δήλωσε ψευδώς ότι δεν γνώριζε πώς κατέληξαν ορισμένα από τα αρχεία στην έπαυλη του πρώην προέδρου στο Μαρ-α-Λάγκο, αν και είχε αναμιχθεί ο ίδιος στη μεταφορά τους εκεί από μια αποθήκη.

Όταν ο Τραμπ έλαβε μια κλήτευση για τα αρχεία, τον Μάιο του 2022, είπε σε δύο από τους δικηγόρους του ότι δεν ήθελε να δει κανείς τα κουτιά και «δεν θα ήταν καλύτερο να τους λέγαμε απλώς ότι δεν έχουμε τίποτα εδώ;», γράφει το κατηγορητήριο. Είπε στη συνέχεια σε έναν βοηθό του να μεταφέρει τα κουτιά από την αποθήκη στην κατοικία του.

Στο κατηγορητήριο περιλαμβάνονται φωτογραφίες των κιβωτίων σε μια αίθουσα χορού, στην τουαλέτα και σε μια αποθήκη. Κάποια από τα έγγραφα ήταν σκόρπια στο πάτωμα.

Ο Τραμπ μετέφερε τα έγγραφα στην έπαυλή του στο Μαρ-α-Λάγκο και στη λέσχη γκολφ που διατηρεί στο Νιού Τζέρσι. Στο Μαρ-α-Λάγκο φιλοξενήθηκαν δεκάδες χιλιάδες επισκέπτες σε περισσότερες από 150 εκδηλώσεις την εποχή που βρίσκονταν εκεί τα αρχεία.

Οι εισαγγελείς επιμένουν ότι η μη εγκεκριμένη αποκάλυψη απόρρητων εγγράφων θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια, τις σχέσεις με άλλες χώρες και τη συλλογή πληροφοριών.

Αμέσως μετά την αποκάλυψη του κατηγορητηρίου, ο Τραμπ επιτέθηκε στον ειδικό εισαγγελέα Τζακ Σμιθ, τον άνθρωπο που ερεύνησε την υπόθεση των διαβαθμισμένων εγγράφων. «Η σύζυγός του μισεί τον Τραμπ, όπως και εκείνος μισεί τον Τραμπ», έγραψε ο πρώην πρόεδρος σε μια ανάρτησή του στον ιστότοπο Truth Social, κάτω από μια φωτογραφία του Σμιθ.

«Οι νόμοι είναι ίδιοι για όλους»

Από τη μεριά του, ο ίδιος ο Τζακ Σμιθ δήλωσε ότι οι νόμοι που προστατεύουν τις αμυντικές πληροφορίες είναι κρίσιμης σημασίας για την ασφάλεια της χώρας και πρέπει να εφαρμόζονται.

Οι νόμοι στις ΗΠΑ «είναι ίδιοι για όλους», τόνισε ο ειδικός εισαγγελέας, εξηγώντας ότι θα ζητήσει την γρήγορη εκδίκαση της υπόθεσης ενώπιον σώματος ενόρκων στη Φλόριντα.

Ο Σμιθ είπε ότι, όπως συμβαίνει με όλους τους εναγόμενους, οι κατηγορούμενοι θεωρούνται αθώοι μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου.

Στις ΗΠΑ, ένας νόμος υποχρεώνει τους προέδρους να παραδίδουν όλα τα μηνύματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας, τις επιστολές και άλλα έγγραφα εργασίας στα Εθνικά Αρχεία. Ένας άλλος νόμος, περί κατασκοπείας, απαγορεύει τη φύλαξη απορρήτων εγγράφων σε μη εγκεκριμένους και μη ασφαλείς χώρους.

Μετά τη δημοσιοποίηση του κατηγορητηρίου, ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι δεν έχει μιλήσει για το θέμα με τον υπουργό Δικαιοσύνης Μέρικ Γκάρλαντ και δεν σκοπεύει να το κάνει. Ο Μπάιντεν βρίσκεται στη Βόρεια Καρολίνα, όπου συζητά το οικονομικό πρόγραμμα της κυβέρνησής του και αργότερα θα συναντηθεί με στρατιώτες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters, AFP

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ