Κοσμος

Ο Τραμπ δήλωσε αθώος στο Μαϊάμι και επέστρεψε στην προεκλογική του εκστρατεία

Οι πρώτες του κινήσεις μετά το δικαστήριο

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο Ντόναλντ Τραμπ
© EPA/Peter Foley

ΗΠΑ - Ντόναλντ Τραμπ: Μετά την εμφάνισή του ενώπιον δικαστηρίου στο Μαϊάμι, επέστρεψε στο στοιχείο του, στην προεκλογική εκστρατεία

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, δήλωσε αθώος χθες, Τρίτη, στις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Μαϊάμι για κατοχή διαβαθμισμένων εγγράφων μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο και επέστρεψε στην προεκλογική του εκστρατεία.

Ο Τραμπ, φορώντας μπλε κοστούμι και κόκκινη γραβάτα, συνοφρυωμένος και καθισμένος βαθιά στην καρέκλα του, δεν μίλησε καθόλου τα 47 λεπτά που διήρκεσε η ακροαματική διαδικασία ενώπιον του δικαστή Τζόναθαν Γκούντμαν.

«Αναμφίβολα δηλώνουμε αθώοι», είπε ο συνήγορός του Τοντ Μπλανς.

Ο 77χρονος Τραμπ αποχώρησε από το δικαστήριο χωρίς να του επιβληθούν περιοριστικοί όροι ή να απαιτηθεί καταβολή χρηματικής εγγύησης. Η αυτοκινητοπομπή του εγκατέλειψε το δικαστικό μέγαρο λίγα λεπτά πριν από τις 16:00 (τοπική ώρα, 23:00 ώρα Ελλάδος), ενώ υποστηρικτές του φώναζαν συνθήματα όπως «Αγαπάμε τον Τραμπ» και τον επευφημούσαν.

Ο συνεργάτης του Τραμπ, ο Ουόλτ Νάουτα, εναντίον του οποίου επίσης απαγγέλθηκαν κατηγορίες για την ίδια υπόθεση, εμφανίστηκε στο πλευρό του πρώην προέδρου χθες, αλλά θα περιμένει ως τις 27 Ιουνίου για να δηλώσει αθώος ή μη ενώπιον του δικαστηρίου καθώς δεν διαθέτει δικηγόρο στο Μαϊάμι. Και ο Νάουτα αφέθηκε ελεύθερος χωρίς την καταβολή εγγύησης.

Ο δικαστής ωστόσο απαγόρευσε και στους δύο άνδρες να μιλούν με τους μάρτυρες της υπόθεσης.

Αυτή ήταν η δεύτερη φορά που ο Τραμπ εμφανίζεται ενώπιον δικαστηρίου τους τελευταίους μήνες. Τον Απρίλιο δήλωσε αθώος για τις κατηγορίες που του απαγγέλθηκαν από δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης για την υπόθεση καταβολής χρημάτων σε πρώην πορνοστάρ προκειμένου να διασφαλίσει τη σιωπή της πριν από τις εκλογές του 2016.

Οι πρώτες κινήσεις μετά το δικαστήριο 

Η πρώτη στάση του Τραμπ μετά το δικαστήριο ήταν ένα γνωστό κουβανέζικο εστιατόριο στο Μαϊάμι, το «Versailles». Το εστιατόριο ήταν γεμάτο υποστηρικτές του, έτοιμους να χαιρετίσουν τον Τραμπ. Μάλιστα του τραγούδησαν «χρόνια πολλά», καθώς χθες ο εκατομμυριούχος είχε τα γενέθλιά του και έγινε 77 ετών.

Ο πρώην πρόεδρος βρέθηκε και πάλι στο στοιχείο του, περιτριγυρισμένος από υποστηρικτές του που ήθελαν να του σφίξουν το χέρι και να φωτογραφηθούν μαζί του. «Είμαστε ένα έθνος σε παρακμή όταν κάνουν αυτά τα πράγματα και βλέπετε πού είναι οι άνθρωποι. Αγαπάμε τους ανθρώπους και βλέπετε πού είναι», δήλωσε όταν ρωτήθηκε πώς πήγε η ακροαματική διαδικασία.

Αφού αναχώρησε από το εστιατόριο, ο Τραμπ έγραψε στο μέσο κοινωνικής δικτύωσης Τruth Social: «Ευχαριστώ, Μαϊάμι. Ένα τόσο ζεστό καλωσόρισμα σε μια τόσο ΘΛΙΒΕΡΗ ΗΜΕΡΑ για τη Χώρα μας!».

Στη συνέχεια ο Τραμπ πήγε σε γκολφ κλαμπ ιδιοκτησίας του στο Μπέντμινστερ του Νιού Τζέρσι για μία ακόμη προεκλογική συγκέντρωση. «Σήμερα γίναμε μάρτυρες της πιο κακόβουλης και ειδεχθούς κατάχρησης εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», τόνισε, εκτιμώντας ότι είναι θύμα του «υπουργείου αδικίας», το οποίο είναι «διεφθαρμένο» και έχει εξαγοραστεί από «την άκρα αριστερά».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είναι «διεφθαρμένος», συνέχισε ο Τραμπ, και επιτέθηκε στον «βασικό πολιτικό του αντίπαλο». «Πρόκειται για εκλογική παρέμβαση», εκτίμησε ο Ρεπουμπλικάνος που είναι εκ νέου υποψήφιος για το χρίσμα του κόμματος για τις εκλογές του 2024. «Όταν συλλαμβάνεις τον βασικό πολιτικό σου αντίπαλο, δεν είμαστε πια δημοκρατία», κατήγγειλε, «πρόκειται για μια πολιτική δίωξη αντάξια των φασιστικών ή κομμουνιστικών καθεστώτων», υπογράμμισε.

Εξάλλου ο Τραμπ προανήγγειλε ότι, εφόσον εκλεγεί, θα διορίσει ειδικό εισαγγελέα για να ερευνήσει τον Μπάιντεν.

Προβάδισμα για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών

Στο μεταξύ δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα από το Reuters/Ipsos έδειξε ότι ο Τραμπ προηγείται κατά πολύ έναντι των άλλων υποψηφίων για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών. Παράλληλα το 81% των ψηφοφόρων του κόμματος να θεωρεί ότι οι κατηγορίες εναντίον του είναι πολιτικά υποκινούμενες.

«Τον Νοέμβριο προέβλεπα έναν εμφύλιο πόλεμο στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα. Δεν μπορούσα να γνωρίζω ότι θα μετατρεπόταν τόσο γρήγορα σε παράδοση άνευ όρων», σχολίασε ο Ρόμπερτ Τζέφρις, ένας γνωστός ευαγγελικός πάστορας, που βρισκόταν μεταξύ των υποστηρικτών του Τραμπ στο Νιού Τζέρσι.

Οι περισσότεροι αντίπαλοι του πρώην προέδρου για το χρίσμα τον στηρίζουν και κατηγορούν το FBI για μεροληψία. Μάλιστα, ο Βιβέκ Ραμασουάμι, ένας από τους υποψήφιους αυτούς, δήλωσε έξω από το δικαστήριο του Μαϊάμι ότι θα δώσει χάρη στον Τραμπ, αν εκλεγεί.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ