Κοσμος

O Ντόναλντ Τραμπ υποστηρίζει ότι ήταν πολύ «απασχολημένος» για να ξεδιαλέξει διαβαθμισμένα έγγραφα

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ
© EPA / ERIK S. LESSER

Ντόναλντ Τραμπ: Η νέα απάντηση του πρώην προέδρου των ΗΠΑ για τα διαβαθμισμένα έγγραφα μετά την απαγγελία κατηγοριών

Ο Ντόναλντ Τραμπ σε συνέντευξή του στο Fox News υπερασπίστηκε τον εαυτό του σχετικά με τις κατηγορίες που του έχουν απαγγελθεί για τον τρόπο που διαχειρίστηκε έγγραφα με κρατικά απόρρητα μετά την αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο. Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ υποστήριξε ότι ήταν πολύ «απασχολημένος» για να ξεδιαλέξει τα διαβαθμισμένα έγγραφα.

Στην ίδια συνέντευξη ο Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε ότι κατά τη γρήγορη αποχώρησή του από τον Λευκό Οίκο τον Ιανουάριο του 2021, τα προσωπικά του πράγματα είχαν ανακατευτεί με κυβερνητικά έγγραφα. «Από την πλευρά μου, τα έβγαλα βιαστικά, αλλά οι άνθρωποι τα πακετάρισαν και φύγαμε. Είχα ρούχα μέσα, είχα κάθε είδους προσωπικά αντικείμενα μέσα –πολλά πράγματα. Έχω απολύτως το δικαίωμα να έχω αυτά τα κουτιά», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Μάλιστα, όταν ο δημοσιογράφος του Fox News, Μπρετ Μπάιερ, τον ρώτησε γιατί απλά δεν παρέδωσε τα έγγραφα όταν το ζήτησαν οι ομοσπονδιακοί πράκτορες, ο Τραμπ απάντησε: «Επειδή είχα κουτιά, ήθελα να ψάξω μέσα στα κουτιά αυτά για να βγάλω όλα τα προσωπικά μου πράγματα. Δεν ήθελα να τα παραδώσω (…) προς το παρόν. Ήμουν πολύ απασχολημένος, όπως μπορέσατε να διαπιστώσετε». 

Όπως είναι γνωστό, ο Ντόναλντ Τραμπ παρουσιάστηκε πριν από μια εβδομάδα ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστή στο Μαϊάμι για να του απαγγελθούν επισήμως 37 κατηγορίες στο πλαίσιο της έρευνας που ξεκίνησε σε βάρος του μετά τις έρευνες του FBI στην έπαυλή του στη Φλόριντα τον περσινό Αύγουστο. Ο Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος κατηγορείται ότι έθεσε σε κίνδυνο την ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας τα απόρρητα αυτά έγγραφα, μεταξύ των οποίων βρίσκονταν στρατιωτικά σχέδια ή πληροφορίες για πυρηνικά όπλα, σε τουαλέτες ή αποθήκες της πολυτελούς κατοικίας του στο Μαρ-α-Λάγκο, στη Φλόριντα, αντί να τα παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία.

Donald Trump speaks out in exclusive upcoming interview

Ο Ντόναλντ Τραμπ στρέφεται κατά του συστήματος Δικαιοσύνης των ΗΠΑ 

Ο Ντόναλντ Τραμπ, στις πρώτες του δημόσιες εμφανίσεις μετά την απαγγελία κατηγοριών σε βάρος του, κατήγγειλε το αμερικανικό σύστημα δικαιοσύνης, που κατ’ αυτόν είναι «διεφθαρμένο» και έχει μετατραπεί σε «όπλο».

Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ, αντιμετωπίζει 37 κατηγορίες διότι αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο το 2021 πήρε μαζί χιλιάδες έγγραφα, ορισμένα από τα οποία ήταν διαβαθμισμένα, ενώ όφειλε να τα έχει παραδώσει στα Εθνικά Αρχεία, και διότι παρότι αρνήθηκε να τα επιστρέψει. Η δίωξη σε βάρος του, η δεύτερη μέσα σε δυο μήνες, έπειτα από αυτή που του άσκησε η πολιτεία της Νέας Υόρκης τον Απρίλιο για λογιστική απάτη, σημαίνει πιθανόν πως οι προεδρικές εκλογές του 2024 δεν θα έχουν όμοιές τους, καθώς το υπουργείο Δικαιοσύνης του απερχόμενου Δημοκρατικού προέδρου διώκει το φαβορί της εσωκομματικής διαδικασίας των Ρεπουμπλικάνων.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, που δεν σταματά να επαναλαμβάνει πως είναι θύμα πολιτικής σκευωρίας, εμφανίστηκε χθες σε δυο εκδηλώσεις των Ρεπουμπλικάνων, αρχικά στην Τζόρτζια, κατόπιν στη Βόρεια Καρολίνα, καταφερόμενος εναντίον αυτής που χαρακτήρισε άδικη επίθεση σε βάρος του από τη δικαιοσύνη. «Έχουμε να κάνουμε με έξαλλους τρελούς», είπε ο πρώην πρόεδρος στο Γκρίνσμπορο, στη Βόρεια Καρολίνα. «Αυτή η ανυπόστατη απαγγελία κατηγοριών σε βάρος μου από το (...) Υπουργείο αδικίας της κυβέρνησης Μπάιντεν είναι ανάμεσα στις πιο φρικτές καταχρήσεις εξουσίας στην ιστορία της χώρας μας», είπε, επαναλαμβάνοντας πως η δικαιοσύνη έχει μετατραπεί σε πολιτικό «όπλο». «Για αυτό το κάνουν, αν δεν ήμουν [σ.σ. υποψήφιος για νέα προεδρική θητεία] δεν θα γινόταν κυνήγι μαγισσών, δεν θα απαγγέλλονταν κατηγορίες», είπε στους οπαδούς του.

Οι δυο προεκλογικές εμφανίσεις του έγιναν μόλις τρεις ημέρες προτού παρουσιαστεί ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου στο Μαϊάμι. Κατηγορείται πως έθεσε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ διατηρώντας στην κατοχή του απόρρητα έγγραφα, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών μυστικών και στοιχείων για τα πυρηνικά της χώρας, αφού εγκατέλειψε τον Λευκό Οίκο.

Ποιες οι κατηγορίες που βαραίνουν τον Ντόναλντ Τραμπ

Το κατηγορητήριο, που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή (9.6), τού προσάπτει 37 αδικήματα, συμπεριλαμβανομένων της «παράνομης παρακράτησης πληροφοριών που αφορούν την εθνική ασφάλειας», της «παρακώλυσης της δικαιοσύνης» καθώς και της «ψευδούς κατάθεσης». Ο Ντόναλντ Τραμπ αντέδρασε ήδη στην άσκηση δίωξης σε βάρος του με σειρά αναρτήσεων στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Truth Social που έχει δημιουργήσει ο ίδιος και με βίντεο που μεταφόρτωσε στο Twitter, χαρακτηρίζοντας «ανισόρροπο» τον ειδικό εισαγγελέα που έχει αναλάβει την έρευνα, τον Τζακ Σμιθ, καταγγέλλοντας ανάμιξη στις εκλογές που κατ’ αυτόν είναι ενορχηστρωμένη από τον αντίπαλό του, τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν. Ο τελευταίος δήλωσε πως «δεν έχει μιλήσει» με τον υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησής του για την υπόθεση. «Μου επιτίθενται επειδή είμαστε ξανά μπροστά από τον Μπάιντεν στις δημοσκοπήσεις, με διαφορά», ισχυρίστηκε ο Ντόναλντ Τραμπ, αν και δεν υπάρχει καμιά δημοσκόπηση που να του δίνει σαφές προβάδισμα, τουλάχιστον σε αυτό το στάδιο. Το στρατόπεδο της αντιπολίτευσης γενικά μέχρι τώρα συσπειρώνεται γύρω από τον κ. Τραμπ.

Ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, ο Κέβιν Μακάρθι, παρότι η σχέση του με τον θυελλώδη μεγιστάνα δεν είναι ακριβώς θερμή, στηλίτευσε τη δίωξη σε βάρος του πρώην προέδρου, κάνοντας λόγο για «μαύρη μέρα» για τις ΗΠΑ. Και ο κυβερνήτης της Φλόριντας, ο Ρον ΝτεΣάντις, ο κυριότερος αντίπαλος του στην εσωκομματική διαδικασία για την ανάδειξη του υποψηφίου της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε επίσης την «εργαλειοποίηση» του υπουργείου Δικαιοσύνης και τη χρήση του ως «όπλου».

Διαβάστε περισσότερα άρθρα για τον Ντόναλντ Τραμπ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ