Κινηματογραφος

Σαν σήμερα 20 Ιουνίου το 1975 βγαίνει στις αίθουσες το «Jaws» του Στίβεν Σπίλμπεργκ

Το πιο κερδοφόρο φιλμ της εποχής του εγκαινίασε το κινηματογραφικό trend των blockbuster

62224-137655.jpg
Newsroom
7’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα 20 Ιουνίου: Το 1975, η ταινία «Jaws» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και εγκαινιάζει τη βιομηχανία των blockbuster.
Ρίτσαρντ Ντρέφους, Ρόι Σνάιντερ και Ρόμπερτ Σο σε σκηνή της ταινίας του Στίβεν Σπίλμπεργκ «Jaws», που έκανε πρεμιέρα στις 20 Ιουνίου 1975 © Universal Studios/Courtesy of Getty Images

Σαν σήμερα 20 Ιουνίου: Το 1975, η ταινία «Jaws» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και εγκαινιάζει τη βιομηχανία των blockbuster.

Η ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ που έκανε αμέτρητους θεατές να φοβούνται το κολύμπι στη θάλασσα, βγαίνει στις αίθουσες σαν σήμερα, στις 20 Ιουνίου 1975.

Το «Jaws», η ιστορία ενός μεγάλου λευκού καρχαρία που τρομοκρατεί μια παραθεριστική πόλη της Νέας Αγγλίας έγινε στιγμιαία υπερπαραγωγή, καθώς και η ταινία με τα υψηλότερα εισοδήματα στην ιστορία του κινηματογράφου, μέχρι που ξεπεράστηκε  από το «Star Wars» του 1977.

Πέρα από την τεράστια εμπορική επιτυχία του, το «Jaws» προτάθηκε για Όσκαρ στην κατηγορία Καλύτερης Ταινίας και απέσπασε τρία βραβεία της Ακαδημίας: Καλύτερου Μοντάζ, Καλύτερης Πρωτότυπης Μουσικής και Καλύτερου Ήχου.

Παράλληλα, το φιλμ που αργότερα γέννησε πολλά σίκουελ αποτέλεσε και το θεαματικό breakthrough του 27χρονου τότε σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ.  

Στην ταινία πρωταγωνίστησε ο Ρόι Σάιντερ ως αρχηγός της αστυνομίας Μάρτιν Μπρόντι, ο Ρίτσαρντ Ντρέιφους ως θαλάσσιος βιολόγος ονόματι Ματ Χούπερ και ο Ρόμπερτ Σο, ως ένας ψαράς που λέγεται Κουίντ.

Διαδραματίζεται στη φανταστική παραλιακή πόλη Άμιτι και βασίζεται το μπεστ σέλερ μυθιστόρημα του Πίτερ Μπέντσλεϊ, που εκδόθηκε δύο χρόνια νωρίτερα, το 1973. Κατοπινά βιβλία του Μπέντσλεϊ με θέμα τον υδάτινο κόσμο έφτασαν επίσης με επιτυχία στη μεγάλη οθόνη, συμπεριλαμβανομένου του «The Deep» (1977).

Με προϋπολογισμό 12 εκατομμυρίων δολαρίων, το «Jaws» υπήρξε παραγωγή της ομάδας των Ρίτσαρντ Ζανούκ και Ντέιβιντ Μπράουν, των οποίων οι μετέπειτα τίτλοι περιλαμβάνουν τα «The Verdict» (1982), «Cocoon» (1985) και «Driving Miss Daisy» (1989).

Τα γυρίσματα, τα οποία έγιναν στο Μάρθας Βίνγιαρντ στη Μασαχουσέτη, σημαδεύτηκαν από καθυστερήσεις και τεχνικές δυσκολίες, συμπεριλαμβανομένων των δυσλειτουργικών μηχανικών καρχαριών που κατασκευάστηκαν για τις ανάγκες της ταινίας.

Σαν σήμερα 20 Ιουνίου: Το 1975, η ταινία «Jaws» του Στίβεν Σπίλμπεργκ κάνει πρεμιέρα στους κινηματογράφους και εγκαινιάζει τη βιομηχανία των blockbuster.
Το ψαροχώρι Μενέμσα στο Μάρθας Βίνγιαρντ, βασική τοποθεσία των γυρισμάτων του «Jaws» © Wikimedia Commons

«Jaws», η ταινία που έβαλε τον Στίβεν Σπίλμπεργκ στον χάρτη του Χόλιγουντ

Το «Jaws» έβαλε τον διάσημο πλέον σκηνοθέτη Στίβεν Σπίλμπεργκ στον χάρτη του Χόλιγουντ. Ο Σπίλμπεργκ, σε μεγάλο βαθμό αυτοδίδακτος στη δημιουργία ταινιών, έκανε το μεγάλο μεγάλου μήκους σκηνοθετικό του ντεμπούτο με το «The Sugarland Express» το 1974. Η ταινία έτυχε καλής αποδοχής από τους κριτικούς, αλλά απέτυχε στο box office.

Μετά την επιτυχία του «Jaws», ο Σπίλμπεργκ έγινε ένας από τους σημαντικότερους και πλέον αναγνωρισμένους σκηνοθέτες στον κόσμο του κινηματογράφου, με επιτυχίες όπως το «Close Encounters of the Third Kind» (1977), «Raiders of the Lost Ark» (1981), «ET: the Extra-Terrestrial» (1982), «Jurassic Park» (1993), «Schindler's List» (1993), «Saving Private Ryan» (1998), καθώς και το πρόσφατο «The Fabelmans».

Τα «E.T.», «Jaws» και «Jurassic Park» συγκαταλέγονται στις ταινίες με τις υψηλότερες εισπράξεις όλων των εποχών.

Το «Jaws» και η συμβολή του στη δημιουργία του όρου «blockbuster»

Το 1975, η χρήση του όρου blockbuster σε σχέση με τις κινηματογραφικές ταινίες έγινε σε μεγάλο βαθμό δόκιμη χάρη στο «Jaws» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Η έννοια έγινε αντιληπτή ως ένα νέο πολιτιστικό φαινόμενο: γρήγορος ρυθμός, συναρπαστική ψυχαγωγία, πρόκληση ενδιαφέροντος και συζητήσεων πέρα από την κινηματογραφική αίθουσα (αυτό που αργότερα θα ονομαζόταν buzz) και επαναλαμβανόμενες προβολές.

Η ταινία θεωρείται ως η πρώτη ταινία της «εποχής του blockbuster» και σηματοδότησε ένα ολόκληρο είδος ταινιών. Δύο χρόνια αργότερα, το «Star Wars» του Τζορτζ Λούκας επέκτεινε την επιτυχία του «Jaws», θέτοντας νέο ρεκόρ εισιτηρίων και προβολές που διήρκησαν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Μετά την επιτυχία του «Jaws» και του «Star Wars», πολλοί παραγωγοί του Χόλιγουντ προσπάθησαν να δημιουργήσουν παρόμοιες ταινίες - γεγονότα, με ευρεία εμπορική απήχηση, και οι εταιρείες παραγωγής άρχισαν να χρηματοδοτούν όλο και περισσότερες ταινίες μεγάλου προϋπολογισμού, βασιζόμενες σε τεράστιες διαφημιστικές καμπάνιες, μια πρακτική έφτασε να θεωρείται κανόνας στις μέρες μας.

(Με πληροφορίες του History Channel)

Jaws Official Trailer #1 - Richard Dreyfuss, Steven Spielberg Movie (1975) HD

Γεγονότα σαν σήμερα 20 Ιουνίου

451: Διεξάγεται η επονομασθείσα «Μάχη των Εθνών» στα Καταλαυνικά Πεδία της Γαλατίας. Αντίπαλοι, Ρωμαίοι και Βησιγότθοι υπό τους Φλάβιο Αέτιο και Θευδέριχο από τη μία πλευρά και οι Ούνοι του Αττίλα από την άλλη. Ο Αττίλας υποχρεώνεται σε τακτική υποχώρηση, αλλά γρήγορα θα ανακάμψει και θα προελάσει προς τη Ρώμη. Ο Θευδέριχος χάνει τη ζωή του στο πεδίο της μάχης.

1214: Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αποκτά καταστατικό χάρτη.

1631: Το ιρλανδικό χωριό της Βαλτιμόρης δέχεται επίθεση από Αλγερινούς πειρατές.

1652: Ο Ταρχουντζού Σαρή Αχμέτ Πασάς διορίζεται Μεγάλος Βεζίρης της Οθωμανικής αυτοκρατορίας.

1756: Μέλη της βρετανικής φρουράς φυλακίζονται στη μαύρη τρύπα της Καλκούτας.

1782:Το Αμερικανικό Κογκρέσο εγκρίνει το εθνόσημο των Ηνωμένων Πολιτειών.

1819: Το αμερικανικό πλοίο «SS Savannah» φτάνει στο Λίβερπουλ. Είναι το πρώτο ατμοκίνητο σκάφος που διασχίζει τον Ατλαντικό ωκεανό, αν και το μεγαλύτερο μέρος της διαδρομής έγινε με πανιά.

1824: Πραγματοποιείται η άλωση των Ψαρών, με τη σφαγή των κατοίκων του νησιού από τον Οθωμανικό Στρατό.

1837: Η πριγκίπισσα Αλεξαντρίνα στέφεται βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας ως Βικτώρια, σηματοδοτώντας την εποχή που ονομάστηκε Βικτωριανή.

1840: Ο Σάμουελ Μορς κερδίζει δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για τον τηλέγραφο.

1863: Η Δυτική Βιρτζίνια γίνεται δεκτή ως η 35η Πολιτεία των ΗΠΑ.

1938: Δημιουργείται η σημαία της Αργεντινής.

1940: Η Μαρία Κάλλας υπογράφει το πρώτο επαγγελματικό συμβόλαιό της με τη Λυρική Σκηνή.

1944: Ιδρύεται η αμερικανική Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών (CIA).

1959: Μοναδικό στην Ελλάδα σπήλαιο σταλακτιτών ανακαλύπτεται στη Χαλκιδική.

1962: Το ΚΚΕ αποκαθιστά τον Άρη Βελουχιώτη.

1975: Ο ακαδημαϊκός, Κωνσταντίνος Τσάτσος, εκλέγεται 2ος πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, συγκεντρώνοντας 210 ψήφους σε σύνολο 295 παρόντων μελών του Κοινοβουλίου.

1978: Στις 23:05 σεισμός μεγέθους 6,5 βαθμών Ρίχτερ, με επίκεντρο το χωριό Προφήτης στη λίμνη Βόλβη, συγκλονίζει τη Θεσσαλονίκη. Η διάρκειά τους είναι 15 δευτερόλεπτα και προκαλεί πολλές ζημιές στην πόλη, με αποκορύφωμα την κατάρρευση της οικοδομής στην Πλατεία Ιπποδρομίου. Ο απολογισμός είναι περίπου 40 νεκροί και μια πόλη φοβισμένη.

2004: Η εθνική Ελλάδας στο ποδόσφαιρο Ανδρών χάνει με 2-1 από τη Ρωσία, στο τελευταίο παιχνίδι της φάσης των ομίλων για το Euro 2004, ωστόσο καταφέρνει να εξασφαλίσει την πρόκριση στα προημιτελικά, όπου θα αντιμετωπίσει τη Γαλλία.

2009: Πραγματοποιούνται, μεγαλοπρεπώς, τα εγκαίνια του Μουσείου της Ακρόπολης από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, παρουσία του προέδρου της Ε.Ε. και πλήθους ξένων ηγετών. Ο υπουργός Πολιτισμού, Αντώνης Σαμαράς, σε μια συμβολική κίνηση, που μεταδίδεται σε ολόκληρο τον κόσμο, τοποθετεί κομμάτι μαρμάρου που επεστράφη από το Μουσείο του Βατικανού, στη Μετόπη του Παρθενώνα. Η κίνηση αυτή συμβόλισε το ελληνικό αίτημα για επανένωση των μαρμάρων.

2009: Κατά τη διάρκεια διαδηλώσεων στο Ιράν, ελεύθερος σκοπευτής πυροβολεί τη φοιτήτρια Νεντά Αγκά-Σολτάν. Κάμερα καταγράφει τη σκηνή και τη νεαρή κοπέλα να ξεψυχά. Το βίντεο έκανε τον θάνατό της αυτόν με τους περισσότερους «μάρτυρες» στην ανθρώπινη ιστορία.

Γεννήσεις σαν σήμερα 20 Ιουνίου

1389 – Ιωάννης του Λάνκαστερ, 1ος δούκας του Μπέντφορντ
1469 – Τζαν Γκαλεάτσο Σφόρτσα, δούκας του Μιλάνου
1566 – Σιγισμούνδος Γ’, βασιλιάς της Πολωνίας
1726 – Λουίζα Ερριέττα των Βουρβόνων, δούκισσα της Ορλεάνης
1819 – Ζακ Όφενμπαχ, Γερμανός συνθέτης
1866 – Τσουχάτσι Νινομίγια, Ιάπωνας εφευρέτης
1887 – Κουρτ Σβίτερς, Γερμανός ζωγράφος και συγγραφέας
1889 – Ιωάννης Σ. Παρασκευόπουλος, Έλληνας αστρονόμος
1905 – Λίλιαν Χέλμαν, Αμερικανίδα θεατρική συγγραφέας
1909 – Έρολ Φλιν, Αυστραλός ηθοποιός
1913 – Χουάν, Κόμης της Βαρκελώνης
1928 – Μάρτιν Λαντάου, Αμερικανός ηθοποιός
1928 – Ζαν-Μαρί Λε Πεν, Γάλλος πολιτικός
1931 – Ολυμπία Δουκάκη, Αμερικανίδα ηθοποιός ελληνικής καταγωγής
1946 – Σανάνα Γκουσμάο, πρόεδρος του Ανατολικού Τιμόρ
1946 – Γιάννης Παληός, Έλληνας υδατοσφαιριστής
1948 – Λούντβιχ Σκόττι, πρόεδρος της Ναουρού
1950 – Νουρί αλ Μαλίκι, Ιρακινός πολιτικός
1951 – Τρες Μακνίλ, Αμερικανίδα ηθοποιός
1954 – Ίλαν Ραμόν, Ισραηλινός αστροναύτης
1967 – Νικόλ Κίντμαν, Αυστραλή ηθοποιός
1968 – Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ, Αμερικανός σκηνοθέτης
1972 – Αλέξης Αλεξούδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής
1978 – Φρανκ Λάμπαρντ, Άγγλος ποδοσφαιριστής
1982 – Αλεξέι Μπερεζούτσκι, Ρώσος ποδοσφαιριστής
1982 – Βασίλι Μπερεζούτσκι, Ρώσος ποδοσφαιριστής
1983 – Τζος Τσίλντρες, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής
1986 – Βάσω Βουγιούκα, Ελληνίδα αθλήτρια της ξιφασκίας

Θάνατοι σαν σήμερα 20 Ιουνίου

451 – Θεοδώριχος Α’, βασιλιάς των Βησιγότθων
840 – Λουδοβίκος ο Ευσεβής, βασιλιάς των Φράγκων
1359 – Έρικ ΙΒ’, βασιλιάς της Σουηδίας
1580 – Λουίς δε Καμόες, Πορτογάλος ποιητής
1597 – Γουλιέλμος Μπάρεντς, Ολλανδός θαλασσοπόρος
1605 – Φιοντόρ Β’, τσάρος της Ρωσίας
1773 – Γκέοργκ Κρίστιαν Φύκσελ, Γερμανός ιατρός και γεωλόγος
1787 – Καρλ Φρίντριχ Άμπελ, Γερμανός συνθέτης
1837 – Γουλιέλμος Δ’, βασιλιάς του Ηνωμένου Βασιλείου
1869 – Διομήδης Κυριακός, Έλληνας πολιτικός
1888 – Γιόχαν Τσούκερτορτ, Πολωνός σκακιστής
1929 – Εμμανουήλ Μπενάκης, Έλληνας έμπορος και πολιτικός
1940 – Εμμανουήλ Μαχαίρας, Έλληνας συνδικαλιστής και πολιτικός
1947 – Μπάγκσυ Σίγκελ, Αμερικανός κακοποιός
1963 – Ραφαέλ Σαλέμ, Έλληνας μαθηματικός
1966 – Ζορζ Λεμέτρ, Βέλγος ιερέας, φυσικός και αστρονόμος
1978 – Ιωάννης Κ. Βολιώτης, Έλληνας πολιτικός
1984 – Θάνος Μεσσήνης, Έλληνας πολιτικός
2011 – Δομνίτσα Λανίτου-Καβουνίδου, Κύπρια αθλήτρια
2019 – Δημήτρης Μαυρίκης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ