- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Μαίνονται οι συγκρούσεις στο Σουδάν παρά την παράταση της εκεχειρίας
Εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί
Σουδάν: Χωρίς τέλος οι μάχες - Ανησυχίες για την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης - Προειδοποιήσεις του ΟΗΕ
Συνεχίζονται και σήμερα οι σφοδρές συγκρούσεις στο Σουδάν μεταξύ του στρατού και παραστρατιωτικής οργάνωσης, παρά την παράταση της εκεχειρίας η οποία παραβιάζεται συνεχώς, την ώρα που η διεθνής κοινότητα ανησυχεί για την ανθρωπιστική κατάσταση που οδεύει στην «καταστροφή».
«Ακούμε πυροβολισμούς, πολεμικά αεροσκάφη και αντιαεροπορικά πυρά», δήλωσε κάτοικος του Χαρτούμ, της πρωτεύουσας του Σουδάν που έχει βυθιστεί στο χάος από τις 15 Απριλίου. Τότε ξεκίνησαν οι συγκρούσεις μεταξύ του επικεφαλής του στρατού Άμπντελ Φάταχ αλ Μπουρχάν και του επικεφαλής των παραστρατιωτικών Δυνάμεων Ταχείας Υποστήριξης (ΔΤΥ), του στρατηγού Μοχάμεντ Χαμντάν Νταγκαλό, γνωστού και ως Χεμεντί. Οι δύο άνδρες ηγούνταν της χώρας μετά το πραξικόπημα του 2021.
Από τις συγκρούσεις στο Χαρτούμ και σε άλλες περιοχές του Σουδάν, κυρίως το Νταρφούρ, έχουν σκοτωθεί περισσότεροι από 500 άνθρωποι ενώ οι τραυματίες είναι δεκαπλάσιοι, σύμφωνα με απολογισμούς που δεν πιστεύεται ότι αντιστοιχούν στην πραγματικότητα.
Την Κυριακή παρατάθηκε για 72 ώρες η εκεχειρία, η οποία όμως δεν έχει γίνει σεβαστή.
Οι ξένοι πολίτες εξακολουθούν να φεύγουν από τη χώρα, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμά ότι «περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι» θα αναζητήσουν καταφύγιο σε γειτονικές χώρες, όπως η Αίγυπτος, το Τσαντ, η Αιθιοπία και η Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.
Όσοι μένουν πίσω είναι αντιμέτωποι με ελλείψεις σε πόσιμο νερό, ηλεκτρική ενέργεια και τρόφιμα, την ώρα που η θερμοκρασία στο Χαρτούμ ξεπερνά τους 40 βαθμούς Κελσίου.
Βία και λεηλασίες
Η σύγκρουση έχει μετατρέψει την ήδη υπάρχουσα ανθρωπιστική κρίση σε «πραγματική καταστροφή», προειδοποίησε χθες, Δευτέρα (01.05), ο Άμπντου Ντίενγκ, συντονιστής της ανθρωπιστικής βοήθειας για το Σουδάν.
Για τον Κενυάτη πρόεδρο Ουίλιαμ Ρούτο η κρίση έχει φτάσει σε «ένα καταστροφικό επίπεδο». Οι δύο στρατηγοί αρνούνται «να εισακούσουν τις εκκλήσεις» της διεθνούς κοινότητας, κατήγγειλε, ενώ ζήτησε να παραδοθεί ανθρωπιστική βοήθεια στο Σουδάν «με ή χωρίς εκεχειρία».
Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν με τον Ρούτο «επανέλαβε τη στήριξη των ΗΠΑ» στις διπλωματικές προσπάθειες που καταβάλλονται προκειμένου «να τερματιστεί η σύγκρουση» και να διασφαλιστεί «η πρόσβαση ανθρωπιστικής βοήθειας χωρίς εμπόδια».
Ο υπεύθυνος του ΟΗΕ για ανθρωπιστικές υποθέσεις Μάρτιν Γκρίφιθς μετέβη χθες στο Ναϊρόμπι για μια έκτακτη αποστολή. Η κατάσταση «μετά τις 15 Απριλίου είναι καταστροφική», έγραψε στο Twitter.
Από τη βία και τις λεηλασίες δεν γλίτωσαν ούτε τα νοσοκομεία ούτε οι ανθρωπιστικές οργανώσεις, πολλές από τις οποίες αναγκάστηκαν να αναστείλουν μέρος των δραστηριοτήτων τους.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) έκανε επίσης λόγο για «καταστροφή» του συστήματος υγείας του Σουδάν, το οποίο ήδη πριν το ξέσπασμα των συγκρούσεων βρισκόταν σε δύσκολη κατάσταση, καθώς εναντίον της χώρας, μιας από τις πιο φτωχές παγκοσμίως, είχαν επιβληθεί κυρώσεις επί δύο δεκαετίες.
Μόνο το 16% των δομών υγείας λειτουργεί στο Χαρτούμ και ακόμη και σε αυτές υπάρχουν ελλείψεις σε ιατρικά υλικά και προσωπικό.
Έκτακτες απομακρύνσεις
Η βοήθεια φτάνει στο Χαρτούμ με το σταγονόμετρο: έξι εμπορευματοκιβώτια με ιατρικά υλικά από τον ΠΟΥ έφτασαν κυρίως για την αντιμετώπιση σοβαρών τραυματισμών και του οξέος υποσιτισμού. Καύσιμα, τα οποία είναι ολοένα και πιο σπάνια, διανεμήθηκαν σε κάποια νοσοκομεία που εξαρτώνται από γεννήτριες.
Το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) άρχισε επίσης να επαναλαμβάνει τις δραστηριότητές του, έπειτα από προσωρινή αναστολή μετά τον θάνατο τριών εργαζόμενών του.
Εκτός από το Χαρτούμ, χάος επικρατεί στο Δυτικό Νταρφούρ, όπου ακόμη και πολίτες συμμετέχουν στις συγκρούσεις, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ο οποίος έκανε λόγο για περίπου 100 νεκρούς από την προηγουμένη εβδομάδα.
«Το σύστημα υγείας έχει καταρρεύσει εντελώς στην Ελ Γκενέινα» πρωτεύουσα του Δυτικού Νταρφούρ, τόνισε το συνδικάτο των Σουδανών γιατρών, προσθέτοντας ότι μετά τη λεηλασία ιατρικών κέντρων και καταυλισμών εκτοπισμένων έγιναν «έκτακτες απομακρύνσεις» ανθρωπιστικών ομάδων.
Συνολικά περισσότεροι από 330.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Μετανάστευσης.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η ανάρτηση στο Truth Social
Η έφηβη τέθηκε υπό κράτηση προκειμένου να ανακριθεί
Στην αίτησή του αναφέρει ότι χρειάζεται τα χρήματα για την κάλυψη των δικαστικών εξόδων
Oι κατηγορίες αφορούν περίοδο που ο ενάγων ήταν ανήλικος
Ένας από τους πρώτους τομείς που επηρεάζονται είναι τα ηλεκτρονικά προϊόντα
Παραμένει άγνωστο αν...τελικά κατάφερε να εντοπίσει τη συσκευή του
Από τη Whitehall στην… Ελλάδα
Οι δύο επιστήμονες εντοπίστηκαν τον Ιανουάριο στο αεροδρόμιο του Ντιτρόιτ
Ο δούκας του Σάσεξ ονειρεύεται μια νέα αρχή με τη βασιλική οικογένεια
Στοιχεία-σοκ για τουλάχιστον 7.600 θανάτους από υπερβολική δόση στην Ευρώπη
Το θέμα έχει ήδη προσελκύσει το ενδιαφέρον των ρυθμιστικών αρχών
Για πρώτη φορά επιβάλλονται περιορισμοί και σε αλιευτικά προϊόντα
Η ατάκα του προέδρου των ΗΠΑ
Φρίκη για την αποκάλυψη του άγριου εγκλήματος
Το Sollos κυκλοφόρησε στην αγορά αλλά πολλοί καταναλωτές σοκαρίστηκαν με την τιμή
Οργή για τους παιδοβιαστές αδελφούς που συνελήφθησαν για την άγρια δολοφονία και τον βιασμό της 11χρονης
Πρωτοφανείς εξελίξεις στη Χάγη μετά το πόρισμα για τις καταγγελίες σε βάρος του
Αντιμετωπίζει κατηγορίες για βιασμούς και σεξουαλικές επιθέσεις
Υπάρχουν άνθρωποι που περνούν τη ζωή τους διαβάζοντας για τον κόσμο. Ο Σεζάριο Μελαντόνιο πέρασε τη δική του ζώντας μέσα στην Ιστορία
Πληροφορίες ότι το παιδί ήταν βαριά άρρωστο
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.