Κοσμος

Σαν σήμερα 22 Απριλίου 1954: Η αρχή της πτώσης για τον Τζόζεφ Μακάρθι

Τα γεγονότα που έφεραν το τέλος της ηγεμονίας του «κομμουνιστοφάγου» γερουσιαστή

62224-137655.jpg
Newsroom
6’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σαν σήμερα: Στις 22 Απριλίου 1954, αρχίζουν οι ακροάσεις της υποεπιτροπής Μακάρθι για κομμουνιστική δραστηριότητα στον αμερικανικό στρατό.
Ο γερουσιαστής Τζόζεφ Μακάρθι σε ένα από τα παθιασμένα ρητορικά του ξεσπάσματα κατά τη διάρκεια των ακροάσεων της διαμάχης του με τον Στρατό © Bettmann/Getty Images

Σαν σήμερα: Στις 22 Απριλίου 1954, αρχίζουν οι ακροάσεις της υποεπιτροπής Μακάρθι για κομμουνιστική δραστηριότητα στον αμερικανικό στρατό.

Υποκινητής του «κόκκινου τρόμου», ανηλεής διώκτης αμερικανών πολιτών που θεωρήθηκε ότι μπορεί να έχουν την παραμικρή σχέση με τον κομμουνισμό, τον σοσιαλισμό ή τον αναρχισμό και πρωταγωνιστής μιας ολόκληρης εποχής που ονομάστηκε «μακαρθισμός», σαν σήμερα στις 22 Απριλίου 1954, ο γερουσιαστής Τζόζεφ ΜακΚάρθι πυροδοτεί τη σειρά γεγονότων που θα οδηγήσουν την πτώση του.

Την ημέρα εκείνη, ο Μακάρθι ξεκινά ακροάσεις στη Μόνιμη Υποεπιτροπή Ερευνών της Γερουσίας των ΗΠΑ για τη διερεύνηση του στρατού των Ηνωμένων Πολιτειών, τον οποίο κατηγορεί ότι είναι «μαλθακός» απέναντι στον κομμουνισμό.

Οι ζωντανές τηλεοπτικές ακροάσεις έδωσαν στο αμερικανικό κοινό την πρώτη του άποψη για τον ΜακΚάρθι εν δράσει και η απερισκεψία του, η αγανάκτηση και οι τακτικές εκφοβισμού του οδήγησαν γρήγορα στην πτώση του.

Τον Φεβρουάριο του 1950, ο γερουσιαστής Μακάρθι κατηγόρησε ότι υπήρχαν πάνω από 200 «γνωστοί κομμουνιστές» στο υπουργείο Εξωτερικών. Έτσι ξεκίνησε η ιλιγγιώδης άνοδός του ως διασημότερου διώκτη κομμουνιστών στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σαν σήμερα: Στις 22 Απριλίου 1954, αρχίζουν οι ακροάσεις της υποεπιτροπής Μακάρθι για κομμουνιστική δραστηριότητα στον αμερικανικό στρατό.
Oι κατηγορίες του Τζόζεφ Μακάρθι ενάντια στον στρατό των ΗΠΑ επέφεραν την πτώση του © Library of Congress / Wikimedia Commons

H άνοδος και η πτώση του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθι

Ο Μακάρθι χειραγωγούσε επιδέξια τα μέσα ενημέρωσης, διαρρέοντας ολοένα και πιο εξωφρενικές ιστορίες σχετικά με την κομμουνιστική συνωμοσία στις Ηνωμένες Πολιτείες και σημάδεψε οποιουσδήποτε αντιπάλους ως «κομμουνιστές συμπαθούντες» για να κρατήσει το όνομά του στους τίτλους των εφημερίδων για χρόνια.

Μέχρι το 1954 ωστόσο, η δύναμή του είχε αρχίσει να φθίνει. Ενώ ήταν χρήσιμος στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα κατά τα χρόνια της Δημοκρατικής διακυβέρνησης του Προέδρου Χάρι Σ. Τρούμαν, οι συνεχιζόμενες επιθέσεις του στους «κομμουνιστές στην κυβέρνηση» μετά την ανάληψη του Ρεπουμπλικανού Ντουάιτ Αϊζενχάουερ στον Λευκό Οίκο το 1953, έγιναν πολιτικά βαρίδια.

Σε μια προσπάθεια να αναζωογονήσει τη φθίνουσα δημοτικότητά του, ο Μακάρθι προέβη σε μια δραματική κατηγορία που αποδείχθηκε κρίσιμο λάθος: στις αρχές του 1954, κατηγόρησε ότι ο στρατός των Ηνωμένων Πολιτειών ήταν «ήπιος» απέναντι στον κομμουνισμό.

Ο ΜακΚάρθι ήταν αγανακτισμένος επειδή ο Ντέιβιντ Σάιν, ένας από τους πρώην ερευνητές του, είχε επιστρατευτεί και ο στρατός, προς μεγάλη έκπληξη του Μακάρθι, αρνήθηκε την ειδική μεταχείριση που ζήτησε για τον πρώην βοηθό του. Τον Απρίλιο του 1954, ο Μακάρθι, πρόεδρος της Επιτροπής Κυβερνητικών Επιχειρήσεων στη Γερουσία, ξεκίνησε ακροάσεις για τις κατηγορίες του εναντίον του Στρατού.

Joseph McCarthy's Downfall Was Accusing the Army of Communism

Οι ακροάσεις ήταν ένα φιάσκο για τον Μακάρθι. Διέκοπτε συνεχώς με άσχετες ερωτήσεις και διέκοπτε τη διαδικασία όποτε η καταθέσεις δεν του άρεσαν, επιτιθέμενος φραστικά σε μάρτυρες, δικηγόρους του στρατού και συναδέλφους του γερουσιαστές.

Το αποκορύφωμα ήρθε όταν ο ΜακΚάρθι συκοφάντησε έναν συνεργάτη του επικεφαλής συμβούλου του Στρατού, Τζόζεφ Γουέλτς. Ο Γουέλς καθήλωσε τον ΜακΚάρθι με ένα σταθερό βλέμμα και δήλωσε: «Μέχρι αυτή τη στιγμή, γερουσιαστή, νομίζω ότι ποτέ δεν μέτρησα πραγματικά τη σκληρότητά σας ή την απερισκεψία σας… Δεν έχετε καμία αίσθηση ευπρέπειας, κύριε, επιτέλους;»

Ένας έκπληκτος Μακάρθι άκουγε καθώς το κοινό της κατάμεστης αίθουσας ξέσπασε σε επευφημίες και χειροκροτήματα. Οι μέρες του Μακάρθι ως επιδραστικού πολιτικού είχαν ουσιαστικά τελειώσει.

Λίγες εβδομάδες αργότερα, οι ακροάσεις του Στρατού τελείωσαν χωρίς φανφάρες και καμία κατηγορία δεν επιβεβαιώθηκε κατά του Στρατού από την επιτροπή. Τον Δεκέμβριο του 1954, η Γερουσία ψήφισε τη μομφή του Μακάρθι για τη συμπεριφορά του. Τρία χρόνια αργότερα, πέθανε από επιπλοκές από κίρρωση του ήπατος.

(Με πληροφορίες του History)

Γεγονότα σαν σήμερα 22 Απριλίου

238: Η Ρωμαϊκή σύγκλητος θέτει εκτός νόμου τον αυτοκράτορα Μαξιμίνο Θραξ και διορίζει στο θρόνο δύο μέλη της: τον Πουπιένο και τον Βαλβίνο.

1500: Ο Πορτογάλος εξερευνητής, Πέδρο Αδράλες Καμπράλ, γίνεται ο πρώτος Ευρωπαίος που φτάνει στη Βραζιλία και την ονομάζει «Γη του Αληθινού Σταυρού».

1519: Ο Ισπανός κατακτητής, Ερνάν Κορτές, ιδρύει οικισμό στη Βερακρούζ στο Μεξικό.

1821: Λαμβάνει χώρα η μάχη της Αλαμάνας.

1827: Τραυματίζεται σε μικροσυμπλοκή ο Γεώργιος Καραϊσκάκης κοντά στην Ακρόπολη, όπου και στρατοπέδευε, με αποτέλεσμα να πεθάνει μία ημέρα αργότερα, ανήμερα της εορτής του.

1864: Το Κογκρέσο των Ηνωμένων Πολιτειών περνά νόμο περί εκδόσεως νομίσματος, με τον οποίο ορίζει ότι η επιγραφή «In God We Trust» θα τοποθετείται σε όλα τα νομίσματα της χώρας.

1897: Διεξάγεται η Μάχη των Φαρσάλων κατά τον Ελληνοτουρκικό Πόλεμο του 1897. Οι ελληνικές δυνάμεις υπό τον ταξίαρχο Κωνσταντίνο Σμολένσκη, παρά τις σφοδρές τουρκικές επιθέσεις, διατηρούν τις θέσεις τους.

1866: Ο Γεώργιος Σκούφος γίνεται δήμαρχος Αθηναίων.

1889: Ιδρύεται η Οκλαχόμα Σίτι, η οποία μέσα σε λίγες ώρες αποκτά πληθυσμό περίπου 10.000 κατοίκων.

1912: Η Τουρκία αποφασίζει το προσωρινό άνοιγμα των Δαρδανελίων, γεγονός που σχολιάζεται ως διπλωματική ήττα της Πύλης.

1912: Κυκλοφορεί το πρώτο φύλλο της εφημερίδας Pravda, το επίσημο όργανο του Σοβιετικού Κομμουνιστικού Κόμματος. Πρώτος εκδότης της ήταν ο Ιωσήφ Βισαριόνοβιτς Τζουγκασβίλι, γνωστότερος ως Στάλιν.

1915: Χημικά όπλα χρησιμοποιούνται για πρώτη φορά στο πεδίο της μάχης. Στη Μάχη του Υπρ του Βελγίου, κατά τη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, γερμανικές δυνάμεις εκτοξεύουν κυλίνδρους με αέρια χλωρίου, με αποτέλεσμα να βρουν το θάνατο 5.000 Γάλλοι στρατιώτες.

1928: Σφοδρότατος σεισμός σημειώνεται στην Κορινθία, με αποτέλεσμα 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους και 3.000 σπίτια να καταστραφούν. Στη Νέα Κόρινθο καταρρέει το κτίριο των φυλακών, με αποτέλεσμα πολλοί κρατούμενοι να δραπετεύσουν.

1931: Εγκαινιάζεται στην Αθήνα το Μουσείο Μπενάκη, παρουσία του Έλληνα πρωθυπουργού, Ελευθερίου Βενιζέλου, και άλλων επισήμων.

1941: Βυθίζεται έξω από τις Λαγούσες νήσους το αντιτορπιλικό «Ύδρα», από σφοδρή αεροπορική γερμανική προσβολή.

1963: Δημοσιογράφοι και ηθοποιοί αναμετρώνται σε φιλικό αγώνα ποδοσφαίρου στο γήπεδο της λεωφόρου Αλεξάνδρας, παρουσία 30.000 κόσμου, και αναδεικνύονται ισόπαλοι 2-2.

1963: Συνέρχεται το ιδρυτικό συνέδριο της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Ελλάδας (ΕΦΕΕ) στο θέατρο «Χατζηχρήστου» στην Αθήνα. Πρώτος πρόεδρός της θα εκλεγεί στις 28 Απριλίου ο μετέπειτα δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος.

1969: Στο Χιούστον των ΗΠΑ, γιατροί πραγματοποιούν την πρώτη μεταμόσχευση ανθρώπινου οφθαλμού.

1970: Γιορτάζεται για πρώτη φορά η Παγκόσμια Ημέρα της Γης.

2004: Τουλάχιστον 160 άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους, μεταξύ των οποίων και δεκάδες μαθητές, πάνω από 1.300 άνθρωποι τραυματίζονται και 8.000 κατοικίες καταστρέφονται, όταν αναφλέγεται πυρίτιδα από ηλεκτρικά καλώδια, που ακολούθησε τη σύγκρουση δύο τρένων στην πόλη Ριονγκτσόν της Βόρειας Κορέας, τα οποία μετέφεραν γκάζι και βενζίνη. Μάλιστα, οι Αρχές της χώρας έκαναν έκκληση στη διεθνή κοινότητα για βοήθεια, αρνούμενες ωστόσο να δεχτούν βοήθεια από τη Νότια Κορέα και την Κίνα.

2014: Πάνω από 60 άνθρωποι σκοτώνονται και 80 τραυματίζονται σοβαρά σε σιδηροδρομικό δυστύχημα στο Κονγκό.

Γεννήσεις σαν σήμερα 22 Απριλίου

571 – Μωάμεθ, προφήτης του Ισλάμ

1451 – Ισαβέλλα Α’, βασίλισσα της Καστίλης

1518 – Αντώνιος, βασιλιάς της Ναβάρρας

1610 – Πάπας Αλέξανδρος Η’

1658 – Τζουζέπε Τορέλι, Ιταλός συνθέτης

1707 – Χένρι Φίλντινγκ, Άγγλος συγγραφέας

1724 – Εμάνουελ Καντ, Γερμανός φιλόσοφος

1800 – Μαρία Φραγκίσκη της Μπραγκάνσα, ινφάντη της Πορτογαλίας

1816 – Σαρλ Ντενί Μπουρμπακί, Γάλλος στρατιωτικός

1852 – Γουλιέλμος Δ’, μέγας δούκας του Λουξεμβούργου

1870 – Βλαντιμίρ Λένιν, Ρώσος επαναστάτης

1899 – Βλαντίμιρ Ναμπόκοφ, Ρώσος συγγραφέας

1904 – Μαρία Θαμπράνο, Ισπανίδα συγγραφέας

1904 – Ρόμπερτ Οπενχάιμερ, Αμερικανός φυσικός

1909 – Ρίτα Λέβι Μονταλτσίνι, Ιταλίδα νευρολόγος

1914 – Μίχαελ Βίτμαν, Γερμανός στρατιώτης

1916 – Γεχούντι Μενουχίν, Αμερικανός βιολιστής

1927 – Γιάννης Μιχαλόπουλος, Έλληνας ηθοποιός

1929 – Δημήτρης Μαρωνίτης, Έλληνας φιλόλογος

1937 – Τζακ Νίκολσον, Αμερικανός ηθοποιός

1943 – Χρήστος Ζερεφός, Έλληνας φυσικός

1945 – Ευστράτιος Δημητρίου, Έλληνας τραγουδοποιός

1955 – Ζεράρ Πέιπ, Αμερικανός συνθέτης

1957 – Ντόναλντ Τουσκ, Πολωνός πολιτικός

1966 – Τσαρλς Σάκλεφορντ, Αμερικανός καλαθοσφαιριστής

1967 – Σέριλ Λι, Αμερικανίδα ηθοποιός

1976 – Μίχαλ Ζεβλάκοφ, Πολωνός ποδοσφαιριστής

1977 – Μαρκ φαν Μπόμελ, Ολλανδός ποδοσφαιριστής

1978 – Ιζέκιελ Τζάκσον, παλαιστής από τη Γουιάνα

1980 – Κόρα Καρβούνη, Ελληνίδα ηθοποιός

1982 – Κακά (Ρικάρντο Ίζεκσον ντος Σάντος Λέιτε), Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1983 – Βαγγέλης Μάντζιος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1985 – Απόστολος Τασκούδης, Έλληνας ολυμπιονίκης παλαιστής

1986 – Ντούσαν Σάκοτα, Έλληνας καλαθοσφαιριστής

1986 – Άμπερ Χερντ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1987 – Νταβίντ Λουίζ, Βραζιλιάνος ποδοσφαιριστής

1987 – Τζον Όμπι Μίκελ, Νιγηριανός ποδοσφαιριστής

Θάνατοι σαν σήμερα 22 Απριλίου

296 – Πάπας Γάιος

455 – Πετρόνιος Μάξιμος, Ρωμαίος αυτοκράτορας

536 – Πάπας Αγαπητός Α’

1459 – Ιωάννης Δ’ Μέγας Κομνηνός, αυτοκράτορας της Τραπεζούντας

1545 – Λουδοβίκος Ι’, δούκας της Βαυαρίας

1616 – Μιγκέλ ντε Θερβάντες, Ισπανός συγγραφέας

1725 – Μαχμούντ Χοτάκ, Εμίρης του Αφγανιστάν

1821 – Κύριλλος ΣΤ’, Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως

1892 – Εντουάρ Λαλό, Γάλλος συνθέτης

1937 – Γεώργιος Δοκουμετζίδης, Έλληνας πολιτικός

1939 – Γεώργιος Κατεχάκης, Έλληνας στρατιωτικός

1941 – Θεόδωρος Πεζόπουλος, Έλληνας στρατιωτικός

1955 – Κοσμάς Αλεξανδρίδης, Έλληνας πολιτικός

1969 – Νικόλαος Μπακόπουλος, Έλληνας πολιτικός

1983 – Ερλ Χάινς, Αμερικανός πιανίστας

1984 – Άνσελ Άνταμς, Αμερικανός φωτογράφος

1985 – Γιώργος Οικονομίδης, Έλληνας παρουσιαστής και στιχουργός

1985 – Ζακ Φερόν, Καναδός συγγραφέας

1986 – Μίρτσεα Ελιάντε, Ρουμάνος συγγραφέας

1989 – Εμίλιο Τζίνο Σεγκρέ, Ιταλός φυσικός

1992 – Νεβαρέ Χανιμεφέντι, Οθωμανή σουλτάνα

1994 – Ρίτσαρντ Νίξον, 37ος πρόεδρος των ΗΠΑ

1998 – Θανάσης Σκορδαλός, Έλληνας μουσικός

2014 – Αμπντούλ Καντίρ, Αφγανός πολιτικός και στρατιωτικός

2014 – Γιόβαν Κρικομπάμπιτς, Σέρβος πολιτικός

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ