- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αγανακτισμένοι οι αγρότες για τα ουκρανικά σιτηρά που κατακλύζουν τις γειτονικές χώρες
Αντιδράσεις από την Πολωνία έως τη Ρουμανία και από τη Σλοβακία έως την Ουγγαρία
Ουκρανία: Οι παραγωγοί στις γειτονικές χώρες είναι αγανακτισμένοι με τα ουκρανικά σιτηρά που έχουν κατακλύσει την εσωτερική αγορά.
Οι ηλιόσποροι παραμένουν στις αποθήκες χωρίς να βρίσκεται αγοραστής. Ο ανταγωνισμός με τα ουκρανικά σιτηρά ενοχλεί τον Ανγκελ Βουκοντίνοφ, έναν Βούλγαρο γεωργό, τον οποίο δεν καθησύχασαν οι τελευταίες ανακοινώσεις των Βρυξελλών.
«Δεν έχουμε κάτι εναντίον των Ουκρανών, αλλά αυτή η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη και η οικονομική βοήθεια που προσφέρει η Ε.Ε. για να αντισταθμίσει τις απώλειές μας είναι αστεία», καταγγέλλει.
Από την Πολωνία έως τη Ρουμανία και από τη Σλοβακία έως την Ουγγαρία χιλιάδες γεωργοί είναι οργισμένοι λόγω της μεγάλης εισροής σιτηρών και άλλων προϊόντων από την Ουκρανία.
Η Βουλγαρία, μεγάλη παραγωγός ηλιελαίου, δέχθηκε πέρυσι από την Ουκρανία περίπου 940.000 τόνους σπόρων, δηλαδή τη μισή ποσότητα από αυτή που εξήγαγε το Κίεβο στην Ε.Ε.
Η Ρουμανία βρίσκεται στη δεύτερη θέση με σχεδόν 360.000 τόνους. Στις αρχές Απριλίου οι γεωργοί της χώρας έβγαλαν τα τρακτέρ τους για να κλείσουν τα συνοριακά περάσματα μαζί με τους Βούλγαρους συναδέλφους τους.
Στην Πολωνία οι διαδηλώσεις των τελευταίων εβδομάδων ώθησαν τον υπουργό Γεωργίας σε παραίτηση.
Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, η ΕΕ ανέστειλε τον Μάιο του 2022, και για έναν χρόνο, τους δασμούς για όλα τα εισαγόμενα ουκρανικά προϊόντα.
Οι 27 χώρες της ΕΕ οργανώθηκαν ώστε η Ουκρανία να μπορέσει να εξάγει τα αποθέματα σιτηρών της στην Αφρική και τη Μέση Ανατολή, δημιουργώντας «διαδρόμους αλληλεγγύης» μετά το κλείσιμο των θαλάσσιων οδών στη Μαύρη Θάλασσα.
Όμως, αντί απλώς τα σιτηρά να περνούν από το έδαφός τους, τα γειτονικά στην Ουκρανία ευρωπαϊκά κράτη είδαν να συσσωρεύονται το καλαμπόκι ή το σιτάρι, λόγω εφοδιαστικών προβλημάτων και αδυναμίας των υποδομών.
Πλέον, η τιμή του ηλιόσπορου έχει πέσει, κάτι που δεν επιτρέπει να καλυφθεί το κόστος παραγωγής, όπως καταγγέλλουν Ευρωπαίοι παραγωγοί. Παράλληλα, αυξήθηκαν κατακόρυφα οι τιμές των λιπασμάτων.
Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί εκτιμούν ότι οι γεωργοί πιάστηκαν στην ίδια τους την παγίδα.
«Γιατί δεν πούλησαν νωρίτερα τη σοδειά τους; Το 2022 καθυστερούσαν αναμένοντας ακόμη υψηλότερες τιμές», καταγγέλλει ο Νικολάι Βαλκάνοφ του InteliAgro.
Αντιμέτωπη με αυτή τη δυσαρέσκεια, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε ένα πρώτο πακέτο 56,3 εκατομμυρίων ευρώ για να στηρίξει τους πλέον πληγέντες παραγωγούς, προτού προτείνει αυτήν την εβδομάδα την αποδέσμευση επιπλέον 100 εκατομμυρίων ευρώ.
«Οι Βρυξέλλες προσπαθούν να περιορίσουν την αγανάκτηση, αλλά η αβεβαιότητα επιμένει», εκτιμά ο Ιλίεφ.
Η Σόφια, η Βαρσοβία, η Βουδαπέστη και η Μπρατισλάβα έσπευσαν να βοηθήσουν τους παραγωγούς τους, απαγορεύοντας μονομερώς κάθε εισαγωγή ουκρανικών σιτηρών. Μόνο το Βουκουρέστι απείχε από αυτό το μέτρο.
Όμως όλοι ζητούν μια μόνιμη λύση σε ευρωπαϊκό επίπεδο και συζητήσεις βρίσκονται σε εξέλιξη πριν τη σύνοδο την Τρίτη στις Βρυξέλλες των υπουργών Γεωργίας.
«Μόλις υπάρξει μια συγκεκριμένη πρόταση, η κυβέρνηση της Ουγγαρίας φυσικά θα είναι έτοιμη να αλλάξει στάση», σχολίασε χθες Πέμπτη ο Γκεργκέλι Γκούλιας, προσωπάρχης του Ούγγρου πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
«Όμως είναι απαράδεκτο να καταστρέφεται η εσωτερική αγορά με τα ουκρανικά σιτηρά τα οποία θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τον λιμό στην Αφρική», τόνισε.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Δεν μπορούν να κάνουν κάτι γι' αυτό», τόνισε ο πρόεδρος των ΗΠΑ
O ίδιος αρνείται τα πάντα
Οκτώ μήνες απομένουν για τις προεδρικές εκλογές στη Γαλλία
O ίδιος είναι θερμός υποστηρικτής του Τραμπ
Στόχος είναι η εξουσία να έρθει κοντύτερα στον λαό και να υπάρξει «οικονομική ανάπτυξη σε κάθε περιοχή»
Ισχυροί άνεμοι, καταρρακτώδεις βροχές και πλημμύρες, συνοδεύουν την καταιγίδα
Τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα
Nομοσχέδιο της κυβέρνησης Σάντσεθ βάζει «μπλόκο» στο τσιγάρο και το άτμισμα στην εστίαση
Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο, όμως το διαμέρισμα υπέστη σοβαρές ζημιές και κρίθηκε ακατάλληλο
Η ιστορική ανακάλυψη στον βυθό του Ατλαντικού έδωσε τέλος σε ένα μυστήριο δεκαετιών γύρω από την τραγωδία
Ο 28χρονος Τζόσουα Κέρι οδηγήθηκε σήμερα ενώπιον του Δικαστηρίου
Η Novo υποστηρίζει ότι η Lilly χρησιμοποιεί παραπλανητικά στοιχεία στις διαφημίσεις της
Το μέτρο τίθεται σε ισχύ σε 30 ημέρες - Η αντίδραση Κάρνεϊ
«Ζητώ συγγνώμη» είπε πριν ανακοινωθεί η ποινή των ισοβίων
Τι αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες
«Θα γίνουμε η βασική δύναμη της αντιπολίτευσης», δήλωσε ο 51χρονος Τούρκος πολιτικός
To έργο θα ενισχύσει την ψηφιακή ανθεκτικότητα και την τεχνολογική αυτονομία της Ευρώπης
Κατακόρυφη αύξηση νεκρών και τραυματιών κατά το πρώτο εξάμηνο λόγω κλιμάκωσης των επιθέσεων
Οι εικόνες που κάνουν τον γύρο των social media
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.