Κοσμος

«Ιστορική ημέρα»: Η Φινλανδία γίνεται επίσημα το 31ο μέλος του ΝΑΤΟ

Διπλασιάζονται τα σύνορα του ΝΑΤΟ με τη Ρωσία - Με αντίμετρα προειδοποιεί η Μόσχα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
ΝΑΤΟ: Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία - Αντιδρά η Μόσχα.
Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών Πέκα Χααβίστο παραδίδει το έγγραφο προσχώρησης στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν, παρουσία του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, στην έδρα της Συμμαχίας στις Βρυξέλλες © EPA/Johanna Geron

ΝΑΤΟ: Για «ιστορική ημέρα» έκανε λόγο ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία - Αντιδρά η Μόσχα.

Για μια «ιστορική ημέρα» για το ΝΑΤΟ έκανε λόγο ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, αναφερόμενος στην ένταξη της Φινλανδίας στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.

«Μπαίνω στον πειρασμό να πω ότι ίσως αυτό είναι το μόνο πράγμα για το οποίο μπορούμε να ευχαριστήσουμε τον Ρώσο πρόεδρο Πούτιν, γιατί προκάλεσε κάτι που σαφώς ήθελε να αποτρέψει», δήλωσε ο Άντονι Μπλίνκεν προσερχόμενος στη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.

Η επιθετικότητα της Ρωσίας έκανε πολλές χώρες να πιστεύουν ότι πρέπει να κάνουν περισσότερα για την άμυνά τους και να βεβαιωθούν ότι μπορούν να αποτρέψουν πιθανή ρωσική επιθετικότητα στο μέλλον, πρόσθεσε ο Μπλίνκεν.

«Είναι πραγματικά μια ιστορική στιγμή για τη Συμμαχία, για τη Διατλαντική Κοινότητα, αλλά και για την παγκόσμια κοινότητα που υπερασπίζεται σθεναρά τις βασικές αρχές του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ και υπερασπίζεται σθεναρά την ασφάλεια και τη σταθερότητα της ειρήνης. Αυτή είναι πραγματικά μια ιστορική ημέρα, γιατί σήμερα καλωσορίζουμε τη Φινλανδία στη Συμμαχία», ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Glomex Player(40599v1wl9o7vsfv, v-crnxz2ydzco1)

Η σημαία της Φινλανδίας θα υψωθεί σήμερα έξω από τα κεντρικά γραφεία του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, καθώς η βορειοευρωπαϊκή χώρα πρόκειται να γίνει και  επισήμως το 31ο μέλος της Συμμαχίας.

Ο Φινλανδός πρόεδρος, Σαούλι Νιινίστο, και ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, θα συναντηθούν με τους υπόλοιπους υπουργούς του ΝΑΤΟ για την τελετή ένταξης.

Η ένταξη της Φινλανδίας στη Συμμαχία έχει χαρακτηριστεί ως αποτυχία για τον πρόεδρο της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος εξέφραζε την αντίθεσή του στην επέκταση του ΝΑΤΟ ήδη πριν από την εισβολή στην Ουκρανία.

Σημειώνεται ότι, με την ένταξη της Φινλανδίας, τα σύνορα της Ρωσίας με το ΝΑΤΟ θα είναι πλέον διπλάσια σε έκταση.

Η Φινλανδία στο ΝΑΤΟ: Η Μόσχα προειδοποιεί με «αντίμετρα»

Το Κρεμλίνο προειδοποίησε σήμερα ότι θα λάβει «αντίμετρα» μετά την ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, ενώ ο Ρώσος υπουργός Αμυνας, Σεργκέι Σοϊγκού, υπογράμμισε ότι αυτή η εξέλιξη αυξάνει την πιθανότητα περαιτέρω κλιμάκωσης της σύγκρουσης στην Ουκρανία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η επέκταση του ΝΑΤΟ, που επί μακρόν επέκρινε η Μόσχα, συνιστά «παραβίαση της ασφάλειάς μας και καταπάτηση των ρωσικών εθνικών συμφερόντων» και ότι η Μόσχα θα παρακολουθεί στενά την όποια ανάπτυξη ΝΑΤΟϊκών στρατευμάτων στη Φινλανδία.

Η Ρωσία και η Φινλανδία μοιράζονται ένα σύνορο 1.300 χιλιομέτρων και η Μόσχα έχει ήδη δηλώσει την πρόθεσή της να ενισχύσει τις στρατιωτικές της μονάδες που εδρεύουν στα δυτικά και στα βορειοδυτικά.

Η Φινλανδία πρόκειται να ενταχθεί επισήμως στη Ατλαντική Συμμαχία αργότερα σήμερα.

Ο Σοϊγκού, κατά τη διάρκεια συνεδρίασης, ενημέρωσε τη ρωσική στρατιωτική ηγεσία ότι η ένταξη της Φινλανδίας «προκαλεί κινδύνους για μια σημαντική επέκταση της σύγκρουσης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Αμυνας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ρώσο υπουργό, αυτό δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα της «ειδικής στρατιωτικής επιχείρησης» στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον χαρακτηρισμό που δίνει η Ρωσία.

Λευκορώσοι στρατιωτικοί άρχισαν να εκπαιδεύονται στη Ρωσία στη χρήση «τακτικών» πυρηνικών όπλων, ανέφεραν σήμερα η Μόσχα και το Μινσκ, καθώς το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πρόσφατα την αποστολή όπλων αυτού του τύπου στη Λευκορωσία.

«Ενα επιχειρησιακό τακτικό σύστημα πυραύλων Iskander-M παραδόθηκε στις λευκορωσικές ένοπλες δυνάμεις. Μπορεί να χρησιμοποιεί συνηθισμένους πυραύλους, αλλά και πυρηνικούς», ανέφερε ο Σοϊγκού.

«Από τις 3 Απριλίου, λευκορωσικό προσωπικό εκπαιδεύεται στη χρήση του […] σε ένα ρωσικό κέντρο εκπαίδευσης», πρόσθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης.

Στις 25 Μαρτίου, ο Ρώσος πρόεδρος, Βλαντιμίρ Πούτιν, ανακοίνωσε ότι η Μόσχα θα αναπτύξει «τακτικά» πυρηνικά όπλα στη Λευκορωσία, προκαλώντας ανησυχία στο Κίεβο και στη Δύση.

Σύμφωνα με τον Πούτιν, δέκα αεροπλάνα έχουν ήδη εξοπλιστεί στη Λευκορωσία για τη χρήση τέτοιων τακτικών πυρηνικών όπλων και μια ειδική αποθήκη θα ολοκληρωθεί μέχρι την 1η Ιουλίου.

Την περασμένη εβδομάδα, ωστόσο, ο Λευκορώσος πρόεδρος, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε πως είναι έτοιμος να υποδεχθεί στο έδαφός του ρωσικά στρατηγικά πυρηνικά όπλα, επιπλέον των τακτικών πυρηνικών όπλων.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ