Κοσμος

Οι χικικομόρι της πανδημίας: 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ως ερημίτες στην Ιαπωνία

Προβληματισμός για τα ποσοστά κοινωνικά αποξενωμένων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ως ερημίτες στην Ιαπωνία μετά την πανδημία - Εκδηλώσεις στο μετασύμπαν για να κοινωνικοποιηθούν οι χικικομόρι της Covid-19.
Οι πιέσεις της πανδημίας αυξάνουν τον αριθμό των κοινωνικά αποξενωμένων στην Ιαπωνία © EPA/Franck Robichon

1,5 εκατομμύριο άνθρωποι ζουν ως ερημίτες στην Ιαπωνία μετά την πανδημία - Εκδηλώσεις στο μετασύμπαν για να κοινωνικοποιηθούν οι χικικομόρι της Covid-19.

Σχεδόν 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι σε ηλικία εργασίας στην Ιαπωνία ζουν ως κοινωνικά απομονωμένοι, σύμφωνα με κυβερνητική έρευνα, με περίπου το ένα πέμπτο των περιπτώσεων να αποδίδεται στις πιέσεις που προκάλεσε η πανδημία Covid-19.

Μεγάλος αριθμός χικικομόρι δήλωσαν ότι άρχισαν να αποσύρονται από την κοινωνία λόγω προβλημάτων σχέσεων και αφού έχασαν ή εγκατέλειψαν τις δουλειές τους, ανέφερε το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου. Ένα σημαντικό ποσοστό – 20,6% – δήλωσε ότι η δυσάρεστη κατάστασή του προκλήθηκε από αλλαγές στον τρόπο ζωής που επιβλήθηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οι χικικόμόρι – ταξινομημένοι ως άνθρωποι που αποσύρονται από την κοινωνία, περνώντας όλο ή σχεδόν όλο τον χρόνο τους απομονωμένοι στο σπίτι – αντιπροσωπεύουν το 2% των ατόμων ηλικίας 15-62 ετών, σύμφωνα με την έρευνα.

Το γραφείο του υπουργικού συμβουλίου εξέτασε 30.000 άτομα ηλικίας 10 έως 69 ετών σε όλη την Ιαπωνία τον περασμένο Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση διαπίστωσε ότι λίγο περισσότερο από το ένα πέμπτο των ερωτηθέντων ηλικίας 15-39 ετών ήταν κοινωνικά απομονωμένοι από έξι μήνες έως λιγότερο από ένα χρόνο. Πάνω από το 20% δήλωσε ότι είχε αντιμετωπίσει προβλήματα με τις διαπροσωπικές σχέσεις, ενώ λίγο πάνω από το 18% ανέφερε την πανδημία.

Μεταξύ των ατόμων ηλικίας 40-64 ετών, το 44,5% είπε ότι η συμπεριφορά τους προκλήθηκε από την εγκατάλειψη της δουλειάς τους, ενώ ακολούθησε το 20,6% που ανέφερε την πανδημία.

Η Ιαπωνία δεν επέβαλε σκληρό λοκντάουν για να βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού, αλλά ζητήθηκε από τους ανθρώπους να αποφεύγουν τις περιττές εξόδους για μεγάλες περιόδους και ορισμένοι εργοδότες και πανεπιστήμια ενθάρρυναν την τηλεργασία και την εξ αποστάσεως εκπαίδευση.

Στους δρόμους που κανονικά θα ήταν γεμάτοι κόσμο, σημειώθηκε δραματική πτώση της επισκεψιμότητας αφού ζητήθηκε από εστιατόρια, μπαρ και άλλους τομείς της νυχτερινής οικονομίας να σταματήσουν να σερβίρουν αλκοόλ και να κλείνουν νωρίς.

Εκδηλώσεις στο μετασύμπαν για την «κοινωνική επανένταξη» των χικικομόρι

Η αύξηση του αριθμού των ανθρώπων που ζουν ως απομονωμένοι έχει ωθήσει ορισμένες τοπικές αρχές να αναλάβουν δράση. Η Edogawa, μια περιοχή του Τόκιο, θα διοργανώσει εκδηλώσεις στο μετασύμπαν από τον Ιούνιο για να δώσει στους χικικομόρι την ευκαιρία να γνωρίσουν ανθρώπους μέσω των avatar τους.

Η περιοχή φιλοξενεί περισσότερα από 9.000 άτομα, συμπεριλαμβανομένων μαθητών που έχουν σταματήσει να παρακολουθούν μαθήματα, οι οποίοι αυτοχαρακτηρίζονται ως χικικομόρι, σύμφωνα με έρευνα του 2021.

«Δεν πιστεύουμε ότι όλα θα λυθούν μόνο και μόνο επειδή προσφέρουμε ένα μετασύμπαν. Μάλλον θα είναι χρήσιμο για κάποιους ανθρώπους», είπε ο δήμαρχος Τακέσι Σαΐτο. «Στοχοποιούμε αυτούς που δεν μπορούν να βγουν από τα δωμάτιά τους και δεν έχουν αλληλεπιδράσει με άλλους ανθρώπους. Θέλουμε να τους βοηθήσουμε να κάνουν ένα βήμα μπροστά».

(Με πληροφορίες του Guardian)

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ