Κοσμος

Σάνα Μάριν: Το αντίο μιας «ροκ σταρ» στην εξουσία

Οι πολλές προκλήσεις που αντιμετώπισε η απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας

62224-137655.jpg
Newsroom
13’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
H απερχόμενη πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Σάνα Μάριν
© Pier Marco Tacca/Getty Images

Σάνα Μάριν: Η απερχόμενη πρωθυπουργός, η πορεία της στην πολιτική και οι προκλήσεις

Η Σάνα Μάριν αποχωρεί από τον πρωθυπουργικό θώκο της Φινλανδίας. Το κόμμα της 34χρονης πολιτικού –που από πολλούς αποκαλείται και «ροκ σταρ»– τερμάτισε τρίτο στις εκλογές της Κυριακής (2.4), αφού η Εθνική Συμμαχία καταλαμβάνει την πρώτη θέση και θα εξασφαλίσει τις 48 από τις 200 έδρες του κοινοβουλίου, ακολουθούμενη από το Κόμμα των Φινλανδών (46) και τους Σοσιαλδημοκράτες (43).

«Συγχαρητήρια στον νικητή των εκλογών, συγχαρητήρια στην Εθνική Συμμαχία, συγχαρητήρια στο κόμμα των Φινλανδών, η δημοκρατία μίλησε», δήλωσε η Σάνα Μάριν λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση του αποτελέσματος των εκλογών. Η Σάνα Μάριν, δημοφιλής εντός και εκτός Φινλανδίας, για ορισμένους «πρωθυπουργός ροκ σταρ», δίχαζε, κυρίως στην πατρίδα της, όπου επικρίθηκε ιδίως για τον τρόπο που διαχειρίστηκε τα δημοσιονομικά και για την άνοδο του πληθωρισμού. Η οικονομία ήταν η θεματική που επέλεξε η αντιπολίτευση για να της επιτεθεί, καταγγέλλοντας πάνω απ’ όλα την άνοδο του δημόσιου χρέους.

Κατά τη διάρκεια της θητείας της η Σάνα Μάριν αντιμετώπισε μία σειρά από προκλήσεις. Μία από αυτές η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ο πόλεμος στην Ουκρανία. Σημαντικότερο, ωστόσο, γεγονός από όλα η πορεία της χώρας προς την ένταξή της στο ΝΑΤΟ. Άλλωστε, η Σάνα Μάριν ήταν η νεότερη ηγέτιδα του κόσμου όταν ανέλαβε καθήκοντα το 2019

Σάνα Μάριν: Η κόρη εργατών που έγινε πρωθυπουργός - «ροκ σταρ»

Η Σάνα Μάριν, κόρη εργατών, γεννήθηκε στο Ελσίνκι. Οι γονείς της χώρισαν όταν ήταν μικρή εξαιτίας του εθισμού του πατέρα της στο αλκοόλ. Δούλεψε σε φούρνους και μοίραζε φυλλάδια για τα προς το ζην, ενώ μεγάλωνε στο Τάμπερε με δύο μαμάδες καθώς η μητέρα της ερωτεύτηκε μια άλλη γυναίκα. Μέλος μιας «οικογένειας ουράνιου τόξου», ένιωθε συχνά «αόρατη». «Δεν αναγνωριζόμασταν ως αληθινή οικογένεια ή ως ίσοι με τους άλλους», είπε κάποτε για το πώς η παιδική της ηλικία επηρέασε τον πολιτικό της προσανατολισμό. «Για μένα, οι άνθρωποι ήταν πάντα ίσοι. Δεν είναι θέμα άποψης. Αυτό είναι το θεμέλιο των πάντων».

Όπως είχε δημοσιευθεί σε παλαιότερο άρθρο του LOOK της ATHENS VOICE, δεν ήταν από τους αριστούχους της τάξης της, όμως ήταν η πρώτη στην οικογένειά της που πήρε πανεπιστημιακό τίτλο και μεταπτυχιακό. Στα 27 της, είχε ήδη γίνει επικεφαλής του συμβουλίου στην τρίτη μεγαλύτερη πόλη της Φινλανδίας, το Τάμπερε. Το 2010 έγινε αντιπρόεδρος του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος, βουλευτής εκλέχτηκε το 2015, υπουργός τον Ιούνιο του 2019, πρωθυπουργός τον Δεκέμβριο του ίδιου έτους. Τρεις μήνες μετά, κλήθηκε να αντιμετωπίσει την πρόκληση της πανδημίας και τα πήγε μάλλον καλά, αφού το 85% του πληθυσμού της χώρας επικρότησε τους χειρισμούς της. 

Τον περασμένο Αύγουστο, βίντεο από ιδιωτικό πάρτι στο οποίο συμμετείχε με συνομηλίκους της και Influencer προκάλεσε «σάλο». Ορισμένοι την επέκριναν για συμπεριφορά που δεν αρμόζει σε πρωθυπουργό, άλλοι υπερασπίστηκαν το δικαίωμά της να επωφεληθεί από μια ιδιωτική εκδήλωση με τους φίλους της. «Είμαι ένα ανθρώπινο ον. Προσβλέπω επίσης μερικές φορές στη χαρά, στο φως και στην ευχαρίστηση εν μέσω αυτών των σκοτεινών νεφών» είχε πει υπερασπιζόμενη τον εαυτό της κατά τη διάρκεια εκδήλωσης που διοργάνωσε το κόμμα της, το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα (SDP), στην πόλη Λάχτι της νότιας Φινλανδίας. «Είναι ιδιωτικό, είναι της χαράς και αυτή είναι η ζωή» είπε με δάκρυα στα μάτια και πρόσθεσε: «Αλλά δεν έλειψα ούτε μια μέρα από τη δουλειά».

Finnish PM Sanna Marin parties hard at private event in leaked social media videos

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ