Κοσμος

H Iνδονησία μεταφέρει την πρωτεύουσα λόγω κλιματικής αλλαγής αλλά εγείρει περισσότερες ανησυχίες

Τι αναφέρουν οι επικριτές του σχεδίου

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Why is Indonesia moving its capital from Jakarta to Borneo?
© Edy Purnomo/Getty Images/Ideal Image

Ινδονησία: Προχωρά η μετεγκατάσταση της πρωτεύουσας από την Τζακάρτα στο Μπόρνεο

Η Τζακάρτα είναι συμφορημένη, μολυσμένη, επιρρεπής σε σεισμούς και βυθίζεται γρήγορα στη θάλασσα της Ιάβας. Τώρα η κυβέρνηση βρίσκεται σε διαδικασία αποχώρησης, μεταφέροντας την πρωτεύουσα της Ινδονησίας στο νησί Βόρνεο.

Οι Ινδονήσιοι αξιωματούχοι λένε ότι η νέα μητρόπολη θα είναι μια «βιώσιμη δασική πόλη» που θα θέτει το περιβάλλον στο επίκεντρο της ανάπτυξης και θα έχει ως στόχο να είναι ουδέτερη ως προς τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα μέχρι το 2045.

Όμως οι περιβαλλοντολόγοι προειδοποιούν ότι η πρωτεύουσα θα προκαλέσει μαζική αποψίλωση των δασών, θα απειλήσει τον βιότοπο απειλούμενων ειδών όπως οι ουρακοτάγκοι και θα θέσει σε κίνδυνο τα σπίτια των ιθαγενών κοινοτήτων. Το Associated Press εξηγεί σχετικά. 

Γιατί μεταφέρεται η πρωτεύουσα;

Η Τζακάρτα φιλοξενεί περίπου 10 εκατομμύρια ανθρώπους και τριπλάσιο αριθμό στην ευρύτερη μητροπολιτική περιοχή. Έχει περιγραφεί ως η πιο ταχέως βυθιζόμενη πόλη στον κόσμο και με τον τρέχοντα ρυθμό, εκτιμάται ότι το ένα τρίτο της πόλης θα μπορούσε να βυθιστεί μέχρι το 2050. Η κύρια αιτία είναι η ανεξέλεγκτη άντληση υπόγειων υδάτων, αλλά έχει επιδεινωθεί από την άνοδο της θάλασσας της Ιάβας λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Ο αέρας και τα υπόγεια νερά της είναι βαριά μολυσμένα, πλημμυρίζει τακτικά και οι δρόμοι της είναι τόσο φραγμένοι που εκτιμάται ότι η κυκλοφοριακή συμφόρηση κοστίζει στην οικονομία 4,5 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Ο πρόεδρος Τζόκο Γουιντόντο οραματίζεται την κατασκευή μιας νέας πρωτεύουσας ως νοσταλγία για τα προβλήματα που μαστίζουν την Τζακάρτα, μειώνοντας τον πληθυσμό της και επιτρέποντας παράλληλα στη χώρα να κάνει μια νέα αρχή με μια βιώσιμη πόλη.

Πώς θα είναι η νέα πρωτεύουσα

Το σχέδιο συνεπάγεται την κατασκευή κυβερνητικών κτιρίων και κατοικιών από το μηδέν. Οι αρχικές εκτιμήσεις ανέφεραν ότι πάνω από 1,5 εκατομμύριο δημόσιοι υπάλληλοι θα μεταφερθούν στην πόλη, περίπου 2.000 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Τζακάρτα, αν και τα υπουργεία και οι κυβερνητικές υπηρεσίες εξακολουθούν να εργάζονται για να οριστικοποιήσουν αυτόν τον αριθμό.

Ο επικεφαλής της Αρχής Εθνικής Πρωτεύουσας δήλωσε ότι η νέα πρωτεύουσα θα εφαρμόσει την έννοια της δασικής πόλης, με το 65% της έκτασης να αναδασώνεται. Η πόλη αναμένεται να εγκαινιαστεί στις 17 Αυγούστου του επόμενου έτους, ώστε να συμπέσει με την Ημέρα Ανεξαρτησίας της Ινδονησίας. Οι αρχές της νέας πρωτεύουσας δήλωσαν ότι τα τελικά στάδια της πόλης, ωστόσο, πιθανότατα δεν θα ολοκληρωθούν πριν από το 2045, που θα σηματοδοτήσει την εκατονταετή επέτειο του έθνους.

Γιατί υπάρχουν ανησυχίες;

Οι σκεπτικιστές ανησυχούν, ωστόσο, για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της οικοδόμησης μιας εκτεταμένης πόλης 256.000 εκταρίων (990 τετραγωνικών μιλίων) κάτω από την επαρχία Ανατολικό Καλιμαντάν του Βόρνεο, η οποία φιλοξενεί ουρακοτάγκους, λεοπαρδάλεις και ένα ευρύ φάσμα άλλων ειδών άγριας ζωής.

Το Forest Watch Indonesia, μια ινδονησιακή μη κυβερνητική οργάνωση που παρακολουθεί δασικά ζητήματα, προειδοποίησε σε μια έκθεση του Νοεμβρίου του 2022 ότι οι περισσότερες δασικές εκτάσεις στη νέα πρωτεύουσα είναι «δάση παραγωγής», πράγμα που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να χορηγηθούν άδειες για δασικές και εξορυκτικές δραστηριότητες που θα οδηγούσαν σε περαιτέρω αποψίλωση των δασών. Μέχρι τώρα δεν υπήρχε καμία βεβαιότητα σχετικά με το καθεστώς προστασίας των εναπομεινάντων φυσικών δασών στην περιοχή της νέας πρωτεύουσας, αναφέρει η έκθεση.

Why is Indonesia moving its capital from Jakarta to Borneo?
© Chris Jung/NurPhoto via Getty Images/Ideal Image

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ