Κοσμος

Μεταφορές εκατομμύριων σε ελβετικές τράπεζες από τον τσελίστα - φίλο του Πούτιν

Θεωρείται ένας ακόμα αχυράνθρωπος του

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Putin's cellist friend moved millions through Swiss bank accounts - prosecutors
© Mikhail Svetlov/Getty Images/Ideal Image

Σεργκέι Ρολντούγκιν: Ο τσελίστας πίσω από τις Offshore του Πούτιν

Ένας βιολοντσελίστας που συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν διακίνησε εκατομμύρια φράγκα μέσω ελβετικών τραπεζικών λογαριασμών χωρίς να γίνει κανένας κατάλληλος έλεγχος, θα ισχυριστούν την Τετάρτη οι Ελβετοί εισαγγελείς κατά την έναρξη της δίκης τεσσάρων τραπεζιτών που κατηγορούνται ότι τον βοήθησαν.

Οι εισαγγελείς λένε ότι ο Σεργκέι Ρολντούγκιν, στενός φίλος του Ρώσου προέδρου, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, στον οποίο επιβλήθηκαν κυρώσεις από την Ελβετία, κατέθεσε εκατομμύρια φράγκα σε ελβετικούς τραπεζικούς λογαριασμούς μεταξύ 2014 και 2016.

Ο ρόλος του ως «πορτοφόλι» για τον Ρώσο πρόεδρο αποκαλύφθηκε το 2016 από τα Panama Papers, μια έρευνα που δημοσιεύτηκε από τον Guardian σε συνεργασία με άλλα μέσα ενημέρωσης, συμπεριλαμβανομένης της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητικών Δημοσιογράφων στην Ουάσιγκτον και της γερμανικής εφημερίδας Sueddeutsche Zeitung.

Ο Ρολντουγκίν περιλαμβάνεται πλέον στη λίστα των ΗΠΑ σύμφωνα και με επίσημη ανακοίνωσή του υπουργείου Οικονομικών της χώρας στην οποία μάλιστα αναφέρεται ως «θεματοφύλακας του υπεράκτιου πλούτου του Προέδρου Πούτιν»

H φιλία με τον Πούτιν

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Σεργκέι Ρολντούγκιν γνωρίζονταν από τότε που ήταν 20 ετών. Οπως γράφει η βρετανική εφημερίδα, μια μέρα ο Ροντλούγκιν πήγε μια εκδρομή εμ τον καλό φίλο του. Τους συνόδευαν δύο αεροσυνοδοί. Η μια ονομαζόταν Λουντμίλα, η οποία πολλά χρόνια μετά έμελλε να γίνει «κυρία Πούτινα».

Τα χρόνια πέρασαν και ο Πούτιν, από πράκτορας της KGB στην Ανατολική Γερμανία έφτασε να γίνει πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας και το 2000 πρόεδρος της χώρας.

Στο μεταξύ ο Ροντλούγκιν, επαγγελματίας τσελίστας, δημιούργησε τη δική του καριέρα και έφτασε στην κορυφή ως σολίστας στο θέατρο Μαρίνσκι. Κατά την διάρκεια της μακρόχρονης κυριαρχίας του Πούτιν στην πολιτική ζωή της Ρωσίας, πολλοί φίλοι του έγιναν πλούσιοι. Για τον Ροντλούγκιν όμως δεν είχε ακουστεί κάτι.

Τον Σεπτέμβριο του 2014 όταν οι πρώτες κυρώσεις άρχισαν να εφαρμόζονται κατά της Ρωσίας για την προσάρτηση της Κριμαίας, ο τσελίστας είχε δηλώσει στους New York Times ότι δεν είναι επιχειρηματίας: «Εχω ένα διαμέρισμα, ένα αυτοκίνητο και μια ντάτσα. Δεν έχω εκατομμύρια».

Ωστόσο έγγραφα μιας Ελβετικής τράπεζας δείχνουν ότι ο Ροντλούγκιν κερδίζει 8,1 εκατομμύρια ευρώ τον χρόνο και ότι συνολικά διαθέτει κάτι λιγότερο από 24 εκατομμύρια σε μετρητά, ως εισόδημα από μια διαφημιστική εταιρία της Ρωσίας, την Video International.

Σε ανύποπτη στιγμή, το όνομα του μουσικού είχε εμφανιστεί και στις δουλειές της Bank Rossiya, η οποία ιδρύθηκε το 1990 στο τότε Λένινγκραντ και θεωρείται η τράπεζα του Πούτιν. Οπως η ίδια η Bank Rossiya είχε αποκαλύψει σε ανακοίνωσή της τον Μάρτιο του 2010, ο Ροντλούγκιν είχε στο χαρτοφυλάκιό του το 3,9% των μετοχών της συγκεκριμένης τράπεζας.

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ