Κοσμος

Spy stories: Η Ιρίνα και οι άλλες «illegals» που διείσδυσαν στη Δύση

Ρωσίδες κατάσκοποι εν δράσει

62222-137653.jpg
A.V. Team
8’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Από την «Άννα Τσάπμαν» στην «Μαρία Τσάλλα» των «Illegals»: Το πολύτιμο πρόγραμμα κατασκοπείας της Ρωσίας
© Suleyman Elcin/Anadolu Agency/Getty Images/Ideal Image

Spy stories: Η Ιρίνα και οι άλλες «illegals» που είχαν κατασκοπευτική δράση σε χώρες της Δύσης

Η κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρία Τσάλλα» δρούσε για 5 χρόνια στην Αθήνα και χρησιμοποιούσε ένα παραποιημένο διαβατήριο από χώρα της Λατινικής Αμερικής. Διατηρούσε κατάστημα στο Παγκράτι με πλεκτά είδη και προϊόντα ραπτικής. Επιπλέον, εμφανίζονταν και ως επαγγελματίας φωτογράφος στο προφίλ της στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., η οποία έκανε τις ανακοινώσεις για την υπόθεση κατασκοπείας, το 2018 η «Μαρία Τσάλλα» εξέδωσε πλαστή ληξιαρχική πράξη γέννησης. Ειδικότερα, δηλώθηκε στον Δήμο Αλιβερίου και στο πιστοποιητικό γέννησης είχε ως ημερομηνία τον Δεκέμβριο του 1991. Πληροφορίες αναφέρουν ότι χρησιμοποίησε ημερομηνία από μωρό που πέθανε στη γέννα. Σημειώνεται ότι η «Μαρία Τσάλλα» είναι παντρεμένη με Ρώσο κατάσκοπο στη Βραζιλία, ο οποίος χρησιμοποιούσε το όνομα «Daniel Campos».

Η ρωσίδα κατάσκοπος Ιρίνα Αλεξάντροβνα Σμίρεβα ή αλλιώς «Μαρία Τσάλλα» είναι μία μόνο από τις «illegals» που δρουν στη Δύση.

Η Ρωσίδα κατάσκοπος «Μαρία Τσάλλα» στην Ελλάδα, οι πράκτορες «illegals», η ρωσική κατασκοπεία και η κινητοποίηση της ΕΥΠ
Η Ρωσίδα κατάσκοπος στο Παγκράτι «Μαρία Τσάλλα» | Πηγή ΦΩΤΟ: Facebook

Όπως ανέφερε ο Guardian σε άρθρο του ήδη από τον Ιούνιο του 2022, οι «illegals» είναι ένα πρόγραμμα οι ρίζες του οποίου βρίσκονται στην περίοδο του Ψυχρού Πολέμου και που αναβίωσε ιδιαίτερα την περίοδο της ηγεσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν στη Ρωσία.

Αναλυτές έλεγαν, τότε, ότι «παρά την προσπάθεια που καταβάλει η Ρωσία ο αριθμός των ανά πάσα στιγμή εν ενεργεία «illegals» εκτιμάται από 10 έως 30, συχνά χωρίς να καταλαμβάνουν θέσεις σημαντικής επιρροής».

Το περίεργο με το πρόγραμμα των «illegals», όπως ανέφερε το 2018 το Bussiness Insider είναι ότι οι κατάσκοποι αυτοί όταν ενεργοποιούνται δεν μετατρέπονται αμέσως σε χαρακτήρες από μυθιστορήματα του Τζον Λε Καρε και δεν διεισδύουν στον στρατό, τις μυστικές υπηρεσίες ή άλλες κρατικές αρχές για να μεταδώσουν πληροφορίες στη Μόσχα. Όπως εξήγησε ο συνεργάτης του The Institute for Statecraft, πρόκειται για κανονικούς πολίτες με απλές ζώες.

«Ο ρόλος ενός “illegal” είναι να παραμείνει αχαρτογράφητος για τις υπηρεσίες της χώρας που ζει ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος στρατολογεί ανθρώπους και πηγές που είτε έχουν πρόσβαση σε πολύτιμες πληροφορίες ή εκτιμάται ότι έχουν τη δυνατότητα να το κάνουν» πρόσθετε ειδικός μιλώντας στο Bussiness Insider. 

Η Άννα Τσάπμαν

Η μεγαλύτερη επιτυχία των υπηρεσιών των ΗΠΑ κατά των Ρώσων «illegals» καταγράφηκε το 2010 όταν το FBI αποκάλυψε την ταυτότητα 10 εξ αυτών. Μεταξύ των 10 συλληφθέντων ήταν και η περιβόητη Άννα Τσάπμαν, η οποία τότε είχε χαρακτηριστεί «femme fatale» και «κορίτσι του Τζέιμς Μποντ» λόγω του παρουσιαστικού της. Ήταν 28 ετών, χωρισμένη, με πτυχία στα οικονομικά και μια διαδικτυακή εταιρεία διαχείρισης ακινήτων. Η Άννα Τσάπμαν ή Άννα Βασίλγεβνα Κουστσένκο είχε κατηγορηθεί ότι έδινε πληροφορίες κάθε Τετάρτη σε Ρώσο κυβερνητικό αξιωματούχο.

Ο πατέρας της ήταν υψηλόβαθμο στέλεχος στην ρωσική KGB με επίσημη θέση στη διπλωματική αποστολή της Ρωσίας στο Ναϊρόμπι. Η ίδια σπούδασε οικονομικά στη Μόσχα, όπου το 2001 γνώρισε τον μελλοντικό της σύζυγο σε ρέιβ πάρτι. Μέσω του γάμου της απέκτησε τη Βρετανική υπηκοόητα και σύντομα μετακόμισε στο Λονδίνο, όπου εργαζόταν σε τράπεζα. Μετά το διαζύγιό της εγκαταστάθηκε στη Νέα Υόρκη, όπου και συνελήφθη για κατασκοπεία.

Το FBI είχε ανακοινώσει τότε ότι οι Ρώσοι κατάσκοποι ανήκαν σε μια μυστική ομάδα που λειτουργούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα υιοθετώντας τις ταυτότητες Αμερικανών με στόχο να συγκεντρώσει πληροφοριακό υλικό για διάφορους τομείς από πυρηνικά οπλα μέχρι την αγορά χρυσού και τις αλλαγές προσωπικού στη CIA.

Η Τσάπμαν μαζί με τους άλλους εννέα Ρώσους κατασκόπους ανταλλάχθηκαν με Αμερικανούς ομολόγους τους στο πλαίσιο συμφωνίας μεταξύ Ουάσινγκτον - Μόσχας.

anna_chapman_mug_shot

Η Μαρία Μπουτίνα

Η Μπουτίνα σπούδασε στις ΗΠΑ και το 2018 είχε ομολογήσει την ενοχή της σε συνωμοσία για να ενεργήσει ως πράκτορας ξένης κυβέρνησης, αφού προσπάθησε να διεισδύσει σε συντηρητικές πολιτικές ομάδες, συμπεριλαμβανομένου του Εθνικού Συνδέσμου Οπλοκατοχής (NRA).

Η Μπουτίνα ήταν η πρώτη Ρωσίδα πολίτης που καταδικάστηκε για εγκλήματα σχετικά με τις εκλογές του 2016, αν και οι προσπάθειές της φαινόταν να είναι ξεχωριστές από τη σαρωτική ανάμειξη στις εκλογές που περιγράφεται στην έκθεση του πρώην ειδικού εισαγγελέα.

Μετά την αποφυλάκισή της το 2019, η Μπουτίνα επέστρεψε στη Ρωσία και ασχολήθηκε και με την πολιτική και τώρα υπηρετεί ως μέλος της Δούμας.

Η 34χρονη Ρωσίδα πολιτική ακτιβίστρια και πρώην επιχειρηματίας με καταγωγή από τη Σιβηρία, το 2011 εργάστηκε ως βοηθός για τον Αλεξάντρ Τόρσιν, πρώην μέλος του Συμβουλίου της Ομοσπονδίας, μέλος του κόμματος του Βλαντιμίρ Πούτιν και αναπληρωτή διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας της Ρωσίας. Η Μπουτίνα ίδρυσε τη ρωσική οργάνωση "Δικαίωμα Κατοχής Όπλων" και άρχισε να ταξιδεύει στις ΗΠΑ.

Με αυτόν τον ρόλο, φέρεται να διείσδυσε σε συντηρητικές ομάδες στις ΗΠΑ, συμπεριλαμβανομένης του NRA, ως μέρος μιας προσπάθειας για την προώθηση των ρωσικών συμφερόντων στις προεδρικές εκλογές του 2016 στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Τον Αύγουστο του 2016, μετακόμισε στις ΗΠΑ με φοιτητική βίζα και εγγράφηκε ως μεταπτυχιακή φοιτήτρια στις Διεθνείς Σχέσεις στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. 

Η Επιτροπή Πληροφοριών της Γερουσίας κατέληξε αργότερα στο συμπέρασμα ότι επιχείρησε να πείσει την ομάδα του Τραμπ για τη δημιουργία μυστικού καναλιού επικοινωνίας με τη Ρωσία. Σε ένα άρθρο του Ιουνίου 2015 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The National Interest, ένα συντηρητικό αμερικανικό περιοδικό διεθνών σχέσεων, λίγο πριν ο Τραμπ ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για την προεδρία των ΗΠΑ, η Μπουτίνα προέτρεπε για καλύτερες σχέσεις μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ρωσίας.

Τον Ιούλιο του 2018, η Μπουτίνα συνελήφθη από το FBI και κατηγορήθηκε ότι ενεργούσε ως πράκτορας της Ρωσικής Ομοσπονδίας. Δήλωσε ένοχη για συνωμοσία, ωστόσο αρνήθηκε τις κατηγορίες ότι ήταν Ρωσίδα πράκτορας. Σύμφωνα με τους αμερικανούς εισαγγελείς που άσκησαν την δίωξη, η αγάπη της για τα όπλα ήταν ένα τέχνασμα για την προώθηση της ατζέντας της Ρωσίας στο Ρεπουμπλικανικό Κόμμα. 

Καταδικάστηκε σε 18 μήνες φυλάκιση και τελικά τον Οκτώβριο του 2019 απελάθηκε στη Ρωσία. 

Maria Butina
© EPA/DUMITRU DORU

Η Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα

Επί δέκα χρόνια, από το 2008 έως και το 2018, μία Ρωσίδα πράκτορας είχε καταφέρει να παρεισφρήσει στη βάση του ΝΑΤΟ στη Νάπολη της Ιταλίας, όπως είχε αποκαλύψει έρευνα που διενήργησε η εφημερίδα La Repubblica, σε συνεργασία με το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel και ιστότοπους ερευνητικής δημοσιογραφίας.
 
Η συγκεκριμένη έρευνα αποκάλυψε ότι η πράκτορας, η οποία χρησιμοποιούσε το όνομα Μαρία Αντέλα Κούφελντ Ριβέρα, χρησιμοποίησε διαβατήρια των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών. «Ήταν μια κοπέλα τριάντα ετών, ιδιαίτερα έξυπνη, η οποία μιλούσε έξι γλώσσες», γράφει η εφημερίδα La Repubblica.

Δεν μπόρεσε να διαπιστωθεί αν η κατάσκοπος «έκλεψε» απόρρητα στοιχεία, αλλά είναι σαφές ότι ήρθε σε επαφή με έναν χώρο που αποτελεί το ανώτατο επίπεδο της στρατιωτικής και επιχειρησιακής ισχύος των δυτικών χωρών στην Ευρώπη.

H Μαρία Αντέλα, σύμφωνα με τον ιταλικό Τύπο, γνώρισε πολύ γρήγορα μέλη του προσωπικού της βάσης ΝΑΤΟ της Νάπολης, και πήρε μέρος στην κοσμική ζωή της μεγαλούπολης του ιταλικού Νότου. «Είναι σαφές ότι η όλη αυτή υπόθεση θέτει γενικότερο θέμα ασφάλειας, ως προς την προστασία των στρατιωτικών μυστικών της βάσης του ΝΑΤΟ στη Νάπολη και του Έκτου Αμερικανικού Στόλου», τονίζαν πολλοί Ιταλοί αναλυτές.

«Πριν εξαφανιστεί, κατέκτησε πολλές καρδιές, και προκάλεσε σειρά ερωτικών απογοητεύσεων», γράφει επίσης η ιταλική εφημερίδα για την Ιταλίδα πράκτορα.

Socialite who charmed Nato staff in Naples was Russian spy, say investigators
© Bellingcat

Αλία Ρόζα

Η Αλία Ρόζα είναι Ρωσίδα πρώην κατάσκοπος και έχει διδαχθεί από τα 18 της να αποπλανεί στόχους με την παρουσία της και της ειδικές τεχνικές της, σύμφωνα με το Vice. Η 37 ετών σήμερα πρώην κατάσκοπος δηλώνει ότι έχει εκπαιδευτεί σε μυστική ακαδημία πρακτόρων κοντά στη Μόσχα και μάλιστα στο ίδιο πρόγραμμα με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν. Στα «δίχτυα» της έχουν πέσει από έμποροι ναρκωτικών μέχρι και διακινητές ανθρώπων. Πλέον Αλία έχει αλλάξει ζωή και καλεί την Δύση να σταματήσει τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κόρη στρατηγού της τότε Σοβιετικής Ένωσης μεγάλωσε ακούγοντας ιστορίες για την πατρίδα της. Προτού γίνει 15 ετών αποφάσισε ότι θέλει να γίνει μυστική πράκτορας. Έτσι, στα 18 της έγινε δεκτή σε στρατιωτική ακαδημία έξω από τη Μόσχα. «Όταν ήμουν 18 ετών, στάλθηκα σε στρατιωτική ακαδημία όπου μελέτησα όλες τις ειδικές τεχνικές. Μας έδειξαν πώς να αποπλανούμε, να χειραγωγούμε, να πείθουμε τους ανθρώπους, πώς να χρησιμοποιούμε πολλά διαφορετικά όπλα, αλλά και πολεμικές τέχνες. Γενικά πώς να είμαστε ο τέλειος στρατιώτης στο πεδίο», περιέγραψε η ίδια.

Η Αλία Ρόζα εκπαιδεύτηκε σε μία πληθώρα τεχνικών για τη φυσική εξόντωση του αντιπάλου. Ωστόσο εξαιτίας της εντυπωσιακής εμφάνισής της έλαβε εκπαίδευση και σε τεχνικές αποπλάνησης. Η ίδια έχει παραδεχτεί πως έχει υποστεί σεξουαλική κακοποίηση και βιασμό ενώ ήταν στο πρόγραμμα της σχολής κατασκόπων. 

«Μυστήριο. Μυστικά. Ίντριγκα. Πρέπει όμως να είσαι και η καλύτερη στο σεξ. Αυτό μας το μάθαιναν στην ακαδημία. Δεν μας έλεγαν απλώς, μας έδειχναν. Η αποπλάνηση είναι μια μεθοδευμένη στρατηγική και χρειάζεται χρόνος, πρέπει να γίνουν κάποιες πράξεις βήμα - βήμα. Η σεξουαλική εκπαίδευση ήταν πολύ σημαντική γιατί έπρεπε να είσαι η καλύτερη, αλλιώς πώς θα τον αποπλανούσες;» ανέφερε.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ