- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Αποτροπιασμός στην Πορτογαλία - Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια
Σε καθολικά σχολεία, σπίτια ιερέων και εξομολογητήρια
Πορτογαλία: Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν από ιερείς τα τελευταία 70 χρόνια - Σε καθολικά σχολεία, σπίτια ιερέων και εξομολογητήρια
Τουλάχιστον 4.815 ανήλικοι κακοποιήθηκαν σεξουαλικά από μέλη της καθολικής εκκλησίας της Πορτογαλίας τα τελευταία 70 χρόνια, σύμφωνα με τα τελικά συμπεράσματα έκθεσης που διεξήγαγε ανεξάρτητη επιτροπή επί σχεδόν ένα χρόνο, βασιζόμενη σε περισσότερες από 500 μαρτυρίες.
«Οι μαρτυρίες αυτές μας επέτρεψαν να φτάσουμε σε ένα δίκτυο θυμάτων πολύ μεγαλύτερο, το οποίο εκτιμάται ότι είχε το λιγότερο 4.815 θύματα», δήλωσε ο συντονιστής της επιτροπής ειδικών, ο παιδοψυχίατρος Πέδρο Στρεχτ στη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.
«Θέλουμε να αποτίσουμε ειλικρινή φόρο τιμής σε όσους ήταν θύματα κακοποίησης στη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας και τόλμησαν να δώσουν φωνή στη σιωπή», πρόσθεσε. «Είναι κάτι περισσότερο από ένα στατιστικό στοιχείο», τόνισε ο Στρεχτ.
Τα περισσότερα από τα εγκλήματα που κατήγγειλαν τα θύματα έχουν παραγραφεί, όμως είκοσι πέντε μαρτυρίες, παραδόθηκαν στην εισαγγελία, διευκρίνισε ο ίδιος.
Το 77% των δραστών των κακοποιήσεων ήταν ιερείς και τα περισσότερα θύματα αγόρια, σημείωσε ο Στρεχτ, ενώ πρόσθεσε ότι κακοποιήθηκαν σε καθολικά σχολεία, σε σπίτια ιερέων και σε εξομολογητήρια, μεταξύ άλλων.
Οι καταγγελίες για τις κακοποιήσεις προήλθαν από ανθρώπους διαφορετικού κοινωνικού υπόβαθρου, που κατάγονται από κάθε επαρχία της Πορτογαλίας αλλά και από Πορτογάλους πολίτες σε άλλες χώρες της Ευρώπης, της Αφρικής και της αμερικανικής ηπείρου.
3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά
Η ανεξάρτητη επιτροπή ξεκίνησε την έρευνά της τον Ιανουάριο του 2022, αφού έκθεση που δημοσιεύθηκε στη Γαλλία αποκάλυψε ότι περίπου 3.000 ιερείς και άλλοι θρησκευτικοί αξιωματούχοι κακοποίησαν σεξουαλικά περισσότερα από 200.000 παιδιά.
Η πορτογαλική καθολική εκκλησία ζήτησε από τον Στρεχτ να συστήσει επιτροπή για να εξετάσει το φαινόμενο των σεξουαλικών κακοποιήσεων παιδιών στους κόλπους της.
Αντιμέτωπος με χιλιάδες περιπτώσεις σεξουαλικής κακοποίησης από καθολικούς ιερείς που αποκαλύφθηκαν σε όλο τον κόσμο και τις καταγγελίες περί απόκρυψης των περιστατικών από μέλη της εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος δεσμεύθηκε το 2019 να διεξάγει «πλήρη μάχη» εναντίον της παιδοφιλίας στην εκκλησία.
Εκτός από τη Γαλλία και την Πορτογαλία και άλλες χώρες έχουν προσπαθήσει να ερευνήσουν αντίστοιχες καταγγελίες, όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία, η Ολλανδία και η Αυστραλία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Τι περιλαμβάνει το νέο σχέδιο
Η πρόταση 14 σημείων που διαβίβασε μέσω του Πακιστάν το Ιράν στις Ηνωμένες Πολιτείες
18χρονη κατηγορεί τον influencer που έχει γίνει γνωστός ως πρόσωπο της τάσης «looksmaxxing»
Συμφώνησε στην 3η κατά σειρά αύξηση των ποσοστώσεων παραγωγής
Ο αλγόριθμος που «έτρεξαν» επιστήμονες και οι αντιδράσεις
Σκληρές εικόνες στο βίντεο ντοκουμέντο από το έγκλημα
Οι ΗΠΑ εξετάζουν τη νέα ειρηνευτική πρόταση
Όσα αποκάλυψε σε συνέντευξή της για τα potty party
Οι χώρες παρατήρησαν για πρώτη φορά νέα αμερικανικά οπλικά συστήματα σε δράση
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ και η Συρία είχαν προηγουμένως άρει παρόμοιους περιορισμούς στους δικούς τους εναέριους χώρους
H κατάσταση της υγείας της έχει επιδεινωθεί σοβαρά, αναφέρει το ίδρυμά της
Τι σημαίνει μια «παγωμένη σύγκρουση» στη Μέση Ανατολή
Λιποθύμησε έπειτα από μέρες επικίνδυνα υψηλής πίεσης και έντονης ναυτίας
Στην Ελληνορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Ανδρέα η κηδεία του
Η ιστορία πίσω από τη θρυλική φωτογραφία
Εν μέσω οικονομικών δυσκολιών και υψηλών τιμών πετρελαίου
Πόσο μεγάλες είναι οι στρατιωτικές βάσεις και τι κάνουν
Ο εισαγγελέας Νέιθαν Χόχμαν ισχυρίστηκε ότι ο Μπερκ σκότωσε τη 14χρονη Ρίβας στις 23 Απριλίου 2025
Η σπάνια περίπτωση που άλλαξε τη ζωή δύο γυναικών
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.