Κοσμος

Ένοχος δήλωσε 21χρονος για την απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ

To περιστατικό έλαβε χώρα τα Χριστούγεννα του 2021

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ένοχος δήλωσε 21χρονος για την απόπειρα δολοφονίας της βασίλισσας Ελισάβετ
EPA

Βρετανία: Ένοχος ο άνδρας με τη βαλλίστρα που είχε απειλήσει ότι θα σκότωνε τη βασίλισσα Ελισάβετ

Ο άνδρας που συνελήφθη στο σπίτι της βασίλισσας Ελισάβετ στο Κάστρο του Ουίνδσορ με γεμάτη βαλλίστρα ομολόγησε την ενοχή του σε δικαστήριο του Λονδίνου την Παρασκευή για αδίκημα βάσει του νόμου περί προδοσίας, ενώ παράλληλα είχε απειλήσει να σκοτώσει τη μονάρχη.

Ο Τζάσουαντ Σινγκ Τσάιλ, 21 ετών, παραδέχτηκε τα αδικήματα στο Old Bailey του Λονδίνου, αφού συνελήφθη στους χώρους του κάστρου στα δυτικά του Λονδίνου την ημέρα των Χριστουγέννων του 2021.

Η Ελισάβετ βρισκόταν στο κάστρο την ημέρα της εισβολής με τον γιο της και νυν βασιλιά Κάρολο και άλλα στενά μέλη της οικογένειας.

Ο Τσάιλ είχε περάσει μήνες σχεδιάζοντας την επίθεση, δήλωσαν οι εισαγγελείς σε προηγούμενη ακρόαση. Οταν τον πλησίασε ένας αξιωματικός, ο ίδιος είπε: «Είμαι εδώ για να σκοτώσω τη βασίλισσα».

Εμφανίστηκε στην ακρόαση της Παρασκευής στο δικαστήριο Old Bailey του Λονδίνου μέσω σύνδεσης βίντεο φορώντας ένα μαύρο σακάκι και μίλησε μόνο για να επιβεβαιώσει το όνομά του και να δηλώσει την ενοχή του στις κατηγορίες. Ο δικαστής Τζέρεμι Μπέικερ είπε ότι θα αποφανθεί για την καταδίκη του Τσάιλ στις 31 Μαρτίου.

Η απόπειρα του 1981

Υπενθυμίζεται ότι στις 14 Οκτωβρίου 1981 στη Νέα Ζηλανδία ένας νοητικά διαταραγμένος νέος ηλικίας, τότε, 17 ετών, ο Κρίστοφερ Λιούις, ο οποίος παρά την ηλικία του είχε ήδη ποινικό μητρώο για ένοπλη ληστεία, εμπρησμό και κακοποίηση ζώου και είχε ως είδωλα τον διαβόητο Αυστραλό εγκληματία Νεντ Κέλι και τον Αμερικανό κατά συρροή δολοφόνο Τσαρλς Μάνσον.

Η βασίλισσα Ελισάβετ και ο πρίγκιπας Φίλιππος στο Wellington της Νέας Ζηλανδίας το 1981. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης δέχθηκε πυροβολισμούς από έναν 17χρονο

Ο Λιούις μπήκε σε μια απονωμένη τουαλέτα στην πόλη Ντουνεντίν, φόρεσε τα γάντια τους και όπλισε την καραμπίνα του σημαδεύοντας την πομπή της βασίλισσας Ελισάβετ. Ο Λιούις πυροβόλησε όταν η Ελισάβετ κατέβηκε απο τη Ρολς Ρόις της για να χαιρετήσει τους 3.500 Νεοζηλανδούς που είχαν συγκεντρωθεί για να την δουν από κοντά.

Τότε όλοι άκουσαν τον θόρυβο από την εκπυρσοκρότηση του όπλου αλλά οι αστυνομικοί που ήταν παρόντες είπαν στους Βρετανούς δημοσιογράφους που συνόδευαν τη βασίλισσα Ελισάβετ ότι αυτό που άκουσαν ήταν ο ήχος μιας πινακίδας που μόλις είχε πέσει. Όταν, δε, οι δημοσιογράφοι επέμειναν ώρες αργότερα να μάθουν τι έχει συμβεί, οι αστυνομικοί τους είπαν ότι κάποιος τελικά είχε ανάψει βεγγαλικά.

Ο τότε επικεφαλής της αστυνομίας της Ντουνεντίν, Τομ Λιούις, ειπε ότι η αποσιώπηση αυτή του περιστατικού έγινε γιατί ο πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας Ρόμπερτ Μαλντούν φοβήθηκε ότι αν γινόταν γνωστό πόσο κοντά στο θάνατο βρέθηκε η βασίλισσα Ελισάβετ, κανείς Βρετανός γαλαζοαίματος δεν θα πατούσε πια το πόδι του στη χώρα του.

Μετά από έρευνες οι αστυνομικοί εντόπισαν τον 17χρονο Λιούις, ο οποίος στις οχτώ φορές που τον ανέκριναν τους είπε ότι είχε πάρει εντολές από έναν Άγγλο με την ονομασία «Χιονάνθρωπος» και τον οποίο ο ίδιος φοβοταν. Σε άλλη στιγμή υποστήριξε ότι είχε δεχθεί επίσκεψη από υψηλόβαθμους κυβερνητικούς αξιωματούχους που του είπαν να μην αποκαλύψει ποτε τι ήταν αυτό που του είχαν πει.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ