- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
Ξανά αντίθετη η Κομισιόν στη χρηματοδότηση «τοίχων και φρακτών»
Η στάση Αυστρίας - Βουλγαρίας
ΕΕ - Μετανάστευση: Η Κομισιόν επανέλαβε την αντίθεσή της στη χρηματοδότηση κατασκευής «τοίχων και φρακτών»
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επανέλαβε σήμερα την αντίθεσή της στη χρηματοδότηση από την Ένωση τοίχων και φρακτών για την αντιμετώπιση της παράτυπης μετανάστευσης, αίτημα που έχει διατυπωθεί από πολλές χώρες μέλη, ανάμεσά τους πρόσφατα και η Αυστρία.
«Δεν υπάρχουν χρήματα στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης γι' αυτό. Αν έπρεπε να δαπανήσουμε χρήματα για τοίχους και φράκτες, δεν θα υπήρχαν χρήματα για άλλα πράγματα», δήλωσε η ευρωπαία επίτροπος Εσωτερικών Υποθέσεων Ιλβα Γιόχανσον, η οποία ερωτήθηκε σχετικά κατά την προσέλευσή της στη σύνοδο των ευρωπαίων υπουργών Εσωτερικών στη Στοκχόλμη.
Η στάση Αυστρίας - Βουλγαρίας
Ο Αυστριακός καγκελάριος, Καρλ Νεχάμερ, επισκέφθηκε πρόσφατα τα σύνορα ανάμεσα στη Βουλγαρία και την Τουρκία, κατά μήκος των οποίων έχει υψωθεί φράκτης από τη Σόφια για να εμποδισθεί η είσοδος μεταναστών. Ο καγκελάριος δήλωσε ότι υποστηρίζει το αίτημα του προέδρου της Βουλγαρίας, Ρούμεν Ράντεφ, προς την Κομισιόν για τη χορήγηση «δύο δισεκατομμυρίων ευρώ για την επέκταση του φράκτη, ώστε να υπάρξει πραγματική προστασία για την Ευρωπαϊκή Ενωση».
«Πρόκειται για τον τεχνικό εξοπλισμό, κάμερες παρακολούθησης, drone, ελικόπτερα, οχήματα και την ίδια την υποδομή. Η Αυστρία βρίσκεται ξεκάθαρα στο πλευρό της Βουλγαρίας όταν πρόκειται για την υποστήριξη της χώρας σχετικά με το αίτημα αυτό», δήλωσε ο Καρλ Νεχάμερ, ο οποίος και θα εγείρει το θέμα στην προσεχή σύνοδο κορυφής της Ευρωπαϊκής Ενωσης στις 9 και 10 Φεβρουαρίου.
Η Αυστρία βρίσκεται αντιμέτωπη με ισχυρή αύξηση των αιτήσεων ασύλου και πρόβαλε τον Δεκέμβριο βέτο στην ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στη ζώνη Σένγκεν, φοβούμενη ότι θα αυξήσει περαιτέρω της αφίξεις μεταναστών.
Ο Αυστριακός υπουργός Εσωτερικών Γκέρχαρντ Κάρνερ δήλωσε σήμερα στη Στοκχόλμη ότι «είναι αναγκαία η περαιτέρω ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, ώστε να έχουν τη δυνατότητα να ταξιδεύουμε με ασφάλεια εντός του ευρωπαϊκού χώρου». «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στην αρχή μίας συζήτησης που προβλέπεται έντονη».
Τον Οκτώβριο 2021, δώδεκα χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης (Αυστρία, Βουλγαρία, Κύπρος, Δανία, Εσθονία, Ελλάδα, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Δημοκρατία της Τσεχίας και Σλοβακία) είχαν ζητήσει από τις Βρυξέλλες να χρηματοδοτηθεί η κατασκευή τέτοιων φρακτών. Η Κομισιόν έχει επανειλημμένως διατυπώσει άρνηση.
«Υπάρχει από παλιά μία κοινή θέση στην Επιτροπή και το Κοινοβούλιο για το γεγονός ότι δεν θα υπάρξει χρηματοδότηση συρματοπλεγμάτων και τοίχων» δήλωσε η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ο Αμερικανός πρόεδρος περιπλέκει ακόμη περισσότερο την κατάσταση στη Μέση Ανατολή
Πώς κατέρρευσε η «ειδική σχέση» Ρώμης και Λευκού Οίκου
Η ανακοίνωση εκδόθηκε λίγα λεπτά μετά τις δηλώσεις του Τζέι Ντι Βανς
Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης μετά τη σύγκρουση δύο επιβατικών αμαξοστοιχιών - Έρευνα για τα αίτια του δυστυχήματος
Στον αέρα κινδυνεύει να τιναχθεί η πρόσφατη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός
Ο Ματάν Γκρίνμπεργκ της startup Factory επένδυσε στην ποιότητα του ύπνου του προσωπικού του
Η κυβέρνηση Αλμπανέζι δεσμεύεται να αναχαιτίσει την εξάπλωση του H5N1 μετά τον εντοπισμό μολυσμένου θαλάσσιου πτηνού
Δύο βαγόνια του συρμού κατέληξαν στο οδόστρωμα από ύψος πέντε μέτρων
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ ασκεί δριμεία κριτική για το κόστος της σύγκρουσης
Ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλυψε το υπερπολυτελές Boeing 747-8, αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων
Λίγες ώρες αργότερα, η οικογένεια εξέδωσε ανακοίνωση
Το περιστατικό έφερε ξανά στο προσκήνιο το φαινόμενο «King Tide» ή «βασιλική παλίρροια»
Εντάσεις στη σχέση των δύο χωρών με αφορμή την κοινή ιστορία τους
Αντιμετωπίζει ακόμα και ισόβια κάθειρξη
Αιτία του εκτροχιασμού φέρεται να είναι μία βλάβη στον μηχανισμό αλλαγής τροχιάς
Αναφορές για σοβαρούς τραυματισμούς επιβατών
Πρόστιμο 200 φράγκων ακόμη και για τατουάζ - Η απαγόρευση θα ισχύει και για τις ψηφιακές πλατφόρμες
Το κτίριο, ένας οκταώροφος πύργος επενδεδυμένος με γρανίτη, έχει ήδη προκαλέσει συζητήσεις για την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική του
Oι νέοι κανόνες θα εφαρμοστούν από την επόμενη σχολική χρονιά
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.