- CITY GUIDE
- PODCAST
-
12°
Ισπανία: Αύξηση καταγράφουν οι γυναικοκτονίες - Σε επαγρύπνηση η κυβέρνηση
Ο αυξανόμενος αριθμός των γυναικοκτονιών στην Ισπανία έχει προκαλέσει ανησυχίες με την κυβέρνηση να συγκαλεί νέα έκτακτη σύσκεψη.
Στην Ισπανία η βία κατά των γυναικών είναι ένα θέμα που απασχολεί εδώ και αρκετό καιρό έντονα την πολιτική, την κοινωνία και τα ΜΜΕ. «Μέσα στις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου έξι γυναίκες και ένα 8χρονο κορίτσι δολοφονηθήκαν», γνωστοποίησε, μέσω ανάρτησης στο Twitter, η υπουργός Ισότητας της Ισπανίας Ιρένε Μοντέρο.
Στη συνάντηση, η οποία θα πραγματοποιηθεί το πρωί της Παρασκευής, θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι από τα υπουργεία Ισότητας, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, καθώς και εκπρόσωποι από τις αυτοδιοικούμενες περιφέρειες της Ισπανίας.
Este mes de enero, 6 mujeres y una niña de 8 años han sido asesinadas por violencia machista. Desde @IgualdadGob convocamos este viernes a las 10h al Comité de Crisis para analizar en detalle cada caso, saber qué ha fallado, mejorar la coordinación y llegar SIEMPRE a tiempo. https://t.co/NsHDPr0veZ
— Irene Montero (@IreneMontero) January 23, 2023
Σύμφωνα με τα στοιχεία, τουλάχιστον 49 γυναίκες δολοφονήθηκαν το 2022, ενώ συνολικά από το 2003 έχουν καταγραφεί 1.188 γυναικοκτονίες.
Αυτό που κάνει αρκετούς να εξοργίζονται ακόμη πιο πολύ είναι ότι οι δράστες στο 40% περίπου των περιπτώσεων είναι ήδη γνωστοί για τη βιαιότητά τους ή υπάρχει εντολή να μην τους πλησιάζει κανείς. «Κάτι πάει στραβά», αναφέρει χαρακτηριστικά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ιζαμπέλ Ροντρίγκες.
«Πρέπει ως κοινωνία να δράσουμε διαφορετικά και να βελτιώσουμε περισσότερο τα μέσα κατά της βίας. Ερευνούμε νέους τρόπους για να προειδοποιούμε τις γυναίκες και να τις προστατεύουμε, στο βαθμό βέβαια που είναι συμβατοί με το νομικό μας σύστημα», αναφέρει.
«Έχει έρθει η ώρα να πούμε "αρκετά". Θέλω να εκφράσω το βαθύ αίσθημα αγανάκτησης που κάθε τέτοιος φόνος με βάση το φύλο μάς προκαλεί», είχε δηλώσει στα τέλη Δεκεμβρίου ο υπουργός Εσωτερικών Φερνάντο Γκράντε - Μαρλάσκα σε δημοσιογράφους μετά από συνάντηση με υψηλόβαθμους αξιωματικούς των υπηρεσιών.
«Το υπουργείο Εσωτερικών έχει αποστείλει ενημερώσεις, δίνοντας οδηγίες σε όλα τα αστυνομικά τμήματα να εντείνουν το επίπεδο επιφυλακής και τις προσπάθειες», είχε πει ο Γκράντε-Μαρλάσκα, παροτρύνοντας επίσης τους πολίτες να αναφέρουν κάθε υποψία έμφυλης βίας που πιθανόν εντοπίζουν.
«Ο τερματισμός της έμφυλης βίας μας αφορά όλους. Είναι σημαντικό να δράσουμε από κοινού, ως κοινωνία, για να σταματήσουμε αυτή τη μάστιγα», τόνισε ο πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ.
Este mes de diciembre estamos sufriendo un terrible repunte de casos de #ViolenciaDeGénero.
— Pedro Sánchez (@sanchezcastejon) December 29, 2022
Acabar con la violencia machista nos involucra a todos. Es imprescindible actuar unidos, como sociedad, para detener esta lacra.
No podemos continuar lamentando víctimas.#NiUnaMenos
Με πληροφορίες από Guardian, Deutsche Welle
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Η αστάθεια και οι εξωτερικές παρεμβάσεις παραμένουν σοβαρά - και άλυτα - προβλήματα
Το πλοίο φαίνεται πως ήταν κωπήλατο
Η υπόθεση αφορούσε τη Σάντι Πέγκι, νοσηλεύτρια στη Σκωτία
Η εταιρία του γαμπρού του Ντόναλντ Τραμπ συμμετέχει στην προσφορά 108 δισ. δολαρίων
Θα συναντηθούν με στόχο να συζητήσουν την επόμενη φάση του σχεδίου για τη Γάζα
Για τα κινηματογραφικά και streaming assets του
Η απόφαση ελήφθη έπειτα από παράπονα
Πιέζουν οι ΗΠΑ, κρίσιμη συνάντηση με Ευρωπαίους ηγέτες στο Λονδίνο
Με ύψος 1,73 μέτρα και βάρος 75 κιλά, το T800 προσφέρει έως και πέντε ώρες αυτονομίας
Σχεδόν 2.000 άνθρωποι έχουν πεθάνει λόγω της ασθένειας από τον Ιανουάριο
Τα επόμενα βήματα για κατάπαυση του πυρός εν μέσω πιέσεων από την Ουάσινγκτον
Ο νεαρός έβαλε τέλος στη ζωή του το 2012
Δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής αναφορές για ζημιές ή τραυματίες
«Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε κάτι τέτοιο», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου
Το βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου
Τι αναφέρουν αξιωματούχοι της τρομοκρατικής οργάνωσης
Η μετάβαση παραμένει εύθραυστη, προειδοποιεί ο ΟΗΕ
Στα social media εμφανίστηκαν ειρωνικές μετονομασίες όπως «Cloud Supremacy» και «Cloud Nationalism»
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.