Κοσμος

Το ιρανικό καθεστώς αποφυλάκισε την ηθοποιό Ταρανέ Αλιντουστί

Στήριζε ενεργά τις διαδηλώσεις για τον θάνατο της Μαχσά Αμινί

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ιράν: Συνελήφθη η ηθοποιός Taraneh Alidoosti από τους Φρουρούς της Ισλαμικής Επανάστασης - Ποια είναι η δημοφιλής ηθοποιός που βρίσκεται στο στόχαστρο του καθεστώτος
© EPA/GUILLAUME HORCAJUELO

Ιράν: Αποφυλακίστηκε η ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί

Η Ιρανή ηθοποιός Ταρανέ Αλιντουστί αφέθηκε ελεύθερη σήμερα μετά από τρεις εβδομάδες κράτησής της λόγω της ανοιχτής υποστήριξης της στις διαδηλώσεις στο Ιράν, μετέδωσαν ιρανικά μέσα ενημέρωσης.

Το Ιράν συγκλονίζεται από διαδηλώσεις, τις οποίες οι αρχές αποκαλούν «ταραχές», μετά τον θάνατο της νεαρής Μαχσά Αμινί στις 16 Σεπτεμβρίου κατά τη διάρκεια της κράτησής της για παραβίαση του ισλαμικού ενδυματολογικού κώδικα που επιβάλλεται στις γυναίκες στο Ιράν.

Ιρανοί αξιωματούχοι λένε ότι εκατοντάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί στις «ταραχές», συμπεριλαμβανομένων μελών των δυνάμεων ασφαλείας, και χιλιάδες άλλοι έχουν συλληφθεί.

Η Αλιντουστί, 38 ετών, κρατούνταν στην Τεχεράνη από τις 17 Δεκεμβρίου αφού είχε κάνει πολλές αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης στις οποίες υποστήριζε τις διαδηλώσεις καταγγέλλοντας κυρίως την εκτέλεση διαδηλωτών, ή στις οποίες φαίνεται να σηκώνει τη μαντίλα της. Η ηθοποιός βρισκόταν στο στόχαστρο των αρχών από τον Ιούνιο του 2020 όταν είχε καταδικαστεί σε 5 μήνες με αναστολή επειδή ασκούσε κριτική στην αστυνομία μέσω του λογαριασμού της στο Twitter. Εκείνη η ανάρτηση αναφερόταν σε γεγονός του 2018, όταν η ιρανική αστυνομία ξυλοκόπησε γυναίκα που δεν φορούσε μαντίλα.

«Η πελάτισσά μου αφέθηκε σήμερα ελεύθερη με εγγύηση», δήλωσε η δικηγόρος της Ζάχρα Μινοέ στο πρακτορείο ειδήσεων Isna.

Σχεδόν 500 προσωπικότητες και εργαζόμενοι από τον χώρο του κινηματογράφου, όπως η Γαλλίδα ηθοποιός Μαριόν Κοτιγιάρ ή ο Ισπανός σκηνοθέτης Πέδρο Αλμοδόβαρ είχαν ζητήσει τον Δεκέμβριο σε ανοιχτή επιστολή τους την άμεση αποφυλάκιση της Αλιντουστί.

Η 39χρον είναι παγκοσμίως γνωστή για τον ρόλο της στην ταινία «Ο πωλητής» του Asghar Farhadi, ενός σκηνοθέτη που προσπαθεί να εξισορροπήσει την καλλιτεχνική του ακεραιότητα και τις καλές σχέσεις του με τους μουλάδες. «Ο πωλητής» είχε βραβευτεί με το Όσκαρ ξένης ταινίας το 2016, ενώ η ίδια η Alidoosti έχει συσσωρεύσει ιρανικά και διεθνή κινηματογραφικά βραβεία: ήδη, από την πρώτη της κινηματογραφική εμφάνιση βραβεύτηκε στο φεστιβάλ του Λοκάρνο καθώς και στο διεθνές φεστιβάλ της Τεχεράνης το οποίο τελεί υπό τον έλεγχο των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης. Ανάμεσα στις ταινίες όπου διακρίθηκε είναι το «Όμορφη πόλη», «Η Τετάρτη με τα βεγγαλικά», «Για την Έλλυ» –όλες του Farhadi– ενώ έχει πρωταγωνιστήσει στην τηλεοπτική σειρά «Σεχραζάντ».

 

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ