- CITY GUIDE
- PODCAST
-
17°
«Προκαταρκτική συμφωνία» Ερντογάν - Μπαχτσελί για εκλογές στις 30 Απριλίου
«Μπόνους» 25% αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Τουρκία: Εκλογές στις 30 Απριλίου με «προκαταρκτική συμφωνία» Ερντογάν - Μπαχτσελί. Προεκλογική αύξηση 25% σε μισθούς και συντάξεις ανακοίνωσε η κυβέρνηση
Δεδομένου ότι τα σενάρια για την ημερομηνία των πρόωρων εκλογών στην Τουρκία έχουν φουντώσει, ρεπορτάζ στην ιστοσελίδα της τουρκικής έκδοσης της DW αναφέρεται σε συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον πρόεδρο του συμπολιτευόμενου κόμματος MHP Ντεβλέτ Μπαχτσελί.
Σύμφωνα με αυτό, επετεύχθη μία «προκαταρκτική συναίνεση» για τις 30 Απριλίου. Το προσωπικό και των δύο κομμάτων θα εργαστεί για αυτή την ημερομηνία. Σε αυτή την περίπτωση, εάν οι εκλογές περάσουν σε δεύτερο γύρο (σ.σ. η εκλογή προέδρου, για την οποία απαιτείται 50%+ στον α’ εκλογικό γύρο), αυτός θα διεξαχθεί στις 14 Μαΐου 2023.
Σύμφωνα με στελέχη του AKP που μίλησαν στη DW Turkce, ο δεύτερος γύρος των προεδρικών εκλογών είναι «πολύ πιθανός». Ως εκ τούτου, για αυτό λήφθηκε υπόψη ένα διάλειμμα δύο εβδομάδων κατά τον καθορισμό των ημερομηνιών.
Τουρκία: Προεκλογική αύξηση 25% στους μισθούς δημοσίων υπαλλήλων
Την ίδια ώρα, αύξηση 25% στους μισθούς των ενεργών και συνταξιούχων δημοσίων υπαλλήλων ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος, με τον πληθωρισμό τον Δεκέμβριο στη χώρα να καταγράφει τη μεγαλύτερη επιβράδυνση από το 1995. Σημειώνεται πως πριν από μερικές ημέρες, ανακοινώθηκε αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 55% μέσα στο 2023.
Στο πλαίσιο εκδήλωσης στην Άγκυρα, σήμερα Τρίτη (3/1), ο Ερντογάν σημείωσε επίσης ότι κατά τις προβλέψεις της τουρκικής κυβέρνησης ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει περαιτέρω φέτος.
Νωρίτερα σήμερα, η εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας ανακοίνωσε πως ο πληθωρισμός τον Δεκέμβριο επιβραδύνθηκε στο 64,3% από 84,4% τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο, η υποχώρηση θα γίνεται βραδύτερα τους επόμενους μήνες, καθώς αναμένεται αύξηση των κρατικών δαπανών ενόψει των προεδρικών εκλογών του Ιουνίου.
Η κρίση ακρίβειας που εκτυλίσσεται στην Τουρκία είναι μια απειλή για τη δημοτικότητα του Ερντογάν, περίπου μισό χρόνο πριν από τις εκλογές. Η κεντρική τράπεζα εκτιμά ότι ο πληθωρισμός θα ξεπεράσει το 22% τον επόμενο χρόνο, κλείνοντας λίγο πάνω από το 65% το 2022.
Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, η Τουρκία θα κλείσει τη χρονιά με τον πέμπτο υψηλότερο πληθωρισμό του κόσμου, καθώς η αύξηση του κόστους των εμπορευμάτων που προκαλείται από τον πόλεμο στην Ουκρανία, επιδεινώνεται από την πολύ χαλαρή νομισματική πολιτική που ακολουθείται στην χώρα.
Ο Ερντογάν επιτρέπει στον πληθωρισμό να αυξηθεί εκτός ελέγχου, καθώς «κυνηγά» την ανάπτυξη και εφαρμόζει ένα οικονομικό μοντέλο που δίνει προτεραιότητα στις εξαγωγές και τις επενδύσεις.
Ενώ ο Τούρκος πρόεδρος έχει δηλώσει ότι ο πληθωρισμός θα επιβραδυνθεί περίπου στο 40% «σε λίγους μήνες», η επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου προκαλεί δυσαρέσκεια στη χώρα.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Κουβέιτ και Μπαχρέιν ανακοίνωσαν αναχαίτιση ιρανικών επιθέσεων
«Έτσι ξεκινά ταινία τρόμου» τους έγραψαν στο TikTok
Από σήμερα σε ισχύ ο νέος νόμος
Τι υποστηρίζουν μέσω του δικηγόρου τους
Από τη σκοτεινή ύλη και την προέλευση της ζωής έως τη συνείδηση, την Τεχνητή Νοημοσύνη και τα άλυτα μαθηματικά προβλήματα που εξακολουθούν να αναζητούν απαντήσεις.
Η τοποθέτησή του προκάλεσε άμεση αντίδραση από το Ισραήλ και τον πρέσβη της χώρας στα Ηνωμένα Έθνη
Η γραπτή δήλωση του ανώτατου ηγέτη του Ιράν
Είναι η δεύτερη εκκένωση της περιοχής μέσα σε διάστημα 24 ωρών
Οι επικριτές της συμφωνίας με την Ουάσιγκτον κατηγορούν την πολιτική ηγεσία ότι εγκαταλείπει τις αρχές της Ισλαμικής Δημοκρατίας
Πότε πρόκειται να τεθεί σε ισχύ
Εκτός ελέγχου περισσότερες από 200 πυρκαγιές - Στον «αέρα» ο τελικός του Μουντιάλ;
Η παρένθετη μητρότητα απαγορεύεται στη Γερμανία
Οι γυναίκες της Δυτικής Όχθης μιλούν για τη βία, τον εκτοπισμό και τα εμπόδια στην περίθαλψη
Στο πραγματικό καναδικό σπίτι έμειναν για λίγο οι Λόρελαϊ και Ρόρι Γκίλμορ
Δεξαμενόπλοια «πήραν φωτιά» στο νότιο τμήμα του στενού του Ορμούζ
Η αποκάλυψη της Le Figaro
Η πρόεδρος του Μεξικού Κλαούντια Σέινμπαουμ συνέστησε ψυχραιμία στους κατοίκους
Η υπόθεση αφορά την έκρηξη που σημειώθηκε στις 30 Ιουνίου σε πολυκατοικία
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.