Κοσμος

«Πτωχός και φοροφυγάς» o Tραμπ σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του

Για χρόνια αρνούνταν να τις δώσει στην δημοσιότητα

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
 «Πτωχός και φοροφυγάς» o Tραμπ σύμφωνα με τις φορολογικές δηλώσεις του
©EUROKINISSI/KEVIN DIETSCH / POOL

Ντόναλντ Τραμπ: Πτωχός και φοροφυγάς σύμφωνα με τις δηλώσεις του που δόθηκαν στην δημοσιότητα

Έπειτα από μακρά πολιτική αντιπαράθεση μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων, ήρθαν στο φως οι φορολογικές δηλώσεις έξι ετών (από το 2015 έως το 2020) του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Υπενθυμίζεται ότι ο Τραμπ είχε αρνηθεί να δημοσιοποιήσει ο ίδιος τις φορολογικές του δηλώσεις, σπάζοντας έτσι την παράδοση δεκαετιών (από το μακρινό 1970) που ήθελε οι πρόεδροι της χώρας να κάνουν οι ίδιοι γνωστά τα οικονομικά τους στοιχεία. 

Η Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής, υπό την ηγεσία των Δημοκρατικών, δημοσιοποίησε λοιπόν τις φορολογικές δηλώσεις των τελευταίων έξι ετών του πρώην Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ την Παρασκευή. 

Όπως προκύπτει από προκαταρκτική έρευνα των δηλώσεων ο Τραμπ πλήρωσε ελάχιστους ή μηδενικούς φόρους για αρκετά χρόνια ισχυριζόμενος ότι είχε τεράστιες ζημίες από τις επιχειρήσεις του.  Ο Τραμπ πλήρωσε φόρο 750 δολάρια το 2016 και το 2017 και κατέβαλε μηδενικούς φόρους το 2020. 

Τα δύο χρόνια πριν την εκλογή του στη θέση του προέδρου ο Τραμπ υπέστη σύμφωνα με τις δηλώσεις βαριές απώλειες στα εισοδήματά του, ενώ τα πρώτα τρια χρόνια στην προεδρία είχε προσαρμοσμένο ακαθάριστο εισόδημα 15,8 εκατ. δολάρια. 

Τα αρχεία πλήττουν την επί μακρόν καλλιεργημένη εικόνα του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ως επιτυχημένου επιχειρηματία, καθώς ο ίδιος θέτει νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, πλήρωσαν κάποια μορφή φόρου και κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, όπως έδειξαν τα έγγραφα, αλλά μπόρεσαν να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους εισοδήματός με λογιστικές αλχημείες. 

Ως γνωστόν ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια πολιτική αγωγή που κατατέθηκε από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία έχει ισχυριστεί ότι ο πρώην πρόεδρος, τα παιδιά του και η εταιρεία του έχουν διαδεδομένη πρακτική απάτης εδώ και μια δεκαετία.

Η έρευνα από τη Γενική Εισαγγελέα Λετίθια Τζέιμς επικεντρώθηκε στο εάν ο Οργανισμός Τραμπ έκανε ψευδείς δηλώσεις για τις αξίες των ακινήτων του για να λάβει ευνοϊκά δάνεια και φορολογικά οφέλη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Τραμπ είχε εμπλακεί «σε πολυάριθμες ενέργειες απάτης και παραποίησης» στην προετοιμασία των ετήσιων αναφορών για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών του από το 2011 έως το 2021.  

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ