Κοσμος

Ο δισεκατομμυριούχος Τραμπ δήλωσε μηδενικό φόρο εισοδήματος για το 2020

Απανωτά χτυπήματα για τον μεγιστάνα των ακινήτων

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ © EPA/Justin Lane

Ντόναλντ Τραμπ: Μηδενικό φόρο εισοδήματος για το 2020 δήλωσε ο δισεκατομμυριούχος πρώην πρόεδρος 

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν πλήρωσε φόρο εισοδήματος κατά το τελευταίο πλήρες έτος της προεδρίας του, καθώς ανέφερε ζημία από τα επιχειρηματικά του συμφέροντα, σύμφωνα με τα φορολογικά στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα μια επιτροπή του Κογκρέσου.

Τα αρχεία, τα οποία δόθηκαν στη δημοσιότητα αργά την Τρίτη από την Δημοκρατική ηγεσία Επιτροπή Τρόπων και Μέσων της Βουλής των Αντιπροσώπων μετά από πολυετή αγώνα, δείχνουν ότι το εισόδημα του Τραμπ, και η φορολογική του υποχρέωση, παρουσίασαν δραματικές διακυμάνσεις κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών που ήταν στον Λευκό Οίκο.

Ο Τραμπ, που ρίχτηκε πρόσφατα σε νέα εκστρατεία για τον Λευκό Οίκο -επιβεβαίωσε, όπως αναμενόταν, πως θα είναι υποψήφιος το 2024-, δεν έδωσε ποτέ στη δημοσιότητα τις φορολογικές δηλώσεις του κατά τη διάρκεια της θητείας του, αντίθετα με όλους τους προκατόχους του από τα χρόνια του 1970, εγείροντας ερωτήματα για το περιεχόμενό τους.

Τα αρχεία πλήττουν την επί μακρόν καλλιεργημένη εικόνα του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου ως επιτυχημένου επιχειρηματία, καθώς ο ίδιος θέτει νέα υποψηφιότητα για τον Λευκό Οίκο. Ο Τραμπ και η σύζυγός του, Μελάνια, πλήρωσαν κάποια μορφή φόρου και κατά τη διάρκεια των τεσσάρων ετών, όπως έδειξαν τα έγγραφα, αλλά μπόρεσαν να ελαχιστοποιήσουν τους φόρους εισοδήματός με λογιστικές αλχημείες. 

Σημειώνεται ότι το 2020 η NYT είχε αναφέρει ότι ο Τραμπ με διάφορους τρόπους είχε καταφέρει τουλάχιστον σε 10 από τα τελευταία 15 χρόνια, να μην πληρώσει φόρους, ενώ την χρονιά που κέρδισε την προεδρία, πλήρωσε μόλις 750 δολάρια!

Η επιτροπή αμφισβήτησε τη νομιμότητα ορισμένων από αυτές τις εκπτώσεις, συμπεριλαμβανομένης μίας για 916 εκατομμύρια δολάρια, και τα μέλη της δήλωσαν την Τρίτη ότι οι φορολογικές δηλώσεις δεν περιείχαν πολλές λεπτομέρειες. Η επιτροπή αναμένεται να δώσει στη δημοσιότητα επεξεργασμένες εκδόσεις των πλήρων επιστροφών του τις επόμενες ημέρες.

Τραμπ: Φορολογική απάτη εδώ και χρόνια;

Ο  Τραμπ αντιμετωπίζει επίσης μια πολιτική αγωγή που κατατέθηκε από τη γενική εισαγγελέα της Νέας Υόρκης, Λετίσια Τζέιμς, η οποία έχει ισχυριστεί ότι ο πρώην πρόεδρος, τα παιδιά του και η εταιρεία του έχουν διαδεδομένη πρακτική απάτης εδώ και μια δεκαετία.

Οι New York Times ερεύνησαν επίσης τις φορολογικές δηλώσεις του κ. Τραμπ, συμπεριλαμβανομένων πληροφοριών από το 2020. Η έρευνα έδειξε ότι ο κ. Τραμπ δεν πλήρωσε ομοσπονδιακό φόρο εισοδήματος για 11 από τα 18 χρόνια που εξέτασαν οι Times.

Ο κ. Τραμπ αντέδρασε με μανία σε αυτή την έρευνα. Και η πιθανότητα δημόσιας αποκάλυψης των φορολογικών του στοιχείων είναι ιδιαίτερα μεγάλη για τον κ. Τραμπ, ο οποίος έχει φρουρήσει σκληρά την πραγματική του καθαρή περιουσία και τις πηγές του εισοδήματός του.

Για χρόνια πριν από το 2016, συνεργάτες στη Νέα Υόρκη προέβλεπαν ότι, δεν θα δήλωνε ποτέ γιατί θα έπρεπε να καταστήσει διαθέσιμες τις οικονομικές του πληροφορίες.

Πράγματι υπέβαλε μια ομοσπονδιακά απαιτούμενη προσωπική δημοσιοποίηση οικονομικών στοιχείων, αλλά κατά τη διάρκεια της προεδρικής εκστρατείας του 2016 αρνήθηκε να δημοσιοποιήσει τις φορολογικές του δηλώσεις, στοιχεία που σχεδόν κάθε υποψήφιος παρείχε από την εποχή Νίξον. Οι ψηφοφόροι δεν είχαν την ικανότητα να αναλύσουν πού έπαιρνε κάποια από τα χρήματά του ο πλουσιότερος άνθρωπος που έχει υποβάλει ποτέ υποψήφιος πρόεδρος στις Ηνωμένες Πολιτείες και πόσα από αυτά έστελνε στην κυβέρνηση φόρους.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ