Κοσμος

Αγωγή για απάτη στον Τραμπ και τα παιδιά του από την εισαγγελία της Ν. Υόρκης

Σχετικά με τις δραστηριότητες του Οργανισμού Τραμπ

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Ντόναλντ Τραμπ
Ντόναλντ Τραμπ © ΕPA/Lorenzo Brown

Ντόναλντ Τραμπ: Αγωγή από την Γενική Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης. 

Η γενική εισαγγελέας της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατέθεσε αγωγή σε βάρος του Ντόναλντ Τραμπ για απάτη, εξέλιξη που σηματοδοτεί ένα από τα μεγαλύτερα νομικά πλήγματα για τον Τραμπ από τότε που τελείωσε η προεδρική θητεία του τον Ιανουάριο του 2021 και ενώ σκέφτεται να θέσει και πάλι υποψηφιότητα για την προεδρία. 

«Με τη βοήθεια του Ντόναλντ του νεότερου, του Έρικ, της Ιβάνκα και άλλων κατηγορουμένων, ο Τραμπ αυξομείωνε παράνομα την περιουσία του κατά δισεκατομμύρια προκειμένου να παίρνει ή να αποπληρώνει δάνεια, να λαμβάνει ασφαλιστικά οφέλη και να πληρώνει χαμηλότερους φόρους», έγραψε η Τζέιμς στο Twitter.

«Δεν υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά για τους πολίτες αυτής της χώρας σε ό,τι αφορά τη νομοθεσία: οι πρώην πρόεδροι θα πρέπει να αντιμετωπίζονται με τα ίδια κριτήρια όπως οι απλοί Αμερικανοί», πρόσθεσε η ίδια.

Είχαν προηγηθεί περισσότερα από τρία χρόνια έρευνας για τις επιχειρηματικές πρακτικές του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, σύμφωνα με δικαστικά αρχεία. Η αγωγή κατατέθηκε σε δικαστήριο της πολιτείας της Νέας Υόρκης στο Μανχάταν.

Η έρευνα από τη Γενική Εισαγγελέα Λετίθια Τζέιμς επικεντρώθηκε στο εάν ο Οργανισμός Τραμπ έκανε ψευδείς δηλώσεις για τις αξίες των ακινήτων του για να λάβει ευνοϊκά δάνεια και φορολογικά οφέλη. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά ο Οργανισμός Τραμπ είχε εμπλακεί «σε πολυάριθμες ενέργειες απάτης και παραποίησης» στην προετοιμασία των ετήσιων αναφορών για την οικονομική κατάσταση των εταιρειών του από το 2011 έως το 2021.  

Στην αγωγή, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, αναφέρονται και τα ενήλικα παιδιά του Τραμπ, Ντόναλντ τζούνιορ και Ιβάνκα. 

Ο Τραμπ αντιμετωπίζει μια σειρά από νομικά προβλήματα. Θυμίζουμε ότι το FBI πραγματοποίησε έρευνα στην οικία του στο Μαρ - α - Λάγκο στις 8 Αυγούστου για τον τρόπο που ιδιοποιήθηκε απόρρητα προεδρικά έγγραφα ενώ είναι αντιμέτωπος και με έρευνα στην Τζόρτζια για τις προσπάθειες του να ανατρέψει τα αποτελέσματα των εκλογών του 2020. 

Ντόναλντ Τραμπ: Η ποινική έρευνα για τις δραστηριότητες του

Τα στοιχεία αυτά σχετίζονται επίσης με μία ποινική έρευνα, της οποίας τώρα επικεφαλής είναι ο εισαγγελέας του Μανχάταν Άλβιν Μπραγκ, στην οποία ο Οργανισμός Τραμπ και ο επί μακρόν οικονομικός διευθυντής του δήλωσαν αθώοι τον περασμένο Ιούλιο για κατηγορίες φορολογικής απάτης.

Παράλληλα έχει συγκροτηθεί σώμα ενόρκων για την πτυχή που αφορά τις υποψίες για εικονικές τιμολογήσεις στοιχείων ενεργητικού, προκειμένου να αποφασίσει για την ενδεχόμενη άσκηση διώξεων. Όσον αφορά αυτή την πτυχή της έρευνας, οι εισαγγελείς εξασφάλισαν με απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου τις φορολογικές δηλώσεις του Ντόναλντ Τραμπ — του πρώτου προέδρου που δεν τις δημοσιοποίησε από τα χρόνια του 1970.

Ντόναλντ Τραμπ: Τον εγκατέλειψε και η λογιστική εταιρεία που συνεργαζόταν

Αξίζει να σημειωθεί ότι η εταιρεία ορκωτών λογιστών του Ντόναλντ Τραμπ εγκατέλειψε τον πελάτη της επί σειρά ετών, τονίζοντας πως οι ανακοινώσεις για την οικονομική κατάσταση του ομίλου του, που ετοίμαζε γι’ αυτόν εδώ και πάνω από μια δεκαετία, δεν μπορούν πλέον να θεωρούνται αξιόπιστες, όπως αποκαλύπτουν δικόγραφα που είδαν το φως της δημοσιότητας την Δευτέρα.

Η εταιρεία πρόσθεσε ότι δική της, εσωτερική έρευνα, καθώς και «πληροφορίες που έλαβε από εσωτερικές και εξωτερικές πηγές», βάρυναν επίσης στη λήψη της απόφασης αυτής.

«Μολονότι δεν συμπεράναμε ότι οι ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων, στο σύνολό τους, περιέχουν αξιόλογες παρατυπίες, με δεδομένες τις περιστάσεις, θεωρούμε ότι είναι δικαιολογημένη η κρίση μας πως δεν μπορούν στο εξής να θεωρούνται αξιόπιστα τα έγγραφα αυτά», τονίζεται στην επιστολή των ορκωτών λογιστών, στην οποία συμπεραίνεται επίσης ότι εν μέρει εξαιτίας αυτού του συμπεράσματος, η Mazars «δεν είναι πλέον σε θέση να παρέχει υπηρεσίες στον Trump Organization».

 

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ