Κοσμος

Έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για την Ουκρανία

Τι αναμένεται να συζητήσουν

62224-137655.jpg
Newsroom
1’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Σημαίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης
© Unsplash/ Christian Lue

Έκτακτη σύσκεψη των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στη Νέα Υόρκη μετά το διάγγελμα Πούτιν.

Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ θα πραγματοποιήσουν σε λίγες ώρες έκτακτο συμβούλιο για την Ουκρανία, μετά την απόφαση του Βλαντίμιρ Πούτιν να προχωρήσει σε μερική επιστράτευση.

Σημειώνεται ότι οι υπουργοί Εξωτερικών της Ένωσης βρίσκονται στη Νέα Υόρκη στο πλαίσιο της ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ, οι ΥΠΕΞ της Ένωσης αναμένεται να συζητήσουν τη συνεχιζόμενη στρατιωτική υποστήριξη προς την Ουκρανία, αλλά και την επιβολή νέων κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας.

Ο Μπορέλ τόνισε ότι η ΕΕ δεν συμμετέχει στον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά δεν θα επιτρέψει να την εκφοβίσει ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

«Είναι σαφές ότι η Ρωσία θέλει να καταστρέψει την Ουκρανία», υπογράμμισε.

Ο Μπορέλ είπε επίσης ότι δεν σχεδιάζει να συναντηθεί με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος βρίσκεται επίσης στη Νέα Υόρκη αυτήν την εβδομάδα.

Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNN η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εκτίμησε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν απαιτούν «νέες κυρώσεις εκ μέρους μας».

Η ΕΕ έχει ήδη υιοθετήσει έξι δέσμες οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ωστόσο η Ουγγαρία έχει δηλώσει αντίθετη με την επιβολή νέων μέτρων. Προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις απαιτείται ομοφωνία των χωρών μελών.

Υπενθυμίζεται ότι ο Πούτιν, στο διάγγελμά του, καταφέρθηκε εναντίον της Δύσης και της βοήθειας που προσφέρει στην Ουκρανία υπαινισσόμενος ακόμα και χρήση πυρηνικών όπλων και προειδοποιώντας ότι «δεν μπλοφάρουμε».

ΕΓΓΡΑΦΕΙΤΕ ΣΤΟ NEWSLETTER ΜΑΣ

Tα καλύτερα άρθρα της ημέρας έρχονται στο mail σου

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ