Η Ουκρανία στο επίκεντρο του χριστουγεννιάτικου μηνύματος του πάπα Φραγκίσκου
«Πάνω απ’ όλα σκέφτομαι τα παιδιά που σπαράσσονται από τον πόλεμο»
Χριστούγεννα – Πάπας Φραγκίσκος: Η Ουκρανία στο επίκεντρο του μηνύματός τους - Στη λειτουργία του Σαββάτου μίλησε για τα παιδιά
Χιλιάδες άνθρωποι αναμένονται σήμερα στην πλατεία του Αγίου Πέτρου στη Ρώμη για να δουν τον πάπα Φραγκίσκο να στέλνει το χριστουγεννιάτικο μήνυμά του, μεγάλη θέση στο οποίο αναμένεται να έχει η εμπόλεμη Ουκρανία.
Ο προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας θα απευθυνθεί στους πιστούς από τον εξώστη της βασιλικής του Αγίου Πέτρου στο Βατικανό, απ' όπου παραδοσιακά αναφέρεται στις συγκρούσεις που μαίνονται στον κόσμο, πριν δώσει την ευλογία «Urbi et Orbi» («στην πόλη και στον κόσμο»).
Στη διάρκεια αυτής της ομιλίας, που θα μεταδοθεί απ' ευθείας σ' ολόκληρο τον κόσμο, ο πάπας αναμένεται να επιμείνει στη σύγκρουση στην Ουκρανία, καθώς τα φετινά είναι τα πρώτα Χριστούγεννα μετά την εισβολή της Μόσχας στη χώρα το Φεβρουάριο.
Μολονότι ο ιησουίτης αργεντινός πάπας απευθύνει διαρκώς εκκλήσεις υπέρ της ειρήνης, έχει επίσης επιχειρήσει να διατηρήσει έναν ευαίσθητο διάλογο με τη Μόσχα, κάτι που του κόστισε μερικές επικρίσεις επειδή δεν έχει πάρει πιο ξεκάθαρα θέση εναντίον της πολιτικής του ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν.
Την παραμονή των Χριστουγέννων περίπου 7.000 άνθρωποι, σύμφωνα με το Βατικανό, παρακολούθησαν την παραδοσιακή λειτουργία της νύκτας των Χριστουγέννων στην οποία χοροστάτησε ο πάπας στη βασιλική του Αγίου Πέτρου.
Ο 86χρονος προκαθήμενος της Καθολικής Εκκλησίας, ο οποίος εξακολουθεί να υποφέρει από πόνους στο γόνατο, προσευχήθηκε για τα «παιδιά που σπαράσσονται από τους πολέμους, τη φτώχεια και την αδικία».
Απέναντι στον «καταναλωτισμό», ο ποντίφικας κάλεσε τους ανθρώπους «να εγκαταλείψουν τη ζέστη της κοσμικής ζωής» και «να ξαναβρούν το νόημα των Χριστουγέννων», καλώντας για μια Εκκλησία φιλάνθρωπη στην υπηρεσία των φτωχών.
«Μας εμπνέει πολύ το να βρισκόμαστε εδώ με όλους αυτούς τους ανθρώπους, είμαστε ευτυχείς και συγκινημένοι που βλέπουμε τον πάπα, έστω κι αν είμαστε έξω, και που αισθανόμαστε αυτό το σύνδεσμο ανάμεσά μας», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Βικτόρια Ματσάδο, 19 χρόνων, η οποία ήρθε από το Μεξικό με την οικογένειά της.
Όπως αυτή, περίπου 4.000 άνθρωποι, που δεν μπόρεσαν να βρουν εισιτήρια, παρακολούθησαν τη λειτουργία από γιγάντιες οθόνες που είχαν στηθεί έξω από τη βασιλική.
«Ο πάπας είναι ένας πολύ ταπεινός άνθρωπος, πιστεύω πως είναι σε θέση να φέρει ένα μήνυμα ειρήνης και να προσπαθήσει να ενώσει τους λαούς και να κατευνάσει τις εντάσεις», είπε η Ζουλί, 50 ετών, επικεφαλής επιχείρησης στη Νίκαια της Γαλλίας.
Ο πολωνός καρδινάλιος Κόνραντ Κραγιέφσκι μετέβη στην Ουκρανία για να περάσει τα Χριστούγεννα στο πλευρό πληθυσμών που πλήττονται από τον πόλεμο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.