- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Ο «νόμος Τρανς» προκαλεί τριγμούς στον κυβερνητικό συνασπισμό της Ισπανίας
Οι αντιδράσεις που έχουν προκληθεί
Ισπανία: Εντάσεις στον κυβερνητικό συνασπισμό και στο φεμινιστικό κίνημα λόγω του «Νόμου Τρανς» που ψηφίζεται αύριο στο Κοινοβούλιο
Το νομοσχέδιο για τα δικαιώματα των διεμφυλικών, το οποίο πρόκειται να ψηφιστεί αύριο από την ισπανική Βουλή, προκαλεί ρωγμές όχι μόνο στον κυβερνητικό συνασπισμό αλλά και στο φεμινιστικό κίνημα της Ισπανίας.
Αυτό το εμβληματικό νομοσχέδιο που προωθείται από τη ριζοσπαστική αριστερά, το κόμμα Podemos, τον εταίρο των Σοσιαλιστών του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ στην κυβέρνηση, θα πρέπει στη συνέχεια να εγκριθεί από τη Γερουσία. Εάν ο «Νόμος Τρανς», όπως τον αποκαλούν οι Ισπανοί, εγκριθεί όπως αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες, η Ισπανία θα γίνει μια από τις ελάχιστες χώρες του κόσμου που επιτρέπουν τον αυτοπροσδιορισμό του φύλου μέσω μιας απλής διοικητικής πράξης.
«Οι τρανς της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ δεν μπορούν πλέον να περιμένουν να αναγνωριστούν όλα τα δικαιώματά τους. Δεν θα δεχτούμε κανένα πισωγύρισμα», προειδοποίησε τον Οκτώβριο η υπουργός Ισότητας Ιρένε Μοντέρο, που πρόσκειται στο Podemos.
Με στόχο να σταματήσει να θεωρείται η διαφυλικότητα ψυχική πάθηση, ο νόμος θα επιτρέπει σε όποιον το επιθυμεί να αλλάζει το όνομα και το φύλο του στην ταυτότητά του από την ηλικία των 16 ετών, χωρίς να χρειάζεται να διαθέτει ιατρική γνωμάτευση που να βεβαιώνει ότι πάσχει από «δυσφορία φύλου» ή κάποια απόδειξη ότι υποβάλλεται σε ορμονοθεραπεία. Προβλέπεται επίσης ότι η ίδια δυνατότητα θα μπορούσε να δοθεί και σε εφήβους ηλικίας 12-16 ετών, υπό ορισμένες προϋποθέσεις, κυρίως με τη σύμφωνη γνώμη των νομίμων εκπροσώπων τους. Το σημείο αυτό αποτέλεσε αντικείμενο μακράς διαπραγμάτευσης στους κόλπους της κυβέρνησης.
Νόμος Τρανς: Αντιδράσεις από το φεμινιστικό κίνημα
Σημαντική πρόοδος ή «αντιφεμινιστική» οπισθοδρόμηση; Το νομοσχέδιο, που απορρίπτεται στο σύνολό του από τη δεξιά, συναντά αντιρρήσεις και από ορισμένες φωνές του φεμινιστικού κινήματος. Γνωστές προσωπικότητες του κινήματος εκτιμούν για παράδειγμα ότι το νομοσχέδιο πλήττει τα δικαιώματα των γυναικών και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα στους νέους – και με τη σειρά τους κατηγορούνται για «αντι-τρανς» ακτιβισμό ή για «τρανσφοβία».
Με το νομοσχέδιο «εισάγουμε έναν Δούρειο Ίππο στο φεμινιστικό κίνημα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Λόλα Βενέγκας, η εκπρόσωπος της Συμμαχίας κατά της περιθωριοποίησης των γυναικών, που φοβάται ότι ο αυτοπροσδιορισμός του φύλου θα οδηγούσε σε «βίαιη υποχώρηση» των δικαιωμάτων των γυναικών. Όπως είπε, οι άνδρες αλλάζοντας φύλο «θα μπορούσαν να συμμετέχουν σε αθλητικές διοργανώσεις για γυναίκες» αλλά και «να μπαίνουν σε γυναικείες φυλακές» ή «σε κέντρα κακοποιημένων γυναικών». Δεν μπορούμε «να αφήσουμε τους ανθρώπους να αυτοκαθορίζονται», επέμεινε.
Ανησυχίες διατυπώνονται επίσης και για το δικαίωμα αυτοπροσδιορισμού των νέων κάτω των 16 ετών. Για τις ηλικίες 12-14 ετών θα απαιτείται έγκριση των δικαστικών αρχών, όχι όμως και για τις ηλικίες 14-16, προς μεγάλη απογοήτευση του Σοσιαλιστικού κόμματος που είχε εισηγηθεί μια τροποποίηση, η οποία όμως τελικά απορρίφθηκε.
Ισπανία: Εσωτερικές διαμάχες στο Σοσιαλιστικό κόμμα για το νομοσχέδιο «Νόμος Τρανς»
Στους κόλπους του Σοσιαλιστικού κόμματος, το νομοσχέδιο προκάλεσε εντάσεις, αρχής γενομένης με την αιφνιδιαστική αποχώρηση, τον Οκτώβριο, της ακτιβίστριας Κάρλα Αντονέλι, της πρώτης διεμφυλικής που εξελέγη σε περιφερειακό Κοινοβούλιο της Ισπανίας.
«Ο Σοσιαλισμός, αν δεν είναι θαρραλέος, δεν είναι Σοσιαλισμός», έγραψε στο Facebook, εκφράζοντας την απογοήτευσή της για το κόμμα του Πέδρο Σάντσεθ.
Για τον Πάμπλο Σιμόν, καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο Κάρλος Γ΄ της Μαδρίτης, οι αντιπαραθέσεις αντικατοπτρίζουν τον «αγώνα για την εξουσία» μεταξύ του Podemos και των Σοσιαλιστών, έναν χρόνο πριν από τις βουλευτικές εκλογές, αλλά και τις εντάσεις στο Σοσιαλιστικό κόμμα και το φεμινιστικό κίνημα. «Είναι πιθανόν, αν το υπουργείο Ισότητας δεν βρισκόταν στα χέρια του Podemos (οι φεμινίστριες) να μην διατύπωναν τόσες αντιρρήσεις», εκτίμησε ο ερευνητής.
Ο Σιμόν εκτίμησε πάντως ότι δεν φαίνεται πιθανό οι εντάσεις να οδηγήσουν σε ρήξη τα δύο κόμματα που έχουν ανάγκη το ένα το άλλο για να παραμείνουν στην εξουσία.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Ξεχωριστή θέση στη συλλογή είχε ένα μοναδικό δοχείο και κουτάλι, έργο του αργυροχόου Μαρσέλ Μπλοκ
Παράλληλα, η Ουκρανία επανήλθε στο προσκήνιο με την άφιξη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Η καταγγελία είχε κατατεθεί στις 5 Ιανουαρίου
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.