- CITY GUIDE
- PODCAST
-
11°
Η Ισπανία δίνει κούκλες στα αγόρια και εργαλεία στα κορίτσια για να εξαλείψει τα έμφυλα στερεότυπα
Τέλος το μπλε και το ροζ
Ισπανία: Κούκλες για τα αγόρια και εργαλεία για τα κορίτσια - Η Μαδρίτη μάχεται για την εξάλειψη των έμφυλων στερεότυπων στα παιχνίδια
«Αυτό που θέλουμε είναι να δούμε ένα μικρό αγόρι να σπρώχνει ένα καροτσάκι σε έναν κατάλογο» με παιχνίδια για τα Χριστούγεννα. Στην Ισπανία, μια χώρα πρωτοπόρο σε θέματα φεμινισμού, η βιομηχανία των παιχνιδιών και η κυβέρνηση κινητοποιούνται ώστε να εξαλειφθούν τα έμφυλα στερεότυπα ήδη από την παιδική ηλικία.
Εδώ και δέκα χρόνια η εταιρεία Toy Planet, με έδρα την Πατέρνα, προωθεί τη unisex διαφήμιση. Ξεφυλλίζοντας τον διαφημιστικό της κατάλογο μπορεί κανείς να δει ένα κοριτσάκι που φορά αλεξίσφαιρο γιλέκο και κρατά πιστόλι, ντυμένο με τη στολή αστυνομικού. Λίγες σελίδες πιο κάτω ένα άλλο κορίτσι χτυπά έναν σάκο του μποξ, ενώ ένα μικρό αγόρι σπρώχνει ένα καρότσι.
«Τα παιχνίδια διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των ενηλίκων (…) Θέλουμε στο μέλλον ένα αγόρι να μπορεί να γίνει μαία και ένα κορίτσι μηχανικός», εξηγεί ο Ιγνάσιο Γκασπάρ διευθυντής της Toy Planet.
Η εταιρεία αποφάσισε πριν δέκα χρόνια να «αντιστρέψει την κατάσταση» δείχνοντας αγόρια να κρατούν κούκλες και κορίτσια να παίζουν με εργαλεία, αφού οι πελάτες της παραπονέθηκαν για την «ξεπερασμένη» διαφημιστική της εκστρατεία.
Ωστόσο αντιμετώπισε έντονες επικρίσεις από πολλούς που την κατηγόρησαν ότι «θα κάνετε τα αγόρια που…δες και τα κορίτσια αγοροκόριτσα», σημειώνει ο Γκάσπαρ.
Τέλος το μπλε και το ροζ
Καινοτόμα στη μάχη κατά της έμφυλης βίας, η Ισπανία έχει ένα πολύ ισχυρό φεμινιστικό κίνημα, το οποίο έχει βρει σύμμαχο στην κυβέρνηση του πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.
Ο υπουργός Κατανάλωσης Αλμπέρτο Γκαρθόν υπέγραψε με τη βιομηχανία παιχνιδιών έναν κώδικα σωστής πρακτικής, ο οποίος τέθηκε σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου, με στόχο «να ενθαρρυνθεί η ισότητα των δύο φύλων στις διαφημίσεις παιχνιδιών».
Οι διαφημίσεις στην τηλεόραση και το διαδίκτυο πλέον δεν θα πρέπει να αναφέρουν αν ένα παιχνίδι προορίζεται για αγόρια ή για κορίτσια, να θεωρούν το ροζ κοριτσίστικο χρώμα και το μπλε αγορίστικο, αλλά ούτε και να αναπαράγουν «έμφυλους ρόλους».
Ο κώδικας, τον οποίο υπέγραψε η Ισπανική Ένωση Κατασκευαστών Παιχνιδιών (AEFJ), στην οποία ανήκει το 90% των κατασκευαστών παιχνιδιών της χώρας, χρειάστηκε έναν χρόνο για να συνταχθεί.
Ωστόσο η ισχύς της είναι περιορισμένη καθώς δεν αφορά τις συσκευασίες και τις διαφημίσεις στον δρόμο, ή τους καταλόγους των καταστημάτων παιχνιδιών. Επίσης δεν αφορά τις μεγάλες, διεθνείς εταιρείες παιχνιδιών.
«Προφανώς δεν αρκεί, αλλά είναι απαραίτητο για να προχωρήσουμε» έναντι στα «σεξιστικά στερεότυπα που υπάρχουν σε όλους τους τομείς της κοινωνίας», υπογράμμισε ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Κατανάλωσης Ραφαέλ Εσκουντέρο.
ΠΡΟΣΦΑΤΑ
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Νεκρός ο 12χρονος που είχε δεχθεί επίθεση καρχαρία στο Σίδνεϊ
Αποκαλεί «οπλοφόρο» τον 37χρονο που πυροβολήθηκε εν ψυχρώ από πράκτορες της ICE
«Είχε νόμιμη άδεια οπλοκατοχής» απαντά η αστυνομία
Σύμφωνα με την Telegraph, σε πολλές περιπτώσεις όσοι μολύνονται πέφτουν σε κώμα
Ο Τιμ Γουόλς ζητά τον άμεσο τερματισμό των ομοσπονδιακών επιχειρήσεων
Πιθανός νέος γύρος συνομιλιών με Ρωσία και ΗΠΑ
Αυξάνονται οι φόβοι για επικείμενη αμερικανική επίθεση
Μετά την ανακοίνωση εμπορικής συμφωνίας με την Κίνα από τον Καναδό πρωθυπουργό
Οργή στη Δανία για τις δηλώσεις - «Είμαστε η χώρα με τις μεγαλύτερες απώλειες ανά κάτοικο», απαντά η πρωθυπουργός
Χάος από χιονοπτώσεις και πλημμύρες σε όλη τη χώρα - Εκατοντάδες τραυματίες και ισοπεδωμένες κατοικίες
Επίσημη διαμαρτυρία της κυβέρνησης Μελόνι για την απόφαση των ελβετικών αρχών
Απάτη-μαμούθ - Πώς οδηγήθηκε σε οικονομική καταστροφή
Ανοιχτή επιστολή προς τους ηγέτες στο Νταβός για μείωση των ανισοτήτων - «Έχουν εξαγοράσει τις δημοκρατίες μας»
Μετέφεραν παιδί και πατέρα σε κέντρο κράτησης στο Τέξας - «Απανθρωπιά πέρα από λόγια»
Μαζικές επιθέσεις με drones και πυραύλους πλήττουν τις δύο μεγαλύτερες ουκρανικές πόλεις
Η αντίληψη των Αμερικανών για τη Νέα Τάξη των «δικών τους» Πραγμάτων
Η Ουάσινγκτον λέει ότι στόχος ήταν σκάφος ναρκοδιακίνησης - Πρώτη επίθεση μετά τη σύλληψη Μαδούρο
Ο λαϊκισμός και το εθνικό πολιτικό κόστος μπλόκαραν την ευρωπαϊκή στρατηγική
Νοσηλευόταν σε κρίσιμη κατάσταση - Συγκλονισμένη η οικογένειά του
Σάλος με τα σχόλια του Αμερικανού προέδρου - «Προσβλητικά και απαράδεκτα» λέει ο Στάρμερ
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.