- CITY GUIDE
- PODCAST
-
19°
FT: Πώς οι τεχνοκράτες του Πούτιν στήριξαν τον πόλεμο χωρίς να το θέλουν
Ο Ρώσος πρόεδρος εκμεταλλεύθηκε τις προειδοποιήσεις για δυτικές κυρώσεις
Οι τεχνοκράτες του Βλαντιμίρ Πούτιν τάχθηκαν κατά του πολέμου στην Ουκρανία - Οι προειδοποιήσεις τους για δυτικές κυρώσεις γύρισαν «μπούμερανγκ»
Αποκαλύψεις για τα όσα διεμήφθεισαν μεταξύ του Ρώσου προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν και των τεχνοκρατών του λίγο πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αποκαλύπτουν οι Financial Times. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, οι τεχνοκράτες επιχείρησαν να πείσουν τον Ρώσο πρόεδρο για τις επιπτώσεις που θα έχει ο πόλεμος, εξηγώντας του το ενδεχόμενο δυτικών κυρώσεων, ωστόσο ο Βλαντιμίρ Πούτιν μάλλον εκμεταλλεύθηκε τις προειδοποιήσεις αυτές.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος της ρωσικής τράπεζας Sberbank Γκέρμαν Γκρεφ (της μεγαλύτερη ρωσικής τράπεζας) και η διοικήτρια της Κεντρικής τράπεζας της Ρωσίας Ελβίρα Ναμπιούλινα περίπου ένα μήνα πριν την ευρείας κλίμακας εισβολή στην Ουκρανία, προσπάθησαν να μεταφέρουν στον Ρώσο πρόεδρο την εκτίμηση τους για το ότι η επίθεση μπορεί να έχει «καταστροφικές συνέπειες» για τη ρωσική οικονομία, γράφει η εφημερίδα Financial Times.
Στο άρθρο της με τίτλο How Putin’s technocrats saved the economy to fight a war they opposed, («Πως οι τεχνοκράτες του Πούτιν έσωσαν την οικονομία, ώστε αυτή να υπηρετεί τον πόλεμο στον οποίον αντιτάσσονταν»), αναφέρεται ότι ο Γκρεφ και Ναμπιούλινα συναντήθηκαν προσωπικά με τον Πούτιν στην κατοικία του στο Νόβο Αγκαριόβο και του παρουσίασαν μια έκθεση 39 σελίδων, στην οποία προέβλεπαν ότι οι χώρες της Δύσης θα επιβάλουν ως απάντηση για την εισβολή στην Ουκρανία κυρώσεις κατά της Ρωσίας, που είναι σε θέση να γυρίσουν την ρωσική οικονομία δεκαετίες πίσω. Ιδιαίτερα ο Γκρεφ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο να πέσει το ΑΕΠ κατά 30% μέσα σε δύο χρόνια και για απότομη αύξηση του πληθωρισμού όπως και για πτώση του βιοτικού επιπέδου των Ρώσων.
Σύμφωνα με τις πηγές των FT, ο Πούτιν διέκοψε τον Γκρεφ και ρώτησε τι χρειάζεται να γίνει ώστε να αποφευχθούν οι χειρότερες συνέπειες. Ωστόσο, οι επικεφαλής της Sberbank και της Κεντρική Τράπεζας δεν μπόρεσαν να πουν με σαφήνεια στον πρόεδρο ότι δεν πρέπει να επιδιώξει την κλιμάκωση με την Ουκρανία. «Ήσαν αρκετά γενναίοι, να ζητήσουν μια συνάντηση μαζί του. Αλλά δεν μπόρεσαν να μεταφέρουν στον Πούτιν το μήνυμα τους», δήλωσε η πηγή της εφημερίδας.
Όπως γράφει η εφημερίδα FT ο Πούτιν δεν μίλησε ευθέως στους συνομιλητές του για τα σχέδια του και την έναρξη του πολέμου την πληροφορήθηκαν «από την τηλεόραση». Η εφημερίδα υποστηρίζει ότι οι λεγόμενοι τεχνοκράτες ήταν «συντετριμμένοι» που δεν εισακούστηκαν.
«Ποτέ δεν είδα τον Γκρεφ σ' αυτήν την κατάσταση. Ήταν εντελώς χαμένος, σε κατάσταση απόλυτου σόκ» δήλωσε ένας από τους συνομιλητές της εφημερίδας. Ο ίδιος χαρακτήρισε τον Γκρεφ «κοσμοπολίτη» που «του άρεσε να πηγαίνει σε φόρουμ, συνέδρια και συναντήσεις» και «όλη την ώρα βρισκόταν στη Σίλικον Βάλεϊ». «Ήταν φίλος με τον Τζακ Μα. Και τώρα είναι παρίας» δηλώνει η πηγή των FT, που παλιότερα εργάζονταν με τον Γκρεφ.
Παρόλα αυτά ούτε ο Γκρεφ ούτε η Ναμπιούλινα παραιτήθηκαν. Αντίθετα, όπως γράφουν οι FT, κατέβαλαν πλήθος προσπαθειών ώστε η ρωσική οικονομία να μπορέσει να αντέξει μετά την επιβολή των σκληρών κυρώσεων που οι ίδιοι είχαν προβλέψει.
Οι εκπρόσωποι των προσώπων που αναφέρονται στο άρθρο προς το παρόν δεν έχουν σχολιάσει το δημοσίευμα.
Ο Γκρεφ συμπεριελήφθη στον κατάλογο των κυρώσεων σχεδόν όλων των δυτικών χωρών. Η Ναμπιούλινα για αρκετό διάστημα ήταν εκτός των καταλόγων αυτών, ωστόσο το φθινόπωρο ΗΠΑ και Καναδάς την συμπεριέλαβαν στις κυρώσεις.
Το ΑΕΠ της Ρωσίας με βάση τα αποτελέσματα του 2022 θα μειωθεί κατά μερικές ποσοστιαίες μονάδες, στην χώρα παρατηρείται αύξηση του πληθωρισμού και μείωση των πραγματικών εισοδημάτων του κόσμου. Ωστόσο τα πιο σκληρά σενάρια, για τα οποία μιλούσαν ακόμη και στην προαναφερθείσα έκθεση-παρουσίαση του Γκρεφ, μέχρι στιγμής δεν έχουν πραγματοποιηθεί.
Πηγή: ΑΠΕ, Financial Times
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Ξεκίνησε η διαδικασία διαδοχής της Κριστίν Λαγκάρντ
49 άτομα συνελήφθησαν –σε πρώτη φάση– από το «ελληνικό FBI» για φορολογική απάτη ύψους 100 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις.
Η ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Τι αναφέρει στην ανακοίνωσή της
Σε δύσκολη θέση ο Σάντσεθ, σπεύδει να «καρπωθεί» προεκλογικά η αντιπολίτευση
Η Sanrio απομακρύνεται από τη σειρά «Vivant» λόγω σκηνών βασανιστηρίων
Η απάντηση του Αμερικανού προέδρου
Η σύγχρονη γεωπολιτική, η αντίληψη περί ταραγμένου κόσμου και η ιδέα No Future
Γιατί οι άνθρωποι στη Γαλλία ή στην Ελλάδα έχουν δίκιο και άδικο μαζί;
Πώς ο Φλάβιο Μπολσονάρου και ο Αλεξάντερ Βούσιτς, αμφότεροι αυθεντικοί εκπρόσωποι του κινήματος MAGA, απέτυχαν να εκλεγούν
Η ξεχωριστή πρωτοβουλία που στοχεύει στην ενίσχυση της οικογενειακής επικοινωνίας στο τραπέζι
Το φοιτητικό κίνημα απέδειξε ότι η κοινωνική διαμαρτυρία μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να μετατραπεί σε οργανωμένη πολιτική διεκδίκηση. Άραγε, ποια θα είναι η συνέχεια;
Από την Ισπανία στα Τέμπη και από τη Λισαβόνα στην Αυστρία
Το αγροτικό τους παρασύρθηκε από ποτάμι
Τα αναπάντητα ερωτήματα μετά το δεύτερο διαδοχικό πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα
H αγορά επέστρεψε στα προ του 1929 επίπεδα μόλις στο τέλος του 1954
Ο Φλάβιο Μπολσονάρου δημοσίευσε τρισέλιδη ανακοίνωση στην οποία αυτοχαρακτηρίστηκε «ηγέτης της Βραζιλίας»
Συνεχίζονται οι έρευνες στον τόπο της τραγωδίας
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.