Εικαστικα

Τα τρία θραύσματα του Παρθενώνα που επιστρέφονται από το Βατικανό στην Ελλάδα (εικόνες)

Θερμή υποδοχή από την Αθήνα

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα
Κεφαλή αλόγου που αποδίδεται στο Δυτικό αέτωμα

Τρία θραύσματα του Παρθενώνα ξανά στη χώρα μας - Από τον 19ο αιώνα φυλάσσονταν στις συλλογές των Μουσείων του Βατικανού

Ιστορική χαρακτηρίζεται η απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου να δωρίσει θραύσματα του Παρθενώνα που βρίσκονταν στα μουσεία του Βατικανού, «ως μαρτυρία και ένδειξη της επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας αλήθειας».

Ανακοίνωση στην οποία «εκφράζει την ευγνωμοσύνη του» για την επιστροφή των τριών θραυσμάτων εξέδωσε το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού

«Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χαιρετίζει την απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία ανακοινώθηκε από το Βατικανό, για την επιστροφή στην Ελλάδα των τριών θραυσμάτων από την ζωφόρο και τη μετόπη του Παρθενώνα -τα οποία φυλάσσονταν, από τον 19ο αιώνα, στις πολύτιμες συλλογές των Μουσείων του Βατικανού.

Μετά από παράκληση του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου η Αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος ευαρεστήθηκε να επιστρέψει δια της εκκλησιαστικής Αρχής της Ελλάδας τα θραύσματα από τα παρθενώνια Γλυπτά.

Στη "δωρεά" του Πάπα Φραγκίσκου, η οποία γίνεται προς τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, τονίζεται ο πνευματικός και φιλάδελφος χαρακτήρας της παπικής χειρονομίας προς την Ορθόδοξη Εκκλησία της Ελλάδος.

Εκφράζεται η ευγνωμοσύνη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και προσωπικά της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού Λίνας Μενδώνη, για τη γενναιόδωρη απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου.

Η απόφαση αυτή έρχεται αρωγός στην εργώδη προσπάθεια που καταβάλλει η Ελληνική Κυβέρνηση και προσωπικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ήδη από τον Ιούλιο 2019, για την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και την επανένωσή τους με εκείνα που εκτίθενται στο Μουσείο της Ακρόπολης».

Από τη Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων
Από τη Βόρεια ζωφόρο με την πομπή των Παναθηναίων
Aπό τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία
Aπό τις Νότιες μετόπες με την κενταυρομαχία

«Μετά την οριστική επανένωση του θραύσματος Fagan στην ανατολική ζωφόρο του Παρθενώνα, τα 3 θραύσματα που βρίσκονται στο Βατικανό επανενώνονται ξανά στις θέσεις τους στο Μουσείο Ακρόπολης. Το Υπουργείο Πολιτισμού και το Μουσείο Ακρόπολης είχαν προφορικές και γραπτές συνεννοήσεις με την Αγία Έδρα και το Μουσείο του Βατικανού. Χαιρετίζουμε την σημερινή απόφαση του Πάπα Φραγκίσκου», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γενικός Διευθυντής του Μουσείου Ακρόπολης Νικόλαος Σταμπολίδης.

Τι δείχνουν τα θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που επιστρέφει το Βατικανό

Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας, στην Αρχαία Ελλάδα.

Πολλά χάθηκαν στον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι τον 17ο αι. Σχεδόν τα μισά έργα της συγκεκριμένης ζωοφόρου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

Τα τρία θραύσματα έφθασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα. Είναι από πεντελικό μάρμαρο, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Αναλυτικά:

  • Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς.
  • Το δεύτερο θραύσμα είναι κεφαλή εφήβου.
  • Το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του Παρθενώνα, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Η ανακοίνωση από το Βατικανό για τα θραύσματα του Παρθενώνα

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για τη μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες», αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι το μουσείο του Παλέρμο αποφάσισε το θραύσμα Fagan να μείνει για πάντα στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά την επιστροφή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ