Κοσμος

Θραύσματα από τον Παρθενώνα το δώρο του πάπα Φραγκίσκου στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο (εικόνες)

Η συμβολική κίνηση που ενισχύει το κίνημα για την επιστροφή των Γλυπτών στην Ελλάδα

62224-137655.jpg
Newsroom
2’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει δώρο στον Ιερώνυμο ο πάπας Φραγκίσκος
Τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα κάνει δώρο στον Ιερώνυμο ο πάπας Φραγκίσκος © EUROKINISSI/ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ

Θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα επιστρέφει ο πάπας Φραγκίσκος στην Ελλάδα - Το δώρο του ποντίφικα στον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο

Ο πάπας Φραγκίσκος αποφάσισε να στείλει πίσω στην Ελλάδα τα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα, τα οποία βρίσκονται σε μουσεία στο Βατικανό εδώ και αιώνες, όπως ανακοινώθηκε την Παρασκευή (16/12).

Το Βατικανό χαρακτήρισε τη χειρονομία «δωρεά» από τον πάπα Φραγκίσκο στο αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, κάνοντας λόγο για ένα «ισχυρό μήνυμα της ειλικρινούς επιθυμίας του να ακολουθήσει στον οικουμενικό δρόμο της αλήθειας».

Το Βατικανό γίνεται έτσι το πιο πρόσφατο κράτος στη Δύση που επέστρεψε θραύσματα από τα Μάρμαρα του Παρθενώνα στην Ελλάδα, αντίθετα με Βρετανικό Μουσείο, μετέδωσε το Associated Press.

Ωστόσο, η δήλωση του Βατικανού δείχνει ότι η Αγία Έδρα ήθελε να καταστήσει σαφές ότι δεν ήταν διμερής απόφαση να επιστραφούν τα μάρμαρα από το κράτος του Βατικανού στην Ελλάδα, αλλά μάλλον μια -θρησκευτικά εμπνευσμένη- δωρεά.

Τα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος ως δώρο στον Ιερώνυμο
Τα τρία θραύσματα από τα Γλυπτά του Παρθενώνα που στέλνει ο Πάπας Φραγκίσκος ως δώρο στον Ιερώνυμο | Πηγή ΦΩΤΟ: Twitter

Η συγκεκριμένη δήλωση διατυπώθηκε με τέτοιον τρόπο ώστε να μη δημιουργηθεί ένα προηγούμενο που θα μπορούσε να επηρεάσει άλλα εκθέματα στα Μουσεία του Βατικανού.

Τα γλυπτά είναι απομεινάρια μιας ζωφόρου μήκους 160 μέτρων γύρω από τους εξωτερικούς τοίχους του ναού του Παρθενώνα στην Ακρόπολη, αφιερωμένου στην Αθηνά, θεά της σοφίας, στην Αρχαία Ελλάδα.

Πολλά χάθηκαν στον βομβαρδισμό του Παρθενώνα από τον Μοροζίνι τον 17ο αι. Σχεδόν τα μισά έργα της συγκεκριμένης ζωοφόρου αφαιρέθηκαν στις αρχές του 19ου αιώνα από τον Λόρδο Έλγιν.

Τα τρία θραύσματα έφθασαν στο Βατικανό τον 19ο αιώνα. Είναι από πεντελικό μάρμαρο, όπως μετέδωσαν ιταλικά ΜΜΕ. Αναλυτικά:

  • Το πρώτο θραύσμα ανήκει σε ένα από τα άλογα του τέθριππου της Αθηνάς.
  • Το δεύτερο θραύσμα είναι κεφαλή εφήβου.
  • Το τρίτο θραύσμα είναι μια ανδρική κεφαλή με γένια, η οποία ανήκει στη νότια μετόπη του Παρθενώνα, όπου απεικονιζόταν η Κενταυρομαχία.

Η ανακοίνωση από το Βατικανό για τα θραύσματα του Παρθενώνα

«Ο πάπας Φραγκίσκος, ως ουσιαστική απόδειξη της ειλικρινούς επιθυμίας για συνέχιση της οικουμενικής πορείας για τη μαρτυρία της αλήθειας, αποφάσισε να δωρίσει στην Αυτού Μακαριότητα Ιερώνυμο, Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, τρία θραύσματα του Παρθενώνα, τα οποία εδώ και αιώνες φυλάσσονται με μεγάλη φροντίδα στις συλλογές του Ποντίφικα και στα μουσεία του Βατικανού, και τα οποία εκτίθεντο σε εκατομμύρια επισκέπτες» αναφέρεται στην ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Σημειώνεται ότι το μουσείο του Παλέρμο αποφάσισε το θραύσμα Fagan να μείνει για πάντα στο Μουσείο της Ακρόπολης μετά την επιστροφή του.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ