- CITY GUIDE
- PODCAST
-
22°
Μετά την Γκράινερ, οι ΗΠΑ καταβάλλουν προσπάθειες για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν
Έχει φυλακιστεί στη Ρωσία από το 2020 για κατασκοπεία
Ανταλλαγή Γκράινερ-Μπουτ: Οι ΗΠΑ εξετάζουν τα «επόμενα βήματα» για να εξασφαλίσουν την απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν από τη Ρωσία
Αξιωματούχοι της κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν αναμένονταν να έχουν σήμερα συνομιλίες με Ρώσους ομολόγους τους προκειμένου να συζητηθούν τα επόμενα βήματα ώστε να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του πρώην πεζοναύτη Πολ Γουίλαν, ο οποίος φυλακίστηκε το 2020 στη Ρωσία με την κατηγορία της κατασκοπείας, ανέφερε χθες Κυριακή ο Ρότζερ Κάρστενς, ειδικός επιτετραμμένος αρμόδιος για τους Αμερικανούς αιχμαλώτους ή ομήρους στο εξωτερικό.
Ο Κάρστενς διαβεβαίωσε το τηλεοπτικό δίκτυο MSBNC ότι ο Αμερικανός πρόεδρος και ο υπουργός Εξωτερικών της κυβέρνησής του, Άντονι Μπλίνκεν, είναι αφοσιωμένοι στην προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η απελευθέρωση του Γουίλαν.
Σε άλλη εμφάνισή του, στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN, είπε πως η Ουάσιγκτον δεν αποκλείει το ενεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων, αν η διαπραγμάτευση δεν προχωρήσει.
Την περασμένη Πέμπτη, ο Μπάιντεν ανακοίνωσε ανταλλαγή κρατουμένων, με τις ΗΠΑ να εξασφαλίζουν την απελευθέρωση της διάσημης μπασκετμπολίστριας Μπρίτνι Γκράινερ, αλλά όχι αυτή του Πολ Γουίλαν.
Ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε πως η Μόσχα αντιμετωπίζει την υπόθεση του πρώην πεζοναύτη διαφορετικά, δεσμεύθηκε όμως πως δεν θα εγκαταλείψει την προσπάθεια ποτέ.
«Εργαζόμαστε σκληρά. Εξετάζουμε διάφορους τρόπους για να το επιτύχουμε. Δεν θα αποτύχουμε σε αυτή την αποστολή», είπε ο Κάρστενς στο MSBNC.
Διεμήνυσε εξάλλου πως η κυβέρνηση Μπάιντεν ετοιμάζει πακέτο προσώπων που ενδέχεται να βρεθεί στο στόχαστρο κυρώσεων. «Είναι κάτι που συζητάμε συνεχώς. Και δεν θα περάσει πολύς καιρός προτού δείτε να ανακοινώνεται κάτι».
Ο αδελφός του Πολ Γουίλαν, ο Ντέιβιντ, είπε πως είναι ενήμερος για τη συνάντηση, αλλά όχι για το τι θα αφορά.
Ο Λευκός Οίκος δεν θέλησε να κάνει κανένα σχόλιο για τη σημερινή συνάντηση ή την πιθανή ανακοίνωση νέων κυρώσεων.
Ερωτηθείς ποιες επιλογές έχει η Ουάσιγκτον και πόσο ρεαλιστικό είναι να αναμένεται πως ο Γουίλαν θα αποφυλακιστεί και θα επαναπατριστεί, ο κ. Κάρστενς είπε στο CNN ότι «θα ήθελα να σας τα πω όλα, διότι για εμένα είναι πολύ συναρπαστικό και ενδιαφέρον, όμως σε αυτές τις διαπραγματεύσεις, επειδή βρίσκονται σε εξέλιξη, συνήθως κρατάμε τα χαρτιά μας κλειστά».
Μη εποικοδομητική προσέγγιση ως τώρα
Στο μεταξύ, ο υφυπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Βερσίνιν, δήλωσε σήμερα πως η Μόσχα δεν θεωρεί ότι η Ουάσιγκτον έχει υιοθετήσει εποικοδομητική προσέγγιση στις διμερείς συνομιλίες.
Αρκετοί γύροι διπλωματικών επαφών, συμπεριλαμβανομένων των αρχικών ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων –που κατέρρευσαν–, της πρωτοβουλίας για τις εξαγωγές ουκρανικών σιτηρών μέσω της Μαύρης Θάλασσας, των διαπραγματεύσεων για τις ανταλλαγές κρατουμένων, καθώς και της συνάντησης ανάμεσα στον διευθυντή της CIA, Γουίλιαμ Μπερνς, και τον επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας κατασκοπείας, Σεργκέι Ναρίσκιν, έχουν διεξαχθεί στην Τουρκία, είτε στην Κωνσταντινούπολη είτε στην πρωτεύουσα Άγκυρα.
Ο Βερσίνιν είπε χαρακτηριστικά ότι η Ρωσία θεωρεί πως η Κωνσταντινούπολη «προσφέρεται» για τη διεξαγωγή διπλωματικών επαφών με τις ΗΠΑ.
ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΔΙΑΒΑΖΟΝΤΑΙ ΠΑΝΤΑ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Έπρεπε να είχα διακόψει κάθε επαφή μαζί του νωρίτερα», δήλωσε ο νορβηγός διπλωμάτης
Δραματικές αποκαλύψεις του ΟΗΕ για τις συνθήκες διαβίωσης και την έμφυλη βία
Το τμήμα του Κολοσσαίου στο οποίο έχασε την ζωή του ο 22χρονος, σήμερα παρέμεινε κλειστό
Φέρεται να του πέταξαν μια πέτρα
Τι είπε για το τετ α τετ με Τραμπ
Οι δύο οικογένειες διατηρούν στενές σχέσεις εδώ και χρόνια
Το υπουργείο Δικαιοσύνης κατηγορεί CNN, MSNOW και Politico ότι «δημοσίευσαν ευαίσθητες ή διαβαθμισμένες πληροφορίες»
Η «πύρινη» ομιλία του Γάλλου προέδρου από το βήμα του ΟΗΕ και η αντίδραση του Ισραηλινού πρωθυπουργού
Εξετάζεται από τις αρχές να πρόκειται για βεντέτα
Ο Λεονάρντο Ντι Κάπριο ήταν μεταξύ των καλεσμένων που παρευρέθηκαν στην τελετή στη Villa Albertine
Η «συμφωνία χωρίς τέλος» προβλέπει δύο νέες βάσεις
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι η τάση αυτή πιθανότατα συνδέεται με την ταχύτερη πρόσβαση σε διαγνώσεις
Μέρος των χρημάτων θα κατευθυνθεί στην εκπαίδευση γιατρών
Και ο ΟΗΕ στο στόχαστρο
«Είναι ο πεθερός ενός παίκτη της Γουέστ Χαμ;», απάντησε ο πρώην δήμαρχος Μάντσεστερ
«Επίλυση των ζητημάτων στο Αιγαίο με βάση το διεθνές δίκαιο»
Έναν χρόνο μετά τη φονική επίθεση σε συναγωγή
Ακυρώθηκαν οι 3 επόμενες συναυλίες
Έχετε δει 20 από 200 άρθρα.