Κοσμος

Ελεύθερη η Μπρίτνεϊ Γκράινερ από τη Ρωσία - Ανταλλαγή με τον «Έμπορο του Θανάτου»

Ποιος είναι ο Βίκτορ Μπουτ που παρέδωσαν οι ΗΠΑ

62224-137655.jpg
Newsroom
3’ ΔΙΑΒΑΣΜΑ
Μπρίτνεϊ Γκράινερ: Αποφυλακίστηκε και επιστρέφει στις ΗΠΑ η διάσημη μπασκετμπολίστρια
H Μπρίτνει Γκράινερ © ΕPA/Anton Fetisov

Aνταλλαγή κρατουμένων των ΗΠΑ με την Ρωσία - Ελεύθερη η Μπρίτνεϊ Γκράινερ

Η Αμερικανίδα μπασκετμπολίστρια Μπρίτνεϊ Γκράινερ αφέθηκε ελεύθερη μετά από ανταλλαγή κρατουμένων με τη Ρωσία και βρίσκεται στο δρόμο επιστροφής της στις ΗΠΑ, ανακοίνωσε σήμερα ο Τζο Μπάιντεν, δίνοντας τέλος σε αυτούς που ο Αμερικανός πρόεδρος αποκάλεσε μήνες «κόλασης» που βίωσε η αθλήτρια.

Η Γκράινερ, 32 ετών, σταρ της ομάδας Φοίνιξ Μέρκιουρι της Εθνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης Γυναικών, συνελήφθη στις 17 Φεβρουαρίου. Οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωσή της περιπλέχτηκαν από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου και την επακόλουθη όξυνση των σχέσεων μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας.

Ο Μπάιντεν και η αντιπρόεδρος Κάμαλα Χάρις είχαν σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με την Γκράινερ από το Οβάλ Γραφείο και στην συνομιλία συμμετείχε η σύζυγος της Γκράινερ, Σερέλ. Ο Λευκός Οίκος έδωσε στη δημοσιότητα μια φωτογραφία από τη στιγμή της τηλεφωνικής επικοινωνίας.

«Αυτοί οι τελευταίοι μήνες ήταν μια κόλαση για την Μπρίτνεϊ και για τη σύζυγό της» δήλωσε ο Μπάιντεν.

Η Γκράινερ, δύο φορές χρυσή Ολυμπιονίκης, συνελήφθη σε αεροδρόμιο της Μόσχας όταν στις αποσκευές της βρέθηκαν φυσίγγια ατμού που περιείχαν λάδι κάνναβης, το οποίο απαγορεύεται στη Ρωσία.

Καταδικάστηκε στις 4 Αυγούστου σε εννέα χρόνια κάθειρξης σε σωφρονιστική αποικία με την κατηγορία της κατοχής και λαθρεμπορίου ναρκωτικών. Είχε δηλώσει ένοχη, αλλά είπε ότι έκανε ένα «ειλικρινές λάθος» και πως δεν είχε σκοπό να παραβεί τον νόμο.

Τον περασμένο μήνα οδηγήθηκε σε σωφρονιστική αποικία στη ρωσική περιοχή Μορντόβια για να εκτίσει την ποινή της.

Ο Μπάιντεν, παράλληλα, είπε ότι οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εργάζονται για την απελευθέρωση του Πολ Γουίλαν, ενός Αμερικανού πρώην πεζοναύτη, τον οποίο ο ένοικος του Λευκού Οίκου τόνισε ότι η Ρωσία αντιμετωπίζει διαφορετικά.

«Δυστυχώς, για εντελώς παράνομους λόγους, η Ρωσία αντιμετωπίζει την περίπτωση του Πολ διαφορετικά από την περίπτωση της Μπρίτνεϊ. Και ενώ δεν έχουμε καταφέρει ακόμη να εξασφαλίσουμε την απελευθέρωση του Πολ, δεν τα παρατάμε. Δεν θα τα παρατήσουμε ποτέ» είπε ο Μπάιντεν.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα για τη διευκόλυνση της επιστροφής της Γκράινερ.

Βίκτορ Μπουτ: Η ταινία που βασίστηκε στη ζωή του 

Η ταινία «Lord of War» του 2005 με τον Νίκολας Κέιτζ βασιζόταν σε έναν μεγάλο βαθμό στον Μπουτ, πρώην αξιωματικό της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας που έγινε γνωστός επειδή, όπως λέγεται, πουλούσε όπλα για εμφυλίους πολέμους στη Νότια Αμερική, τη Μέση Ανατολή και την Αφρική. Μεταξύ των πελατών του λέγεται πως ήταν ο Τσαρλς Τέιλορ της Λιβερίας, ο Λίβυος ηγέτης Μουαμάρ Καντάφι και οι δύο πλευρές του εμφυλίου πολέμου της Αγκόλας.

gettyimages-82083347

Ο Μπουτ συνελήφθη τον Μάρτιο 2008 στην Μπανγκόκ έπειτα από μια κινηματογραφική επιχείρηση, κατά τη διάρκεια της οποίας Αμερικανοί πράκτορες παρουσιάσθηκαν ως στελέχη των FARC (Επαναστατικές Ένοπλες Δυνάμεις της Κολομβίας), στις οποίες πουλούσε όπλα εδώ και πολλά χρόνια. Ένας συνεργάτης του αποδείχθηκε καθοριστικός για τη σύλληψη του μεγαλεμπόρου αφού λειτουργούσε ως μεσάζων με τους φερόμενους ως αντάρτες FARC. Τα όπλα θα μεταφέρονταν στην Κολομβία αεροπορικώς και θα ρίχνονταν με αλεξίπτωτα στις περιοχές των Κολομβιανων. Όταν έφτασε η ώρα να συναντηθεί ο Μπουτ με έναν από τους αρχηγούς της οργάνωσης, συνελήφθη στο λόμπι ενός πολυτελούς ξενοδοχείου στην Μπανγκόκ.

Το Ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών είχε χαρακτηρίσει τότε τη σύλληψη «παράνομη», «στερείται κάθε λογικής εξήγησης» και υπαγορεύθηκε από μια «άνευ προηγουμένου πίεση» από την Ουάσινγκτον προς τις αρχές της Ταϊλάνδης. Έπειτα από δύο χρόνια σκληρής δικαστικής διαμάχης, ο Μπουτ εκδόθηκε στις ΗΠΑ όπου το 2012 καταδικάστηκε από δικαστήριο της Νέας Υόρκης σε 25 χρόνια κάθειρξης.

Λίγο μάλιστα πριν την ανακοίνωση της ετυμηγορίας, ο πρώην πιλότος του Κόκκινου Στρατού με το παχύ μουστάκι, ντυμένος με την πράσινη στολή του κρατουμένου, δήλωσε με θεατρική φωνή ότι είναι αθώος. «Δεν είμαι ένοχος, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να σκοτώσω οποιονδήποτε, δεν είχα ποτέ την πρόθεση να πουλήσω όπλα σε οποιονδήποτε, ο Θεός ξέρει την αλήθεια» δήλωνε.

Πέρα από τις κατηγορίες που οδήγησαν στην καταδίκη του, σύμφωνα με τον Αμερικανό δημοσιογράφο Ντάγκλας Φάραχ, συγγραφέα του βιβλίου «Εμπορος του Θανάτου» (2007), ο πρώην αξιωματικός της σοβιετικής πολεμικής αεροπορίας εκμεταλλεύτηκε στο έπακρον δύο πράγματα: τα τεράστια αποθέματα όπλων και πυρομαχικών που έγιναν διαθέσιμα μετά την πτώση του καθεστώτος και τις διασυνδέσεις στο στρατό και τις μυστικές υπηρεσίες της χώρας. Με αυτά τα όπλα δημιούργησε ένα δίκτυο διακίνησης χρησιμοποιώντας, σύμφωνα με έγγραφα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έναν ιδιωτικό στόλο παλαιών αεροσκαφών τύπου Αντόνοφ.

Έτσι λοιπόν, μετέφερε όπλα από χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ σε χώρες υπό καθεστώς εμπάργκο όπλων, όπως η Ανγκόλα, η Λιβερία και η Σιέρα Λεόνε. Σε αυτές τις εμπόλεμες ζώνες οι ένοπλες ομάδες χρηματοδοτούσαν τον εξοπλισμό τους πουλώντας διαμάντια, πετρέλαιο, ή άλλο φυσικό πλούτο.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ

ΤΑ ΠΙΟ ΔΗΜΟΦΙΛΗ